Nu avbryter vi dialogen med polisen

Dela gärna!

Under torsdagens derby mot AIK begicks flertalet övergrepp från polisen mot helt vanliga supportrar, ja till och med vi som fört dialog med dem. Därför väljer vi nu att avbryta dialogen med polisen tills vidare.

Vi har både fått rapporter och sett med egna ögon hur polisen godtyckligt och på ofta inte ens existerande grunder avvisade personer från Globen. Det handlade till exempel om att man hade fel märke (UCS eller Fabriken) på tröjan. När folk sedan lugnt ställde frågor om ingripandena blev de också utsläpade.

Efter att lite oroligheter uppstått utanför mittingången till klacksektionen i slutet av den tredje perioden gick det så långt att till och med JK:s ordförande Dan Blomberg och flera före detta styrelseledamöter slängdes ut sedan de ifrågasatt polisens agerande. Om vi som själva sköter dialogen med polisen avvisas när vi försöker bibehålla dialogen – varför ska vi då ens prata med dem?

Vi har krävt att vi ska kunna ha kontakt under matcherna (om vi vill) med den som leder insatsen i stället för med supporterpoliser som förvisso är vänligt bemötande men som inte har något att säga till om. Svaret har varit blankt nej.

Utöver allt som nämnts ovan var även bemötandet mot samtliga supportrar under all kritik när man var missnöjd med något. Vi förstår också till fullo att det känns integritetskränkande att gå genom larmbågar på en hockeymatch och att det inte finns någon rimlig förklaring till att klubbarna ska betala poliskostnaderna.

Vi är medvetna om att det även fanns ordningsvakter som misskötte sig och andra delar av säkerheten som inte fungerade bra under torsdagen. Vi kommer att ta upp detta med DIF Hockey så fort det bara går. Det finns väldigt många supportrar som gjort väldigt mycket för både JK och DIF som förtjänar en ursäkt.

Även om polisens inställning och övergrepp är ett problem så måste också Djurgården Hockeys egna säkerhetsarbete utredas för att hitta orsakerna bakom och ansvaret för det som hände på torsdagen.

/Järnkaminerna Stockholm, Ultra Caos Stockholm, Fabriken Stockholm.

Har du vittnesuppgifter, berättelser, bilder, filmer eller annan information från derbyt? Kontakta oss på [email protected]!