Det är dags att låta supportrarna vara med och bestämma!

Dela gärna!

Med anledning av den avbrutna matchen mellan Syrianska och Solna aik på måndagen vill vi tydliggöra vår ståndpunkt när det gäller inkastade föremål och våld mot spelare, ledare och funktionärer.

Det är, har aldrig varit och kommer aldrig vara okej att kasta in föremål (oavsett vad) på planen. När det som i fallet i måndags dessutom skadar en funktionär är det extra beklagligt. Spelare, ledare och funktionärer ska vara fredade.

Efterspelet till den avbrutna matchen har dock tagit flera oroande svängar. Nu pratas det mer än någonsin om hårdare tag, lagförändringar, anmälningsplikt och tillträdesförbud. Vi frågar oss vad som egentligen blivit bättre sedan derbyt mellan Hammarby och DIF 2006 som resulterade i avbruten match och poängavdrag för Bajen.

Det är dags att låta supportrarna vara med och forma svensk fotboll

Det är tydligt att vi fem år senare står och stampar på samma ställe, utan egentliga förbättringar när det gäller inkastade föremål mot domare eller ordningsstörningar. Det som hänt är att publiksiffrorna sjunkit, klubbarna blivit fattigare, poliserna blivit fler och supportrarna allt mer lämnade åt sitt eget öde.

Kanske är det dags för förbundet, polisen, politikerna och medierna att lägga fokus på mer långsiktigt arbete snarare än snabba lösningar? Kanske är det dags att börja föra en rejäl dialog med supportrarna – allsvenskans största inkomstkälla och den starkaste delen av varumärket svensk fotboll? Vi finns här och väntar på att få säga vad vi tycker och verkligen vara med och bygga framtidens svenska fotboll. Hör av er.

/Järnkaminerna, Fabriken och UCS