Frågor och svar om inställda JK-dagen

Dela gärna!
Vi har fått mycket frågor och kommentarer om vårt beslut att ställa in Järnkaminernas dag. Fortsätt höra av er – både beröm och kritik uppskattas! Här försöker vi besvara en del av de vanligare frågorna som dykt upp.
 
Uppmanar ni till bojkott?
Nej. Vi vet däremot att en del djurgårdare känner sig så illa behandlade att de väljer att inte gå, vilket vi respekterar. Dock så uppmanar vi inte till bojkott av matchen utan lämnar det valet till var och en att göra själv. Vi har enbart tagit bort vår inblandning i arrangemanget (läs mer om detta i vår första text).
 
Vad händer med Fabrikens tifoplaner och pengar som samlats in till tifon?
Fabriken samlar in pengar under hela året för att kunna genomföra ett stort antal arrangemang i både hockey och fotboll. Pengarna som skulle använts till JK-dagen den 7 januari kommer inte spenderas på något annat sätt utan sparas för att kunna genomföra tifon på hockeymatcher i framtiden. Pengarna för JK-dagen kommer inte läggas på fotbollstifon utan läggs undan för att användas på hockeymatcher. 
Vad vill ni uppnå?
På ett sätt är beslutet att ställa in JK-dagen väldigt enkelt – vi kan inte stå bakom ett arrangemang innan vi får tydliga garantier på att det som hände den 22 december inte händer igen. På ett annat sätt är beslutet mycket svårare, eftersom Järnkaminernas dag är en av höjdpunkterna på året och en av de sakerna som gör det värt för oss i Järnkaminerna och Fabriken att lägga ned åtskilliga timmar varje vecka för att på olika sätt stötta DIF.

Men efter den 22 december gick mycket av luften ur oss och det är svårt att uppbringa engagemang när det möts av den attityd och det beteende som vi bevittnade på derbyt. Vi hoppas därför också att kontrasten mot hur Järnkaminernas dag brukar vara blir tydlig för att alla parter ska kunna dra åt samma håll och se till att vi får roliga hockeymatcher igen. Det långsiktiga målet är helt enkelt att det ska bli säkert och roligt att gå på hockey. Ingen ska riskeras att skadas på en Djurgårdsmatch, allra minst av en representant för de som påstår sig stå för säkerhet och brottsbekämpning, och vi anser att alla Djurgårdare ska bemötas med värdighet och respekt när de går på match.
 
Hur kan jag som enskild djurgårdare tycka till om detta?
Genom att mejla direkt till oss i JK på [email protected] så försöker vi svara så fort som möjligt. Vi kommer även berätta om vårt beslut samt ha en frågestund på WKB innan matchen den 7:e januari klockan 14.30.
 
Hur kan jag som enskild djurgårdare bidra?
Den här frågan kommer bara att lösas om vi alla drar åt samma håll. Förutom att höra av dig till oss i JK med dina åsikter och idéer hoppas vi att du även gör det till Djurgården Hockey, till ansvariga för polisen i Stockholm samt till politiker. Exempelvis personer som länspolismästare Carin Götblad, idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth, justitieminister Beatrice Ask och idrottsborgarrådet Regina Kevius. För kontaktuppgifter se www.polisen.se, www.regeringen.se och www.stockholm.se. JK och DIF blir vad vi tillsammans gör det till – din röst, din åsikt och ditt agerande spelar roll.