Grattis DIFAF!

Dela gärna!

Matcherna mot STU (Solna Täby United) lockar alltid fram de mest primitiva egenskaperna hos spelarna och liknelsen med hur vi supportrar upplever ett fotbollsderby mot Solna är inte långt borta. En sådan total fokusering som gör det omöjligt att jobba och får människor i vår närhet att undra hur det egentligen är ställt, för att sedan explodera i en fullständig urladdning under matchen. Uppenbarligen är det något med invånarna i vår grannkommun som får alla Djurgårdare att se rött. Den här gången hade Djurgården dessutom chansen att ta Solnalagets plats i den högsta serien.

Och som man gjorde det! Mycket riktigt blev det en mycket tät och fysisk match, där Djurgården var det tyngre och mer aggressiva laget och ägde matchen från början till slut. Djurgårdens defensiva linje inledde starkt och Solnalagets quarterback Marlon Ahlm åkte i backen gång på gång, samtidigt som Djurgården kunde springa iväg till 14-0. STU jobbade sig in i matchen och hade som bäst 21-14, men närmare än så kom de aldrig och Djurgården vann till slut mycket rättvist med 34-14. Spelarnas krigarmentalitet personifierades bäst av den snabbe Sebastian Blom, en av dagens bästa spelare, som trots en axelskada i första halvlek spelade klart matchen för att direkt efter avblåsning uppsöka sjukhus. Det är tack vare sådana hjälteinsatser vi spelar i Superserien nästa år, samtidigt som STU får sätta sitt hopp till att förbundet vill utöka serien till åtta lag.

Eftersom amerikansk fotboll är en relativt ny sport i Sverige, och Djurgården bara har funnits i seriesystemet sedan 2005, bad vi Henrik Sjöstrand, sportchef i Djurgården AF, svara på några av våra frågor.

Grattis till avancemanget, Henrik! Det där gick ju riktigt bra. Vad tror du om era möjligheter i den högsta serien?

– Jag vill först och främst säga att för oss är det FANTASTISKT kul att ha er på vår sida. Jag är inte säker på att ni kan förstå hur otroligt mycket det betyder för spelarna och oss andra i organisationen. Exempelvis såg man när spelarna kom ut till kvalmatchen, och ett gäng trogna Järnkaminer stod på läktaren med DIF-tröjor och flaggor, att spelarna direkt tände till ytterligare och de var villiga att göra precis vad som helst för att vinna. Stödet betyder enormt mycket!

– I kvalet, mot Solna-Täby, mötte vi det lag som kommit sist i Superserien i år och vi bevisade då att vi både kan konkurrera med lag på högsta nivån och att vi kan slå dem. Faktum är att vi var betydligt bättre än Bulls i kvalmatchen och det rådde inget tvivel om att Djurgården var det bättre laget. Vi spelade fysiskt, smällde på och gav dem inga möjligheter att spela sitt spel. Våra killar kom ut som en ångvält på högvarv och stannade aldrig. Vi ska dock komma ihåg att det vi mötte i kvalet var Superseriens bottenlag. Topplagen är av en helt annan kaliber, och om vi ska kunna konkurrera på den nivån så måste vi utveckla vårt befintliga spelarmaterial och rekrytera några ytterligare playmakers. Totalt sett kommer det krävas en satsning från hela organisationen i vinter. Jag vill dock hävda att vi står väl rustade rent organisatoriskt, och vi känner allt tydligare att vi har ett kraftfullt stöd från övriga DIF-familjen, vilket är enormt skönt.

Som supporter är man smärtsamt medveten om att elitidrotten idag handlar mer om pengar än klubbkänsla, men att spela amerikansk fotboll i Djurgården är ingenting man gör för pengarna?

– Djurgården har i år haft en proffsspelare (#7 Patrick McCarthy) och kommer nästa säsong möjligen ha två. De övriga spelarna i truppen betalar flera tusen kronor per säsong för att få spela. Vi har ett par nya spelare som kontaktat oss och specifikt sagt att de vill gå till Djurgården, nu när vi kliver upp i Superserien. Den typen av spelare är väldigt intressanta för oss, eftersom vi vet att de verkligen brinner för klubben. Hjärta är viktigt i den här sporten!

I år har Djurgården spelat sina hemmamatcher på Zinken, men till nästa år kommer laget förmodligen att flytta hem till klassisk Djurgårdsmark. Joachim Skoogberg, ordförande för Djurgården Amerikansk Fotboll, kan berätta mer.

– Jag har idag varit och träffat anläggningschef Jonny Costmar för att gå igenom vilka förutsättningar som just nu gäller för vår etablering på Östermalms IP. Det är helt klart att de förbereder för Amerikansk Fotboll och vi har idag diskuterat detaljer som ljud, matchklocka och serveringsmöjligheter i samband med match. Om ni supportrar har några särskilda önskemål avseende arenan är vi glada om vi kan hjälpas åt för att göra Östermalms IP till en riktigt bra amerikansk fotbollsarena.

I början av maj nästa år spelar Djurgården sina första matcher i Superserien. Järnkaminerna lovar att återkomma innan säsongen drar igång, men vi hoppas att vi redan nu väckt intresset för en växande sport och en sektion med ett ovanligt stort Djurgårdshjärta. Om ni inte orkar vänta till nästa år, berättar Henrik Sjöstrand var man kan träffa stora delar av laget.

– På Östra station förstås! Laget käkar frukost hos Berit före varje hemmamatch och dessutom äter vår huvudtränare Rik Parker och vissa spelare sina luncher där varje dag. Östra Station har alltid stöttat oss och är en ovärderlig samarbetspartner. Nu är dock både ledare och spelare lediga under oktober, men sedan är Rik och de andra där igen och pratar amerikansk fotboll med den som vill.

Vi tackar för de orden Henrik och säger än en gång grattis till avancemanget!