Hektisk höst för Järnkaminerna

Dela gärna!

Vi som jobbar i Järnkaminerna har konstaterat att ju mer vi slitit och jobbat desto mindre tid har vi lagt på att rapportera om vad vi gör. Detta har vi också insett är rätt sopigt av oss, så vi har därför bestämt oss för att skärpa till oss när det gäller att rapportera om det dagliga JK-arbetet. Vi hoppas att detta blogginlägg blir starten på regelbunden rapportering från våra möten med andra djurgårdare, med DIF Fotboll och DIF Hockey, och med andra parter som på olika sätt påverkar det JK vill göra – se till att det blir så roligt och så enkelt som möjligt att följa Djurgårdens IF.

Under hösten har mycket hänt. JK:s styrelse har lagt en hel del tid på att arbeta nära DIF Fotboll vilket framför allt resulterat i ett ruggigt bra säsongsbiljettpris. Vi har även pratat med DIF hockey för att se om vi ändå kan köra JK:s kombikort (klacksäsongsbiljett i både hockeyn och fotbollen) trots att DIF Fotboll nu sänkt priset så mycket. Det postiva resultatet av denna dialog får ni se nu på måndag…

För övrigt har JK under hösten varit på möten som inte känts lika kul som de vi haft med DIF. I ett långt möte med Polisen, såväl derbyinsatschef som supporterpoliser, kunde vi konstatera att precis som vi anat har Polisen uttalat att de ska ta i hårdare runt derbyn vilket lett till att oskyldiga människor misshandlats av polisbatonger. Detta problem pratade vi om och Polisen konstaterade att det inte ska förekomma men att man fortfarande kommer att ta i hårdare även mot mindre förseelser. JK bevakar situationen och hoppas att Polisen kan återgå till att tänka mer pragmatiskt och försöka värdera konsekvenserna av vad som kan ske vid varje ingripande. Särskilt i och med de absurda polisfakturorna känns det viktigt att Polisen garanterar att ingen som går på en Djurgårdsmatch ska riskera att misshandlas, särskilt inte av Polisen själva.

JK har även träffat våra rivalers motsvarigheter i Bajen Fans och Black Army för att diskutera gemensamma frågor (jo, sådana finns faktiskt). Till exempel den tidigare nämnda polisfrågan och förbundets syn på den aktiva supporterkulturen är frågor som vi har gemensamt och även om vi inte tycker om varandra kan vi vinna mycket på att tala med en röst i dialogen med till exempel just polis och förbund. Ett uppföljningsmöte sker snart där vi kommer att konkretisera vad nästa steg blir.

Det uppskattade supportermötet i Torben Grut känner vi oss väldigt nöjda med och vill återigen tacka alla som kom dit eller hörde av sig med synpunkter innan och efter mötet. JK har i perioder varit dåliga på att ta tillvara på djurgårdares vilja att hjälpa till och engagera sig för vår supporterkultur. Detta ska vi bli bättre på, och förutom att följa upp med fler möten vill vi uppmuntra alla som vill vara med och spåna kreativa idéer, skriva för hemsidan eller på annat sätt hjälpa till att haussa sista året på Stadion att höra av sig till [email protected]. Tveka inte att höra av dig om du vill vara med och bidra!

Medlemsmötet i måndags var inte lika kul som många hade hoppats, och JK var snabba med att påpeka en del misstag som gjordes på det. Läs mer i vår utförligare text om arenasituationen.

Järnkaminerna har också träffat riksdagsmannen Anders Ygeman (s). Han hörde av sig till JK efter att vi kritiserat riksdagsledamöter som röstade ja till att utreda förslaget om anmälningsplikt. Detta ledde till ett möte där vi redogjorde för vår rädsla att särskilda lagar riktade mot supportrar bidrar till en allmän hets mot oss och att man tar i med hårdhandskarna mot ett problem som är oproportionerligt beskrivet i media. Även om vi inte ändrade hans åsikt där och då så hoppas vi att det var startskottet på en dialog där vi supportrar faktiskt blir en samtalspart för politiker innan de fattar supporterfientliga och rättsosäkra beslut.

Reseklubben har arbetat hårt under hösten för att vara förberedda inför 2012 års bortaresor. Framförhållningen har ibland varit dålig men nu är Reseklubben väl rustad inför nästa år. Hittills har detta rent konkret lett till subventionerade resor till Göteborg och Malmö.

Hyll om du orkat läsa hela det här långa inlägget. I fortsättningen har vi i JK som ambition att rapportera i kortare inlägg, men mycket oftare. Tveka inte att höra av dig till [email protected] om du har frågor, synpunkter, idéer eller vill engagera dig i Järnkaminerna.

Och som vanligt vill vi pusha för det absolut bästa sättet att hjälpa oss hjälpa Djurgårdare – bli medlem i Järnkaminerna.