Fördjupning i TV4-undersökningens resultat

Dela gärna!

Undersökningen finns här som PDF, tidigare artikel här.

Sammanfattning av studien

* 2 054 personer deltog i studien.

* Av dessa var 30 % mycket eller ganska intresserade av “av fotboll som underhållning, t.ex. att titta på fotbollsmatcher på TV och/eller att titta på fotbollsmatcher på plats på arena?”. 70 % var något, inte särskilt eller inte alls intresserade.

* 82 % brukar mer sällan (mindre än någon gång i halvåret) eller aldrig se på nationell fotboll på plats på arena under säsong (t.ex. Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan, Landslaget m.fl.).

* 68 % av dessa svarar nej på frågan (Har det hänt att du avstått från att gå och se en fotbollsmatch på plats på arena, på grund av stämningen i samband med matchen (t.ex. på grund av du tror att det kommer bli bråk/”stök” utanför eller på arenan))?

*69 % av de som anser sig vara “fotbollsintresserade” har svarat nej på frågan ovan.

*72 % av de som anser sig vara “Fotbollsintresserade barnfamiljer” har svarat nej på frågan ovan.

*69 % instämmer helt eller delvis i att “huliganismen i samband med fotbollsmatcher på svenska fotbollsarenor ökat de senaste åren”.

För få intervjuade som är intresserade av fotboll

Till att börja med, 70 procent av de som är tillfrågade “var något, inte särskilt eller inte alls intresserade” av fotboll som underhållning. Vad tillför dessa personer i den här studien? Varför frågar man inte folk som är intresserade och som går på de allsvenska matcherna istället för att fråga dessa personer? Bara den här frågan gör att det blir väldigt svårt att få några vettiga resultat från studien.

Vi kan fortsätta med att läsa att endast 18 % av de tillfrågade går på Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan, Landslaget m.fl. mer än någon gång i halvåret. Det är alltså mindre än var femte person som svarat på frågorna som verkligen går på fotboll live mer än någon gång under ett halvår. Således kommer alla svar i studien domineras av svar från personer som inte är intresserade av fotboll och som inte går på fotboll.

Trots detta är det nästan 70 % av alla tillfrågade, av de fotbollsintresserade och av de fotbollsintresserade barnfamiljerna som svara nej på frågan “Har det hänt att du avstått från att gå och se en fotbollsmatch på plats på arena, på grund av stämningen i samband med matchen (t.ex. på grund av du tror att det kommer bli bråk/”stök” utanför eller på arenan)? Även om en del av dessa svara nej för att de inte går av andra anledningar så är det märkligt av TV4 att dra dessa slutsatser av undersökningen.

Dels så är majoriteten av de som deltar i studien inte intresserade av fotboll och dels så visar den att trots det enorma snacket som varit om all skit runt fotbollen de senaste månaderna så är det väldigt många som inte ser stämningen och oron för bråk som en orsak till att inte gå på matcher. Det är självklart trist att se att det är en ganska stor andel som svarat ja på frågan ovanför men det vore intressant att se vad dessa personer svarat på tidigare frågor i studien.

Vilka anser att problemen ökar?

Problemen runt de allsvenska arenorna är på ungefär samma nivå idag som under de senaste åren, och har nog till och med minskat i ett längre perspektiv. Intressant att se att nästan 70 % tycker att problemen ökat. Kanske är det dessa 70 % som inte är fotbollintresserade och bara får infon från massmedia om detta?

Många frågor och oklarheter eftersom det inte redovisar så mycket detaljer i studien. Som den är presenterad nu så är den tveksam som underlag för diskussion eftersom så många som deltagit inte är intresserade av fotboll. Vill man försöka få fram något vettigt bör man fokusera på de som är fotbollsintresserade. Att TV4 däremot gör den här vinklingen är inte speciellt märkligt med tanke på medias agerande och inställning i den här frågan.