Årets Järnkamin i fotboll

Här presenteras dom spelare som har vunnit Årets Järnkamin från säsongen 1993 till idag.

Säsongen 2024. Vem ska det bli?

Marcus Danielson

“Mackan har i match efter match varit den som burit lagkamraterna på sina axlar när det stormat runtomkring honom. Han har räddat många baklängesmål på egen hand och stått upp för skölden. Han var också den som sänkte Gnaget i det oförglömliga hemmaderbyt i våras.” Priset som Årets Järnkamin säsongen 2023 går till Marcus Danielson.

Haris Radetinac

”Trotjänaren Haris har när andra klivit fram offensivt varit den lojale lagspelaren som gör insatser där det krävs och med bravur. Hans låga tycks aldrig fana och han har gjort flera viktiga insatser, inte minns när vi säkrade gruppsegern i Conference League.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2022 går till Haris Radetinac.

Magnus Eriksson

”Genom sin inställning, professionalitet och respekt för skölden har han varit en sann ledare under en framgångsrik men prövande säsong. Han har haft förmågan att göra allt vad som krävs för att laget ska vinna matcher och att få med sig sina lagkamrater på tåget. Härförare, poängkung, landslagsman och lagkapten – men först och främst har han visat ett stort hjärta för vår älskade förening.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2021 går till Magnus Eriksson.

Haris Radetinac

”Med sitt enorma slit och sitt stora hjärta har han gått in till hundra procent i varje närkamp, oavsett vilken lagdel han spelat i. Det är extra fint att se hos den som spelare varit i DIF längst och som haft så många hinder på vägen. Under ett mycket svårt år har han gjort alla Djurgårdare stolta genom att vara en förebild för hur alla spelare borde uppträda i världens vackraste tröja.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2020 går till Haris Radetinac.

Tommi Vaiho

”Efter många år av troget slit och enorm lojalitet har utdelningen till slut kommit. Inga kunde vara gladare över det än vi. Han har varit Djurgårdsfamiljens förlängda arm ner på planen, spikat igen kassen historiskt många gånger och spelat lite lagom fulspel när det behövts. Nästan alltid med ett leende på läpparna.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2019 går till Tommi Vaiho.

Andreas Isaksson

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2018 går till Andreas Isaksson.

Magnus Eriksson

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2017 går till Andreas Isaksson.

Fem derbyförluster på ett år, ingen spelare får utmärkelsen ”årets järnkamin”.

Priset som Årets Järnkamin säsongen 2016 går inte till någon spelare.

Kerim Mrabti

”Årets Järnkamin 2015 är en spelare som stått för ett enormt slit hela säsongen, oavsett position. Han har i princip inte gjort en enda dålig match. Han har också visat upp ett stort Djurgårdshjärta och järnkaminsanda på och utanför planen.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2015 går till Kerim Mrabti.

Kenneth Høie

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2014 går till Kenneth Høie.

Amadou Jawo

”Han stod upp när det blåste som snålast i våras och har under hela året bäst representerat Djurgårdens IF med sitt slit och sitt hjärta.Vi har en DIF-supporter som bästa målskytt i år. En dröm för alla på läktarna. He’s crazy like a fool: Amadou Jawo.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2013 går till Amadou Jawo.

James Keene

”Årets Järnkamin 2012 är själva definitionen av en järnkamin med sitt stenhårda yttre och ett glödande kämpande hjärta som skiner likt en flammande eld genom spjället. Det finns inte en boll eller tackling som är förlorad på förhand och inte en löpning som görs halvhjärtat. Stadions röda tegel känns kanske som hemma för vår engelsman på topp. Anfallaren kom till Djurgården inför årets säsong och har gjort sex mål, men det är för hans outtröttliga slit han snabbast har tagit sig till våra DIF-hjärtan”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2012 går till James Keene.

Mattias Jonson

”Årets Järnkamin 2011 har på ett självklart sätt blivit en symbol för Djurgården och för just epitetet Järnkamin. Ingen kan slita som han, ingen kan ta en smäll som han. Ingen kan känga en gnagare som han. Från fair play till jätteskägg, årets vinnare har varit en förebild på och utanför planen. Detta år sköt han oss också kvar i Allsvenskan – för andra gången. Hans karriär är över men det är med stor glädje som JK rundar av den med att dela ut 2011 års pris för Årets Järnkamin till, med två tredjedelar av rösterna – Mattias Jonson!”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2011 går till Mattias Jonson.

Pa Dembo Touray

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2010 går till Pa Dembo Touray.

Markus Johannesson

”Under sina sex säsonger i Djurgården har han spelat 136 allsvenska matcher i blårandigt, under en epok som givit både SM-guld och cupguld. Denna ihärdiga pådrivare och lagkapten har alltid kämpat till sista blodsdroppen. Nu har han valt att avsluta sin karriär, men han kommer för alltid att förknippas med allt som en Järnkamin står för. En fighter som aldrig duckat för en tackling eller ens ett gult kort för lagets bästa. Stort tack för allt, Mackan!”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2009 går till Markus Johannesson.

Daniel Sjölund

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2008 går till Daniel Sjölund.

Siggi Jónsson

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2007 går till Siggi Jónsson.

Pa Dembo Touray

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2006 går till Pa Dembo Touray.

Johan Arneng

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2005 går till Johan Arneng.

Tobias Hysén

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2004 går till Tobias Hysén.

Markus Karlsson

”För sitt stora Djurgårdshjärta och sin fighting spirit, där Djurgårdsandan personifieras är han mer än värdig att titulera sig årets järnkamin 2003.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2003 går till Markus Karlsson.

Kim Källström

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2002 går till Kim Källström.

Stefan Rehn

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2001 går till Stefan Rehn.

Mikael Dorsin

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 2000 går till Mikael Dorsin.

Patrik Eriksson-Ohlsson

”Han har en inställning som är lika enkel som självklar om man är en Järnkamin: Att alltid ge järnet – att aldrig ge upp. Att i varje situation ge 100%. Årets Järnkamin är utan tvekan en sådan spelare. Han spelar på ett sätt som gör att motståndarna måste frukta att komma i närkamp mot honom. Hans inställning som överensstämmer med sann järnkaminsanda, och hans insatser på planen samt den omröstning som genomförts på Järnkaminernas hemsida där han fick över 40% av rösterna, gör honom till årets Järnkamin 1999.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 1999 går till Patrik Eriksson-Ohlsson.

Michael Borgqvist

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 1998 går till Michael Borgqvist.

Thor André Olsen

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 1995 går till Thor André Olsen.

Daniel Martinez

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 1994 går till Daniel Martinez.

Kristoffer Kindbom

”Motivering.”
Priset som Årets Järnkamin säsongen 1993 går till Kristoffer Kindbom.