Gästkrönika: 1984? Eller 2011?

Dela gärna!

Under almedalsveckan bjöd Tv4-gruppen in till debatt om fotbollsvåldet. De inbjudna var:
Per Unckel, nationell samordnare för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang,
Tommy Theorin, generalsekreterare Förenigen Svensk Elitfotboll (SEF),
Carin Götblad, länspolismästare,
Anders Hägg, tf vd Svenska Spel,
Johan Pehrson (FP), ledamot i justitieutskottet,
och moderator: Lennart Ekdal, TV4.

Notera att inte enda representant för någon som helst organiserad fotbollssupportergrupp var inbjuden. Efter påtryckningar via sociala medier klev någon representant från Tv4 fram och förklarade att “Vi valde att låta svenska folket representera supportrarnas åsikt istället.”. Detta via en undersökning – beställd av Tv4 – av Tv4:s egen version av Gallup. En undersökning bestående av 2054 på måfå valda besökare på tv4:s webbsida med ledande frågor.

Enligt denna undersökning så har 25% av alla fotbollsintresserade i Sverige AVSTÅTT att gå på match pga risken för bråk. Detta rimmar så klart ganska illa med det faktum att Allsvenskan hittills i år har ett publikTILLSKOTT på 17% gentemot förra året.

Enligt denna undersökning så anser 70% av Sveriges befolkning att fotbollsvåldet ÖKAT gentemot förra året.Detta rimmar så klart ganska illa med det faktum att Polisens egen statistik säger att fotbollsvåldet, likt varje år, de senaste åren – MINSKAT.

“Men det har ju varit två avbrutna matcher den här våren!!!!!!!!!!! DET MÅSTE betyda att våldet ökat!”
Njae. vi har inslängda saker och en planinvasion hittills i år. Förseelser som för ett par år sen betydde fem minuters uppehåll, och sen fortsatt match. I år har fotbollsförbundet bestämt att det ska avbrytas matcher för samma sak som för bara för ett par år sen bemöttes med “det är sådant man får räkna med, vissa kan helt enkelt inte hantera alkoholen”. Hur dessa inkastade saker och de individer som springer in på plan – enligt panelen på almedalen – “är fotbollsklubbarnas ansvar” går mig förbi. En kille fick en smäll på käften i götet, är det Metallicas ansvar? Vad gjorde Peace & Love för att motverka de sex våldtäkterna som skedde på deras festival?

“Bengalerna! Folk kan ju dö!”
I derbyt 2001 tändes det över 50 bengaler på Norra Stå i derbyt aik-bajen. Canal Plus kommentatorerna sa “Vilken mäktig stämning!”, “Gunde myntade uttrycket – men det här ger ståpäls!”.I derbyt 2011 tändes det knappt 30 bengaler på Norra Stå i derbyt DIF-aik. Canal Plus kommentatorerna sa “Det är skandalscener vi ser framför oss”. Någonting har hänt på dessa tio år, och det har ingenting med Fotbollssverige att göra. Vi återkommer till det.

“WHO WILL THINK OF THE CHILDREN?!?!?!?!?”
Erm. SvFF’s utopi är att de allsvenska arenorna ska fyllas av barnfamiljer med popcorn och roliga hattar. Svensk media vill få det till att “barnfamiljerna ska lockas tillbaka!”. Barnfamiljerna har ALDRIG dominerat läktarna. Och de kommer aldrig att bli den kärnan av publik SvFF vill.

“Vi gör som i England! Det löser ALLT!”
Igen. När ska någon, och nu puttar jag även på supporterleden, uttala sig om detta? I Almedalens “debatt”, så vågade ingen säga vad det betyder, men det sas likt ett mantra i en sekt.

Hur gjorde England?
Media sa “STOP!” och slutade rapportera. För det är tydligen vad våldsverkarna är ute efter – och att ge dem så lite uppmärksamhet som möjligt är den bästa vägen. I Sverige: TV4-gruppen går i frontledet för svensk sensationsjournalism i ämnet och vevar bild efter bild på varje kan-vi-vara-hoppfulla-om-att-minst-en-huligan-kanske-var-med-så-vi-får-skriva?-incident.

Biljettpriser som blev ouppnåliga för den stora massan. Helt klart det som mest som motverkat våld på arenor – arbetarklassen fick inte längre vara med. I Sverige: Kommer ALDRIG funka. Vi har inte befolkningsunderlaget att köra den här grejen. Prova; det kommer leda till tysta arenor med skitfotboll och 40 sponsorer och 25 SvFF på läktarna. 0 andra.

Brutalt polisvåld mot gemene man – slå först och fråga sen: http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jul/03/football-fan-attacked
I Sverige: Vi har REDAN fler oskyldiga som blir skadade av poliser än personer som blir skadade av huliganer.

Anmälningsplikten! Det löser ALLT!
I Sverige: Vi har knappt 100 avstängda personer som den här lagen ska påverka. Det värsta våldet sker inte under perioden då anmälningsplikten är “in effect”.

Vi tar bort ståplats och klackarna!
I Sverige: Utan ståplats och klackarna och stämningen så har fotbollsförbundet inte ens en produkt. Det är ALLA överens om.

“Så var klämmer skon?!”
Den gemensamma nämnaren de senaste åren är Tv4-gruppen. Tv4-gruppen har rättigheterna till Svensk Fotboll (och en del europeisk fotboll) också. Dvs, de vill att SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT ska se matcherna på tv. Inte på plats, för man behöver inte Canal Plus för att se en match från arenan.

Nu har inte Tv4 BARA en sportredaktion som använder låtar som “Come and have a go if you think you’re hard enough!” och annan våldsromantisk musik i reklamen för deras sportsändningar. Vi ska nog inte ens nämna att Canal Plus haft bilder på bengalbrännande som reklam för allsvenskans hetaste matcher. De har även en nyhetsredaktion som på ett magiskt sätt kan få 10 åtalade människor av 1.300.0000 människor i förhand att verka som Sverige behöver återinförande  av dödsstraff och tung tv-täckning, men 6 våldtäkter, varav en gruppvåldtäkt, 30-talet misshandel och en ocean av stölder, narkotikabrott och fylla ur ett antal av 30-40.000 besökare på en festival, förtjänar inte ens en minut tv i deras media.

Tv4 gruppen har i flera år systematiskt förfalskat och förstorat det så kallade fotbollsvåldet i syfte att få mer intäkter från personer som då istället betalat tv4-gruppen för en tv-biljett.

1948 – när Orwell skrev sin fiktiva roman “1984” så sa alla “Tänk om det där någonsin händer!!!”
1984 – när fotbollsvåldet var på väg mot sin peak så sa alla “Haha, Orwell – det kommer aldrig hända!!!”
2011 – när fotbollsvåldet varje år minskat sen 90-talet så står 99.9999923% av alla Allsvenska fotbollsbesökare (de som inte åtalades för något brott) med hatten i handen och undrar – “Va fan hände?! När fick de som ser fotboll på TV för sig att våldet eskalerat?!”

För enligt TV4-gruppens undersökning är det bara de som ser på fotboll på TV4-gruppens sändningar som anser att våldet på arenorna ”ökat” – rikspolisen, supportrar, klubbar och förbundet anser inte att det ökat. Men tv-tittarna tycker det.

Och, som alla vet, tv-tittarnas åsikter är GIVETVIS ‘klubbarnas ansvar’…

/Majk