Inget våld på våra läktare

Dela gärna!

Efter gårdagens derby tvingas vi tyvärr konstatera att våldsamma element verkar vilja förstöra våra matcher och ger sig på oskyldiga djurgårdare på matchdag. De kallar sig poliser och påstår att de försöker upprätthålla lagen.

Igår såg vi, återigen, bevis på att polisens ständigt växande insatser runt derbyn ser ut att vara något vi får vänja oss vid. Med konstanta trakasserier och avvisningar (som extremt sällan leder till några domar för brott) förmedlar man en statistik över stökiga derbyn som inte stämmer överens med verkligheten. Denna statistik används sedan som argument för att öka på sina egna insatser – som man dessutom får skicka faktura till föreningarna för.

För oss är inställningen till våld på läktarna väldigt enkel – det ska inte förekomma, oavsett vem som ligger bakom det. Därför har vi supportrar under många år bedrivit ett framgångsrikt arbete som gjort att läktare i svenska fotbolls- och hockeymatcher är minst lika säkra som vilken annan plats i samhället som helst, om inte mer.

Nu försöker polisen rasera detta arbete. Det är löjeväckande att se hur man motiverar poliser på varenda trappsteg på Globens läktare med att “trapporna ska vara fria”. Det är tragiskt att höra hur enskilda Djurgårdare igår trakasserades i sina hem, i sina bilar och på stan av civilklädda poliser som uppenbarligen identiferat supporterkultur som Samhällets Stora Fiende med tre versaler.

Det är ledsamt att höra hur enskilda poliser inne i Globen och utanför uttalar sig. Det pratas om att folk “ska plockas”, att “ge tillbaka” och inte sällan används det gamla knepet med att vända batongen bak och fram för “bättre” effekt.

Nu säger vi ifrån. Vi riktar nu fokus på Djurgården Hockey, på Svenska Hockeyförbundet och Riksidrottsförbundet som alla måste ta avstånd från polisens rättsvidriga beteende. Som situationen är nu riskerar alla djurgårdare som går på match sin fysiska säkerhet och sin personliga integritet. Svensk idrott kan inte tiga när en av de största folksporterna riskerar att i princip dö ut på elitnivå om polisens våldsamma hållning tillåts fortsätta.

Nu måste vi tillsammans se till att göra hockeyn säker igen.

För er som vill ha en utomståendes perspektiv rekommenderar vi tv-kommentatorns Niklas Jarelinds twitter från matchen igår:https://twitter.com/#!/Jarelind

Till er som drabbas av polisens statistikhöjande åtgärder

Något som inträffar allt oftare är att poliser påstår att personer runt våra matcher ser drogpåverkade ut. Detta behöver inte på något sätt ha att göra med verkligheten utan är framför allt till för att få upp statistiken över antalet drogtestade. Trots att denna typ av tester ska göras enbart om du är skäligen misstänkt för narkotikabrott så sker de ofta just för att få upp statsistik och för att skapa en känsla av otrygghet för utvalda djurgårdare.

Blir du drabbad av detta ska du alltid begära att få ta blodprov istället för urinprov. Blodprov tar längre tid, men du lämnar det då till en läkare som sedan kan skriftligt dokumentera huruvida du rimligtvis har tagit narkotika eller inte. Polisanmäl sedan polismannen för tjänstefel. Detta tar tid av ditt liv men innebär på sikt förhoppningsvis att polisens rättsvidriga inställning kanske förändras.

/Järnkaminernas styrelse, Fabriken Stockholm och Ultra Caos Stockholm