Om derbyt och vägen framåt

Dela gärna!

 

Torsdagens tomma klacksektioner på derbyt gav uppmärksamhet i frågorna om våld och rättsövergrepp som Järnkaminerna försökt att lyfta. Nu vill vi ta nästa steg och se till att hockeyn blir vad vi vill att den ska vara igen.

Öde kortsidor i Globens innandöme mötte de båda lagen när de åkte in på isen. En ljudkuliss som påminde om tidigt 2000-tal där man kunde höra tacklingarna mot plexiglaset och spelarnas rop på pass. Enskilda rop och ett fåtal lågmälda hejaramsor. För att uppmärksamma den senaste tidens rättsvidriga behandling från polisen valde JK och Black Army att bojkotta matchen. En del personer valde att gå in på klacksektionen men respekterade vår vädjan om att då sitta högt upp på läktaren. 

Vi tackar samtliga personer som valde att stötta oss i vårt beslut. Ni som stannade hemma, ni som tänkte gå till klacken men ställde er någon annanstans, ni som vände och gick hem, ni som ställde er längst upp på läktarna. Vi blir rörda av den solidaritet som visas mot de personer som orättvist blivit drabbade av alltför hårdföra polisinsatser. Det värmer ända in i hjärtat!

Vi vill också rikta ett tack till de poliser som var utkommenderade till Globen i torsdags. Ni skötte er galant och kunde föra dialog. Ni hade ett trevligt bemötande, precis som vi alltid vill bli bemötta när vi går på ishockey eller fotboll. En diametral motsats till skällande hundar och rusningar in i folkhavet.

Nu hoppas vi att detta bemötande fortsätter att gälla även i framtiden när läktare på Hovet, i Globen och på andra arenor förhoppningsvis är fulla med publik.

Vad händer nu?

Järnkaminernas ambition har hela tiden varit att få till en hållbar situation där polis och övrig säkerhetsapparat fokuserar på de som begår brott och inte på de som är på matchen för att sjunga, skapa stämning och helt enkelt se på hockey. Vi har tyvärr ännu inte sett någon seriös självkritik från vare sig polisen eller DIF Hockey, där man tagit ansvar för att personer skadats och behandlats illa av ordningsmakten, men vi tänker för den sakens skull inte ge upp vårt arbete. Vi tänker fortsätta arbeta för säkra matcher där ingen ska utsättas för våld, och vi tänker göra allt i vår makt för att den positiva utvecklingen de senaste åren fortsätter.

Vi är beredda att återuppta den dialog som behövs för att på bästa sätt se till att våra matcher är de folkfester de ska vara men en sådan dialog måste ta avstamp i att polisen också erkänner att man under flera derbyn misslyckats i sin taktik och att man också förklarar hur man tänker se till att de misstag och direkta rättsövergrepp som begåtts inte upprepas. Vi tänker inte återigen hamna i en situation där vi påpekar brister för polisen och sedan märker att de löften om vi bättring vi får vid mötesbordet inte på får genomslag i de faktiska insatserna.

Stöd laget!

När det gäller den närmaste tidens matcher så kan vi konstatera att laget onekligen behöver vårt stöd, nu mer än på många år. Vi kommer tyvärr fortsatt att behöva lägga merparten av de ideella timmar vi lägger ner för DIF varje dag på att öka förståelsen hos DIF Hockey om hur många djurgårdare känner sig bemötta på matcherna och konsekvenserna av detta på lång sikt, då man inte riktigt verkar ha insett vidden av den senaste tidens problem, eller ser sin egen del i dem som ansvarig arrangör. Detta smärtar men är samtidigt viktigt för DIF:s bästa på sikt. Man måste helt enkelt ta ett större ansvar för att säkerställa att det som drabbat många djurgårdare inte tillåts hända igen, och se till att säkerheten på matcherna i framtiden garanteras för alla djurgårdare.

Det innebär dock inte att laget inte förtjänar vårt stöd, inte heller förändrar det att vi i slutändan är Djurgårdare och supportrar, och vi hör hemma på läktarna. Vi har full förståelse för de som inte väljer att gå på grund av bemötandet på matcherna men tycker samtidigt att det är viktigt att skilja på två saker – stödet till ett lag som är på väg ut ur Elitserien och kritiken mot vissa inom föreningen som inte visat tillräcklig förståelse för problemen vi supportrar försökt lyfta. Spelarna behöver vårt stöd och vi hör hemma på läktarna – slut upp och sjung fram laget till seger (nästa livsviktiga match mot Växjö hemma nu på torsdag) utan att för den sakens skull glömma bort de problem vi fortfarande har kvar att lösa inom föreningen. 

Vi ber att få återkomma i vad som händer med denna process och garanterar att JK även i fortsättningen, tyvärr får man säga, kommer att lägga tid och energi på att se till att alla parter runt hockeyn – vi själva, DIF Hockey, polisen – börjar idka självkritik och visa en vilja till förändring. Vi kommer också framöver att själva försöka ta fram konkreta förslag på åtgärder som vi tror gynnar alla parter i arbetet med säkra matcher där ingen kommer till skada och där fungerande lösningar blir fokus. Detta ber vi som sagt att få återkomma kring framöver.

Som alltid tar vi gärna emot synpunkter, kritik och idéer på styrelsen [a] jarnkaminerna.se