Årets Järnkamin i ishockey

Här presenteras dom spelare som har vunnit ”Årets Järnkamin” från säsongen 1999/2000 till idag.

Säsongen 2024/2025. Vem ska det bli?

Linus Klasen

”Kanske inte den vanliga järnkaminstypen i teorin, men den här säsongen har Klasen burit laget på sina axlar när många andra saknats. Och det inte bara poängmässigt – han är också loket i vår ständiga strid mot ligan, domarna och alla motståndare.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2023/2024 går till Linus Klasen

Marcus Krüger

”Han kom hem trots degraderingen och blev en självklar kandidat till lagkapten. Med C:et på bröstet har Krüger hela tiden varit en ledare värdig Djurgårdens IF som stöttat de många unga spelarna i laget. Han har visat hundraprocentig inställning i alla situationer, oavsett det varit derbyn eller bortamatcher i Tingsryd och Västervik.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2022/2023 går till Marcus Krüger.

Uteblivit säsongen 2021/2022 pågrund av degraderingen till Hockeyallsvenskan.

Priset som Årets Järnkamin säsongen 2021/2022 går inte till någon spelare.

Niclas Bergfors

”När det blåst som snålast har han stått upp för våra färger i varje byte och varit ett föredöme på och utanför isen. Han har tagit enormt mycket stryk framför båda målen och offrat sig för laget genom flera skottäckningar i väldigt viktiga lägen. Sedan han kom till Djurgården har han inte missat en enda match och vi är väldigt glada att det blir minst ett år till i världens finaste färger.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2020/2021 går till Niclas Bergfors.

Henrik Eriksson

”Med över 500 seriematcher i DIF är ”Hank” en unik spelare i svensk ishockey. En kille som alltid finns där och alltid ställer upp för lagkamraterna. Han har en underbar attityd till Djurgår’n och till alla han kommer i kontakt med runt föreningen. Vi hoppas på 500 matcher till, minst”.
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2019/2020 går till Henrik Eriksson.

Daniel Brodin

”Motivering”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2018/2019 går till Daniel Brodin.

Adam Redieborn

“Att vara en järnkamin handlar oftast om att visa styrka, hårt spel och att man aldrig ger upp ute på isen. Men det kan också handla om mental styrka. Årets vinnare har varit på botten och med hjälp av hårt arbete, träning och inställning tagit sig till den absoluta toppen i Sverige”.
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2017/2018 går till Adam Redieborn.

Daniel Brodin

”Även när det går som tyngst finns det spelare som aldrig slutar kriga för skölden vi alla älskar. De som kan få igång sin kedja och hela laget. Årets vinnare är en av dem. Han tar enormt mycket stryk för att hjälpa sina lagkamrater och är beredd att offra det mesta framför mål för att få in pucken. Han har varit nominerad flera gånger men trots att hans namn rimmar på järnkamin är det här första gången han vinner.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2016/2017 går till Daniel Brodin.

Patrick Thoresen

”Motivering”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2015/2016 går till Patrick Thoresen.

Marcus Sörensen

”Med en inställning som är unik har han kastat sig rakt in i motståndarnas klubbor, ben och armbågar bara för att för göra det han älskar. Mål för DIF”.
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2014/2015 går till Marcus Sörensen.

Michael Holmqvist

”Djurgårdsskölden sitter inte bara på tröjan på denne kämpe, den finns i hans hjärta. Han tar oerhört mycket stryk framför motståndarnas mål och ger också en del tillbaka. Årets vinnare är en av oss.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2013/2014 går till Michael Holmqvist.

Kristoffer Ottosson

”Årets Järnkamin delas årligen ut av supporterföreningen Järnkaminerna och ges till den spelare i Djurgårdens IF som genom sin spelstil och Djurgårdsanda bäst förtjänat epitetet “järnkamin”. I år går priset till en spelare som aldrig slutar kämpa för skölden, även när det blåser snålt. Med sin rutin och sitt lugn har han burit laget på sina axlar den här säsongen. Han är en förebild såväl på som utanför isen och en idol för många supportrar.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2012/2013 går till Kristofer Ottosson.

Gustaf Wesslau

”Att en elitseriesäsong numera är 55 matcher lång har vi lärt oss, och mycket hinner hända mellan premiären i september, julmatcherna i december och säsongsupplösningen i februari. I år har laget haft svårt att vara jämna över en längre period men en spelare har hållit klassen inte bara en längre period, utan varje period i varje match. Men han har inte bara vunnit matcher. Framför allt har årets järnkamin varit en av de som bäst visat hjärta för DIF, hånat Solna aik och visat hur mycket han uppskattar supportrarnas stöd.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2011/2012 går till Gustaf Wesslau.

Christian “Fimpen” Eklund

”En av många spelare i dagens trupp från Djurgårdens framgångsrika juniorsatsning, en spelare som verkligen gör skäl för namnet Järnkamin. När andra spelare varit skadade har han klivit in och avgjort matcher, för att i nästa byte vara snabbast hem i försvarsarbetet igen. Med snart 400 elitseriematcher en riktig djurgårdsprofil.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2010/2011 går till Christian #Fimpen” Eklund.

Jimmie Ölvestad

”Järnkamin. Ett bättre ord finns inte för att beskriva detta kraftpaket till spelare. Med sitt fysiska spel finns det ingen annan som på samma sätt kan sätta sin prägel på en match. Tack vare hans driv plockar vi inte bara åtskilliga trepoängare utan går för att säkra en hemmafavör i slutspelet.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2009/2010 går till Jimmie Ölvestad.

Marcus Ragnarsson

”Många var det som höjde på ögonbrynen när denna gamla räv efter fem säsonger i DIF på nittiotalet skulle göra Elitseriecomeback. Frågan var då hur många puckar det skulle krävas för att täppa till käften på skeptikerna? Svaret blev elva kassar – hittills. Lägg därtill dubbelt så många assist och vi hittar honom på tredje plats i den interna poängligan. Som lugn, positionssäker, stabil och kraftfull back personifierar han det vi från Järnkaminerna vill se hos våra lirare.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2008/2009 går till Marcus Ragnarsson.

Ossi Väänänen

”Under säsongen har han varit en av de starkaste kranarna som lyft DIF över slutspelssträcket. Med en ödmjuk attityd vid sidan av planen och en närhet till supportrarna har han snabbt blivit en publikfavorit. Naturligtvis har han även genom sina hårda tacklingar visat många motståndare vad det innebär att bli rammad av en finlandsfärja.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2007/2008 går till Ossi Väänänen.

Fredrik Bremberg

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2006/2007 går till Fredrik Bremberg.

Jimmie Ölvestad

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2005/2006 går till Jimmie Ölvestad.

Dan Boyle

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2004/2005 går till Dan Boyle.

Niklas Wikegård

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2003/2004 går till Niklas Wikegård.

Joaquin Gage

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2002/2003 går till Joaquin Gage.

Nils Ekman

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2001/2002 går till Nils Ekman.

Mikael Tellqvist

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2000/2001 går till Mikael Tellqvist.

Mikael Tellqvist

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 1999/2000 går till Mikael Tellqvist.