Lucka 17: Ladd

Dela gärna!

”Ööööh, har´u ladd eller??!” var kanske den mest frekvent ställda frågan på bortaresor, pubar och inne på muggen på O under 00-talet när Djurgårdsfamiljen fick ”vita febern”. Under bara decenniets andra hälft uppmättes varje Djurgårdare i snitt ha dragit inte mindre än 400 gubbar styck. Och då har man ändå räknat med kvinnor och barn. På den klassiska båtresan till Tallinn visade Charlie Ladd sitt ansikte i blårandiga sovhytter runt sju gånger i halvtimmen.
 
Droger i allmänhet, också annat än alkohol, har en historia på Djurgårdsläktarna i och med de dekadenta Sektion F:arna som började röka puff ur lökar i samband med fotboll redan på 60-talet. Och under 00-talet var det inte bara ladd som kom att bli väldigt populärt utan även puckar, puk och poppish (förvisso harmlöst).
 
Vi är medvetna om att vitt och brett skriva om ett laddat ämne som detta får en del gubbar att snudd på kola, men en lista som behandlar Djurgårdskultur under 00-talet kan inte bara vara anglofili och sportminnen. Oavsett om du själv körde eller bara såg det så var laddet ett av 00-talets stora fenomen i såväl samhället i stort som bland Djurgårdare och andra fotbollssupportrar. Vi är inte helt säkra på vad den där ramsan om bajensvin egentligen betyder men vi är däremot helt på det klara med att ladd är DIF.