Lucka 20: Kim Källström

Dela gärna!

För åtta år och åtta dagar sedan signerade en 19-årig Kim Källström kontrakt med den allsvenska tvåan Djurgården och en ny era inleddes inom svensk fotboll. En era där ett Stockholmslag kunde köpa västkustens största talang, vilket under lång tid varit omöjligt av sportsliga såväl som ekonomiska orsaker. Och en guldera som inget lag svarat upp mot sedan dess. Kim Källström fick av vissa journalister lyckönskningar till en tid på DIFs bänk, av andra varningar för att han gick till ett lag som spelade så konstigt som 4-3-3. Nä, bäst om han hade gjort som man alltid hade gjort tidigare, stannat i Göteborg, tagit snabbkurser i kalsongklippning och dragit ordvitsar med materialarn över en tallrik pyttipanna.

DIF blev av dessa insatta förståsigpåare inte heller favorittippade utan det var stjärnspäckade Malmö som skulle ta hem SM-guldet 2002. MFF, som klarat sig undan kvalstrecket med tre ynka poäng menade man var egentligen mycket bättre, medan seriens suveräner i andra halvan Djurgården, förstärkta med Kim Källström, av någon anledning skulle bli sämre. Vilken lämpligt tecken då att dessa två lag mötte varandra redan i premiären, att Kim Källström gjorde första målet och att DIF vann med 2-1 på Malmö Stadion.

Och mål gjorde Kim. Efter lite hattande i laguppställningen inledningsvis hamnade Kim på en av de två defensiva mittfältsplatserna bredvid Stefan Rehn, något som inte hindrade honom från att ösa in mål. 12 mål debutsäsongen, SM-guld och cupguld efter en episk final mot råttorna från Solna.

2003 fortsatte det på samma sätt. Malmö återigen favorittippat, DIF ledde nästan serien från start till mål och säkrade SM-guldet med en av de största marginalerna i modern tid. Källström gjorde detta år osannolika 14 mål från mittfältet och lämnade sedan DIF med ett målsnitt på 0,54/match.

Karriären har sedan gått vidare i franska Rennes och Lyon, där han har vunnit ytterligare två mästerskap. I landslaget har han varit med om tre mästerskap och blev i år utsedd till årets svenska mittfältare. Men det är som djurgårdare han är varmast ihågkommen och i vetskap om att ingen spelare har präglat Djurgården så mycket under 00-talet är det helt uppenbart att Kim Källström är DIF.