Tom klack på derbyt – manifestation mot våld

Dela gärna!

Med anledning av de övergrepp och trakasserier från polisen som skett på matcherna den senaste tiden är det omöjligt för Järnkaminerna att uppmana någon att gå på hockey. Vi uppmanar därför till en tom klack på derbyt den 16 februari för att visa vilken framtid svensk hockey och Djurgårdens IF går till mötes om våld och trakasserier inte tas på allvar.

På derbyt den 26/1 bevittnade vi grovt läktarvåld där människor slogs i huvudet av batonger och inget tyder på att det kommer bli bättre den 16 februari. Järnkaminerna kan omöjligt uppmana människor att gå på matcher där man riskerar att skadas allvarligt. Vi har under många år jobbat aktivt och hårt för att få bort våld och stök på arenorna, med goda resultat. Nu kräver vi samma inställning från polis och matcharrangörer (här är ett bra klipp som sammanfattar problemen med polisens inställning).

Tyvärr verkar väldigt få ta den här frågan på allvar. Vi måste därför visa vad alternativet är om våldet mot hockeysupportrar fortsätter – en tom klacksektion på Globen. Det är fysiskt osäkert och rättsosäkert att gå på ett hockeyderby och vi som supporterförening kan inte uppmana folk att besöka ett sådant evenemang.

Vi hoppas därför att alla Djurgårdare som tycker att den här frågan är viktig väljer att visa detta genom att inte stå i klacken den 16 februari.

Vi vill med detta uppnå följande:

*  Få Hockeysverige att vakna. Djurgården Hockey, övriga elitserieföreningar och Hockeyligan måste inse att folk inte kommer att gå på matcher där man riskerar liv och lem. Vi säger ifrån. Varför är ingen intresserad av vad vi tycker? Vi pratar och lyssnar, det gör inte de andra parterna.

* Få polisen att börja följa lagen. Svårare än så är det inte. Stockholmspolisen måste omedelbart börja behandla supportrar som människor och medborgare – det är allt vi begär. Begår man brott ska man gripas, är man laglydig ska man det inte.

* Få till en debatt om hur det är att gå på hockey (och fotboll) idag. Vi anser att det är och ska vara en fest att gå på match och för varje år som går blir de få problemen på läktarna allt färre. Tyvärr återspeglas detta sällan i den allmänna debatten vilket för med sig polisinsatser som stjälper mer än de hjälper.

* Vi vill uppnå det här igen: http://www.youtube.com/watch?v=tMP96KLk0YA. För att göra det måste vi visa var vi är på väg – och det är en elitseriehockey där supporterkulturen, stämningen och glädjen håller på att slås ned. Tomma och tysta läktare i Globen är vi många som minns. Vill vi hamna där igen?

Hjälp till – sprid budskapet

För att lyckas med det här behöver vi hjälp – sprid ordet och ta debatten med vänner, bekanta, klasskompiar, kollegor. Inte minst till andra djurgårdare. Vi kan aldrig tvinga någon att inte stå i klacken på ett derby, men som läget är nu kan vi inte uppmana någon att göra det. Vi hoppas därför att så många som möjligt visar sitt missnöje med rådande situationen och väljer att inte befinna sig i klacken under derbyt.

Vi kommer att kämpa för Djurgårdens IF och vår supporterkultur till sista andetaget, och hur tråkigt det än är att uppmana folk att inte gå på match tror vi att det är nödvändigt för att kunna ha en läktarkultur att tala om i framtiden. Det är många som måste vakna upp och säga ifrån. Låt det här bli första steget.

 

Som vanligt tar vi alltid emot synpunkter, ris som ros, på [email protected]. Vi finns också på plats på Östra fredag 10/2 på JK:s After Work.

Järnkaminerna, Fabriken och UCS