Järnkaminernas dag ställs in

Dela gärna!

Järnkaminerna kan inte stå bakom arrangemang där djurgårdares säkerhet riskeras. Därför ställer vi nu in en av Hockeysveriges höjdpunkter – Järnkaminernas Dag den 7 januari.

På derbyt den 22 december behandlades många djurgårdare extremt illa av polis och ordningsvakter. Bland annat drabbades flera personer som är engagerade i JK och Fabriken av trakasserier och rättsvidriga ”avvisningar” ur klacken och ut från arenan. Vi bevittnade ingripanden från ordningsvakter och poliser som om de förekom på stan skulle kallas för misshandel.

Att det inte är säkert, vare sig rättssäkert eller fysiskt säkert, att gå på hockey är uppenbart och vi har därför tyvärr inget annat val än att ställa in Järnkaminernas dag eftersom vi inte kan uppmana våra medlemmar och Djurgårdare i allmänhet att vistas i en otrygg miljö.

Matchen kommer att spelas som vanligt, men vi kommer inte ha någon del i arrangemanget och Fabriken kommer inte att genomföra något tifo. Deras tifoverksamhet på hockeyn är nedlagd tills vidare på grund av det som hänt.

Järnkaminernas dag är traditionellt sett den största hockeyupplevelsen i Sverige varje år och stämningen brukar vara otrolig. Det är därför särskilt tråkigt att behöva ställa in vår del i matchen på grund av den otrygghet och de trakasserier som uppstått under vintern.

WKB kommer att vara öppet innan och efter match och vi har full förståelse för de djurgårdare som inte väljer att gå på matchen och hoppas se er på WKB. Vi ska i alla fall se till att ha en skön fest med Djurgårdsfamiljen.

Järnkaminerna för samtal med Djurgården Hockey om det som inträffade på derbyt och situationen kring säkerheten på hockeymatcherna i stort. Vi ber att få återkomma med utförligare rapport om detta i takt med att vi kommer framåt. Målet är dock klart – det måste bli säkert att gå på hockey igen.

Det vi kan säga redan nu är att det är dags att säga stopp. Det är fullständigt oacceptabelt att bli behandlad värre än djur bara för att man råkar ha hockey och DIF som intresse. Den aggressivitet och attityd som uppvisades på derbyt var skrämmande att se och mest skrämmande var att den kom från personer i uniformer.

Nu måste vi alla som bryr oss om idrott, grundlagsskyddad föreningsfrihet och trygghet säga stopp. Supportrar, föreningar, Hockeyligan och ishockeyförbundet, Riksidrottsförbundet och politiker måste höja rösten och säga ifrån mot rättsosäkerheten och våldet på idrottsarenor.

Supportrar och föreningar har långsiktigt och framgångsrikt i princip fått bort publikoroligheter på svenska idrottsarenor – varför ska vi nu behöva bli hotade, skadade och behandlade som andra klassens medborgare? Det är dags att alla parter runt idrotten gemensamt säger stopp. Risken är annars att publik och stämning på elitseriematcher blir ett minne blott.

Vi har ingen förhoppning om att de personer som skadades eller slängdes ut på derbyt ska få sina skador läkta eller att de som fått sina glasögon eller kläder förstörda ska få dem lagade. Men vi tror och hoppas på att det är fler än bara Järnkaminerna som tröttnat på att bli behandlade som andra klassens människor när vi går på hockey.

Vi säger därför stopp och ställer in Järnkaminernas dag. Beslutet smärtar men är det enda rimliga i nuläget

/Järnkaminernas styrelse och Fabriken Stockholm


Vill du stötta oss i det här arbetet, eller kommentera det i allmänhet, hoppas vi att du gör din röst hörd till [email protected] och som vanligt hoppas vi att du som ställer dig bakom JK också blir medlem, ju fler medlemmar vi är desto starkare blir vi. Bli medlem här.


Vi ber er också att skänka en tanke och gärna och en peng till Fabriken som tappar ett av sina stora insamlingstillfällen i och med sitt inställda tifoarrangemang. Släng en SEDEL i deras hinkar.

Läs mer om vad som hände på derbyt hä

Se videoklipp här