Micke Nylander: Ångestladdningen är enorm!

Dela gärna!

Det är för simpelt att skriva “Jag mår illa!”. Två jävla dagar ska vi Djurgårdare behöva våndas, må illa, inte kunna käka ordentligt, vara på uselt humör mot allt och alla som inte har någon som helst förståelse för känslorna inom oss. Det är en unik situation, även om vi skulle ta tre poäng ikväll på Råsunda så kommer jag kunna glädjas för det först när vi bärgat tre poäng imorgon på Globen.

Folk frågar “Vilket av dessa derbyn är hetast?”. Det är en omöjlig fråga att svara på. Det man måste förstå är att det inte bara är en fotbollsmatch eller hockeymatch. På andra sidan står de som vi hatar mest, de som vi älskar att vinna mot men vid torsk vill man bara gräva ner sig och vakna upp minst två veckor senare. Det är alltså omöjligt att svara på frågan.

Även fast vi gör gemensam sak med Solnaiterna ikväll så betyder inte det att vi tycker bättre om varandra än innan. Tvärtom. Vi gör det för att vi vill bevara vår ståplats, vi vill kunna ha möjligheten att ha vilka ramsor vi vill utan att klubbarna ska kunna bötfällas för det. Rivaliteten är viktig för stämningen på våra arenor, och stämningen är ett av de viktigaste svenska ligorna har, både fotbollsallsvenskan och hockeyns elitserie. Rivaliteten ska bevaras, men det utan våld och skadegörelse.

Sportbladet har med anledning av att vi bland annat gör gemensam sak med Solna påbörjat ett tredagarsreportage om manifestationen med tio tysta minuter. Sportbladet missar totalt att rannsaka sig själva. De skriver ner direkta fakta om hur många artiklar de skrivit som varit fotbollsrelaterat våld jämfört med vad de skrivit i övrigt. Visst ser siffrorna bra ut som de publicerar.

Det är bara det att om Sportbladet skulle undersöka hur många supporterrelaterade artiklar de skrivit så är jag helt säker på att de skulle finna att den absoluta majoriteten av de artiklarna är av negativ betydelse. Därför bör man fråga sig själva: Varje gång de skriver om supportrar och målar upp oss som huliganer, vad tror de samhället får för bild av oss? När ska man börja rapportera om det positiva vi gör?

I den undersökningen Sportbladet gör bör de alltså ta bort allt som rör själva spelet fotboll och bara koncentrera sig på supportrarna.

Nu orkar jag inte skriva mer… Ångesten inför ikväll och i morgon kväll är på tok för stor och jag kommer inte på vad jag mer ska skriva. Vi ses vid Vasaparken ikväll och Gamla Stan i morgon.

KROSSA Solna!

//Micke Nylander, ordförande