Rapport från DIF Fotbolls medlemsmöte

Dela gärna!

Detta medlemsmöte som, skulle ha hållits för en vecka sedan hölls under onsdagskvällen i Torben Grut-salen. Anledningen till att medlemsmötet blev uppskjutet var att Klocktornet, där medlemsmötet var tänkt att hållas, inte räckte till när runt 200 anmälningar till mötet strömmade in. Anledningen till mötet var att medlemmarna skulle få ställa frågor gällande Djurgården Fotbolls framtidsplaner och den senaste tidens händelser.

Mötet började med att de fyra inbjudna uppe på podiet fick presentera sig själva. Det var Bo Lundquist, ordförande för Djurgården Elitfotboll AB, Ronald Åman, styrelseledamot i DEF AB, Johan Skarborg, ny styrelseledamot i DEF AB samt Lars-Erik Sjöberg, DIF FF:s mötesordförande. Efter att de själva givit en kort presentation av sig själva så kom frågorna från medlemmarna igång.

Bo Lundquist fick frågan hur turbulensen påverkat året och svaret blev att det naturligtvis inte varit bra.

Lars-Erik berättade lite om hur han och flera i styrelsen blivit helt tagna på sängen av att Bosse tillsammans med två andra styrelseledamöter hoppat av sina styrelseuppdrag, och att det blev en intern diskussion om hur de skulle agera. Den kvarvarande styrelsen ansåg att det bästa var att sitta kvar för att undvika ett extra årsmöte som skulle ha tvingats fram inom fyra veckor om ytterligare en ledamot hoppat av. Detta ville man undvika då det skulle vara väldigt svårt att hitta personer till en ny styrelse på så kort tid.

Organisationen med olika styrelser inom DIF ansåg Lars-Erik hade blivit fel. Tanken med modellen var att det skulle bli klara riktlinjer och gränser för vem som ansvarade för vad, men eftersom många frågor påverkade både föreningen och DEF AB blev det istället oklarheter och dålig kommunikation mellan de två styrelserna.

Åman fick frågan om hur han ansåg att det sportsliga varit under säsongen och han nämnde orden debacle och underprestation. Han var inte nöjd på något sätt.

Nästa fråga blev vad som hänt med manualen efter att Lundquist bett Jonevret slänga den i papperskorgen. Åman menade att DIF fått hybris av de snabba framgångar som kom i början av 2000-talet och att en tydlig styrning saknats. Då ifrågasattes om Åman var rätt person att sitta som sportsligt ansvarig i styrelsen. Han tyckte det själv och undrade varför ingen frågade det för 5 år sen. Sedan ansåg Åman att organisationen var annorlunda då, på den tiden skötte styrelsen även det operativa medan det idag är tjänstemän som gör det. Åman ifrågasatte därför rekryteringen.

Lundquist höll inte med om att han bett Jonevret kasta manualen utan hävdade att Jonevret fick frihet att göra en ny manual. På frågan om varför ett framgångsrikt recept skrotats så ansåg han att manualen behövde utvecklas och förändras.

En person från Djurgårdspublikens Arenagrupp (DPA) frågade varför informationen om en eventuell ombyggnad av Stadion kom upp just nu. Lundquists svar var att det är Staden som gått ut nu, inte DIF. Medlemmen sa att han hade pratat med Madeleine Sjöstedt och att hon blev tagen på sängen av uppgifterna och då menade medlemmen att en av personerna måste ha ljugit. På det fick han inget klart svar från Bo mer än att det är Staden som gått ut med uppgifterna.

Nästa fråga var vem som drev arenafrågan och Lundquist svarade att han gjorde det och hade kontakt med politiker m.m. Alf menade att det stämmer att Bo haft det övergripande ansvaret för arenafrågan i styrelsen, men att Alf jobbat med frågan varje dag sen han tillträdde som VD.

Valberedningen kom till tals efter att en medlem undrat hur styrelsen i framtiden var tänkt att se ut. Valberedningens Anders Beck-Friis meddelade att de under januari månad skulle tillkännage sitt förslag till ny styrelse. De meddelade redan nu att de vill att Fotbollsföreningens styrelse ska vara densamma som styrelsen för DEF AB.

En fråga kom upp om vad Aral gjort och vilken uppgift han ska ha. Svaret blev att han har jobbat med elitungdomssatsningen under året han varit anställd. I framtiden ska han jobba fram en ny strategisk plan för fotbollen, dvs en ny manual. Den gamla manualen var skrotad och allt måste förnyas och spelidén utvecklas.

Åman sa dock att det låg mycket magik kring manualen och att den endast var en guideline, men att den var viktig.

Lundquist fick frågan om varför han hoppade av styrelsen med omedelbar verkan och om det skadade DIF. Han gav inget svar om varför han hoppade av men han erkände att han gjort en del saker fel och att hans avhopp skadat DIF. Han ansåg inte att han gått ut i media utom en enda gång, när han tillkännagav sitt avhopp och att han då sa att det inte var en kupp.

Varför tränarna, som är ansvariga för det sportsliga resultatet, fortfarande sitter kvar blev nästa heta fråga. Lundquist menade att det var Alf Johanssons sak, i egenskap av VD, att svara på och bollade över frågan. Alf sa att en utvärdering pågår och att den kanske blir klar under nästa vecka. Alf sa också att utvärdering pågår hela tiden under hela säsongen.

Bo fick frågan om han verkligen inte ansåg att det var en kupp, bl.a. för att han samlade information från forumet 11433. Medlemmen sa att Bosse, eller någon åt honom, samlat in uppgifterna och skrivit ut dem för att sedan på kansliet fråga vem som har skrivit vad. Detta, menade medlemmen pekar på att Lundquist ansåg att det var en kupp. Lundquist svar på det blev att han i samband med det hela fick oerhört massa information från olika håll och att han diskuterat det med den kvarsittande föreningsstyrelsen och lämnade över vad de visste. Efter det har inget mer gjorts från hans håll.

Lundquist kände till 11433 genom den protestskrift som tidigare inkommit, inget annat, men att andra påstått till honom att saker pågått på forumet, vilket det inte gjort.

Lundquist menade att DIF kört i diket men att han ska sitta till årsmötet och försöka styra upp det hela samt att han trodde att DIF kan gå väldigt styrkta ur det här. Han jämförde det med en buss som gått väldigt bra i flera år men att motorn börjat hacka och massa rost bildats och därför kört i diket. Men att det inte var värre än att det ska gå att köra igen. Frågan som genast kom var om det då är samme busschaufför som ska fortsätta att köra bussen eller om man inte skulle ta in någon kompetent. Lundquist sa att han inte ville hänga sig kvar utan att han blev tillfrågad att fortsätta fram till årsmötet av valberedningen och den kvarsittande föreningsstyrelsen. Dock sa Lundquist att han vill driva arenafrågan men att han inte behövde vara ordförande.

Styrelsen fick kritik för att de inte agerat när de sett hur dåligt spelet och resultaten under året varit. Åman svarade att det historiskt inte ger något att sparka en tränare under säsong mer än kortsiktigt några matcher och att det sällan lyfter laget på längre sikt.

Vid frågan om ekonomin sköt Lundquist över till Alf igen. Alf ville inte gå ut med siffror ännu, men att det skulle bli röda siffror var klart. Största skälet är att publiksnittet sjunkit med ungefär 3500 personer per match.

Bo fick då frågan om vilken strategi som styrelsen hade för att locka mer publik. Han trodde att bästa sättet att locka publik var att skaffa bra och intressanta spelare, och därmed ett framgångsrikt lag, var viktigast. Men att en arena som var trivsam för alla besökare också var viktigt.

Samma representant från DPA som tidigare ställt en fråga ansåg att det fanns väldigt goda skäl att inte gå ut med Stadionfrågan i dagsläget och han var förvånad att även Sjöstedt blev tagen på sängen. Han undrade varför Lundquist låtit sig intervjuas i DN istället för att säga ”inga kommentarer” och varför en väl utarbetad intervju låg på hemsidan samma dag. Lundquist svar blev att intervjun på hemsidan var gjord av Jonas Riedel efter att det kom fram i DN samt att det som kom fram inte var några nyheter.

Vid frågan om det inte var bäst att ha locket på angående Stadionfrågan, tills allt var klart, för att undvika intresseföreningar som vill stoppa det hela och om vi inte lärt oss något sen Storängsbotten så höll Lundquist med, men att det var Staden som ville gå ut med det här. Detta har Madeleine Sjöstedt förnekat.

På frågan vad som ändrats med en ombyggnad av Stadion nu, mot för några år sen svarade Lundquist egentligen inte. Han sa att det nu var möjligt att få plaststolar, bygga om och att det var upp till staden att lösa friidrottens problem, men gav inget svar på vad som förändrats mot tidigare.

Frågan om varför ingen reagerat på de sportsliga resultaten under året sköts över på Alf. Han förklarade att han har en kontinuerlig dialog med tränare, spelarrådet och andra spelare hela tiden. Han konstaterade att spelsättet skulle ha varit 4-3-3 och positiv fotboll men att bl.a. skador gjort att man valt olika spelsätt. Man kan välja att agera under eller efter säsong och DIF valde att inte agera under säsongen. Årets spel och resultat är ett gigantiskt misslyckande enligt Alf som också medgav att det var svårt att se en spelidé.

Medlemmar som pratat med spelare vid olika tillfällen menade att spelarna själva sagt att de aldrig varit så bra tränade som i år men att det saknats en spelidé och att de inte vet vad de ska göra på planen. Att det funnits ett utbrett missnöje med tränarna i spelartruppen hade han också hört, men det var en uppfattning som Alf inte delade.

Eftersom alla frågor verkade skjutas över på Alf, enligt en medlem, så fick Åman frågan vad han tillförde styrelsen, speciellt eftersom han är sportsligt ansvarig. Åman menade att det nu för tiden att det operative ligger hos Alf och att det är Alf som har kontakt med tränare och spelare och sen rapporterar till Åman. Åman ansåg inte att han skulle lägga sig i tjänstemännens ansvar. Åman kan bidra med erfarenhet och sportslig kunskap ansåg han själv.

Lundquist fick samma fråga som ovan och svaret blev att han kan bidra med den långsiktiga finansiella planeringen, men kunde inte ge några konkreta exempel.

Bo fick frågan vad som händer med DIF Säkerhet då upphandlingen går ut vid årsskiftet. Han gav återigen inget svar utan berättade bara hur DIF Säkerhet styrs och nämnde sen kort att de ska ta tag i frågan.

Största applåderna under kvällen kom när en medlem ansåg att DIF Säkerhets Albert Törsleff, Johnny Brenemark och Helena Carlsson skulle bort. Lundquists svar blev att han hörde vad han sagt men han skulle återkomma med hur lösningen skulle bli.

Alf menade att man genomfört vissa förändringar, bl.a. att Mats Jonsson är tydlig och klar beställare av tjänster från DIF Säkerhet. En medlem sa att kommunikation och förtroende för varandra var prio ett tillsammans med att anställa Mats som hittills inte varit anställd och att få bort Johnny, Albert och Helena.

Lundquist fick frågan om Albert, Johnny och Helena kommer vara kvar i DIF Säkerhet och gav svaret ”om vi inte löser det på något annat sätt”. Frågan om Lundquist stod för nära personer inom DIF Säkerhet och därför inte ville göra sig av med dem kom upp, men det förnekades av Lundquist själv.

Lundquist fick frågan vad han trodde om sannolikheten att en ombyggt Stadion faktiskt kunde bli en verklighet och hans svar blev att det var fullt realistiskt att hoppas på det. Det var därför som han gick ut med det hela. Lundquist förutsätter att det blir ett beslut under det här året.

Valberedningen fick frågan om hur många personer som de diskuterar kring, förutom de i styrelsen. Valberedningen sa att det är ett antal och att det inte alls är givet att man föreslår samma personer som idag sitter i styrelsen till nästa årsmöte. Dock kommer nog styrelsen att utökas.

Åman fick frågan varför han via media kritiserat och hängt ut individer på kansliet och pratat om internutredningar om vad en del personer skrivit på internetforum samt om han bett dessa om ursäkt. Åman menade att han fick en fråga från en journalist som frågade ifall det hela föranledde något agerande så han svarade att en utredning skulle ske men att han inte var mannen att sköta den.

Åman fortsatte att Per Darnell är ansvarig för organisatoriska frågor men konfronterades med att Darnell inte var påtänkt för rollen vid uttalandenas tidpunkt. Åman svarade att han mycket riktigt inte var påtänkt då och ingen förstod nog riktigt vad han menade.

Åman fick frågan om man ska uttala sig om frågor man inte har ansvar för och han svarade bara att det enda han sagt till journalisten var att det antagligen blir en utredning. Åman fick frågan om han trodde att han hade förtroende från gräsrotsnivå att sitta kvar. Han tyckte att det var svårt att sia om men att han jobbar för DIF:s bästa och att det är det enda som han är intresserad av.

Lundquist fick samma fråga och berättade att det var Lars-Erik och valberedningen som tyckte att han skulle komma tillbaka i DEF AB fram till årsmötet. Men att det är ett knäckt förtroende förstod han och bara framtida handlingar kunde ändra på det.

Vad styrelsens långsiktiga plan angående det finansiella menade Lundquist att publiken är det viktigaste. Konkreta exempel på vad Lundquist gjort, såsom sponsoravtal m.m. efterfrågades men det jobbade den operativa avdelningen med. Lundquist fanns med vid signering av stora avtal, men mest för att visa stabilitet och kraft i organisationen. Han jobbade med att få investeringar till annat såsom elitungdomssatsningen, Djurgårdsandan och DF AB

En medlem frågade varför Lundquist under mötet sa att han valde att gå ut med Stadionplanerna, vilket han tidigare under mötet faktiskt sa, trots att han tidigare sagt att det var staden som gått ut med det hela. Lundquist enda svar blev att igen hävda att det var staden som ville gå ut med planerna.

Lundquist fick frågan om hur han är involverad i avstängningar av folk men sa att DEF AB:s styrelse inte hade något med det att göra, utan att det utförs av organisationen. Att DIF hade mest avstängda i hela allsvenskan, 27 stycken mot tvåan Helsingborgs 7 förklarade han med att antingen så är det DIF som gjort fel eller de övriga klubbarna. Att han varit ordförande i SEF och suttit i SvFF hade inget med det hela att göra sa han.

Alf berättade att utredningen och beslut om en avstängning togs av DIF Säkerhets ordförande, inte DEF AB. Trots det så står det att DEFAB:s styrelse tagit besluten.

Både Lundquist och Åman sa, när mötet avslutades, att de tyckte att det hade varit givande och nyttigt, trots att de fått en hel del kritik.