Debattartikel om poliskostnader vid fotbollsmatcher

Dela gärna!

Dagens lästips är den här debattartikeln i Aftonbladet av Järnkaminernas vice ordförande Dan Blomberg, angående det absurda förslaget om att vissa idrottsföreningar ska betala för polisinsatser vid sina arrangemang. Citat från artikeln:

Problemen borde vara uppenbara för alla som tycker att polisen är en av de saker som kanske inte ska privatiseras i en demokrati. För var drar man gränsen för föreningens ansvar? Ska föreningen betala för människor som säger sig slåss i dess namn i en annan kommun? Om någon går på matchen och sedan slår sin fru, är det föreningens ansvar? Måste restauranger och barer nu betala för vad deras gäster gör på vägen hem?

Nästa problem blir hur föreningar, som i dag lägger miljoner på både säkerhetsarbete under matcher och på förebyggande socialt arbete, ska ha råd med polisens räkning. Kan de dra in på säkerhetspersonal och enbart anlita polisen som någon slags konsultande säkerhetsfirma? Eller ska de helt enkelt inte längre arrangera matcher som genererar miljoner till skattekistan?