Styrelsen rapporterar: våren 2012

Dela gärna!

Drygt två månader har gått sedan den senaste styrelserapporten, och det ber vi om ursäkt för. Ambitionen är att få ut minst en i månaden, och vi hoppas att vi når dit när den nya hemsideredaktionen har satt sig lite bättre. I väntan på kvällens match mot Mjällby hoppas vi att nedanstående rapport kan vara av intresse.

Årsmöte i februari

I slutet av februari var Järnkaminernas årsmöte, och en delvis ny styrelse valdes in. Att bestämma ansvarsområden, målsättningar och annan formalia har stulit en del tid, men den fasen är över, och nu ligger allt fokus på mer praktiska angelägenheter. Sedan en tid tillbaka har vi börjat publicera intervjuer med personer i JK:s styrelse, där målsättningar och hjärtefrågor har diskuteras, du hittar dem enkelt under Arkiv på hemsidan, leta efter “Lär känna ditt JK”.

Två styrelsemöten har hållits. Det första, som hölls den 27 februari, handlade i mångt om ovanstående formalia. Dessutom gicks den då (och nu) mycket aktuella hockeyproblematiken igenom, hur nästa steg skulle se ut och så vidare. Det senare av de två styrelsemötena, som hölls för tre veckor sedan, präglades mycket av resan till Borås. Mer om den senare. Utöver det så behandlades bland annat även planerna för den kommande Kaknäscupen och hur JK ska gå vidare med nya hemsidan och webshopen.

Stort fokus på Elfsborg borta

Det stora fokuset mellan styrelsemöten har varit kvalserien i hockeyn och kanske framför allt Elfsborg borta. Beställning av bussar, letande efter bussvärdar och planering av samlingsplats i Borås och marschen därefter var några av de grejer som behövde lösas. Så här med facit i hand är vi överlag nöjda med hur allt fortlöpte, och vi hoppas att alla hade en sjukt kul resa. Frågor som specifikt rör våra bortaresor skickas till reseklubben[a]jarnkaminerna.se.

En lyckad säsongskortsutdelning har också ägt rum. I vanlig ordning en trevlig dag där alla går hem med den där biljettbunten som man trånat efter hela vintern. Många JK-medlemskap hämtades ut eller köptes, och vi är redan nu fler medlemmar än vi var under 2011. Men vi är inte nöjda för det, utan kommer snart sätta igång en medlemskampanj för att fler medlemskap ska tecknas. De ökade medlemsintäkterna kommer i huvudsak gå till Reseklubben, detta för att fler bortaresor ska kunna subventioneras framöver.

Engagera dig i Järnkaminerna

Som alltid behövs det mer folk som engagerar sig i JK. Skriva texter eller utveckla hemsidan, sälja souvenirer, vara bussvärd eller ragga medlemmar på matchdagar – det finns massor att sätt att hjälpa till på. Är du intresserad så kan du antingen komma fram till JK:s försäljningsställen på Stadion eller Hovet och surra, eller så skickar du ett mail till adressen styrelsen[@]jarnkaminerna.se så tar vi det vidare där ifrån.

Som nämnts tidigare så jobbas det på en helt ny webblösning från Järnkaminernas sida. Avsaknaden av webshop och en väldigt svårredigerad hemsida har varit problem ett bra tag, men båda frågorna är nu på väg att lösas. Den nya hemsidan är WordPress-baserad vilket innebär att fler kommer kunna vara delaktiga i att bidra den.

Eventet som alla som köpt kombikort har blivit utlovade är inte långt borta, information om detta kommer upp inom kort. 

Vi avser sätta oss med Djurgården Hockey inom kort för att diskutera vad vi tycker behöver ske för att göra sejouren i hockeyallsvenskan så kort som möjligt. Att åka ur Elitserien tog hårt på alla djurgårdare men vi kommer inte vila förrän DIF Hockey blir den framgångsrika ishockeyförening vi kan och ska vara. Vi ber att få återkomma mer kring detta arbete framöver.

På de två hemmamatcherna på Stadion har vi testat PA-system för klacken, något vi tycker fungerat bra och varit mer eller mindra nödvändigt för att synka den rekordstora klacken. Vi diskuterar nu om detta kommer användas på alla matcher eller bara vissa utvalda, men generellt är vi väldigt nöjda med både hur PA:t funkar och med hur klacken levererat (även om det fortfarande finns många fågelholkar som kan bidra mer…). Det känns som att vi är på väg mot något riktigt bra.

Möten med SVFF, SEF och “huligansamordnare”

Järnkaminerna har också haft en del möten med parter som på olika sätt påverkar oss djurgårdare. Här är korta sammanfattningar från dessa:

* Möte med Mats Enquist, ny VD för Svensk Elitfotboll. Tillsammans med representanter från Black Army och Bajen Fans pratade vi om vikten av att lyfta fram det positiva runt Allsvenskan och särskilt lagen som drar mycket publik, vilket vi tror kan vara positivt för svensk elitfotboll i stort. Denna syn delas av SEF och Mats Enquist menar att man kommer undvika att spä på den negativa mediebilden de få gånger negativa supporterincidenter dyker upp runt våra matcher. Vi tog även upp att vi hoppas att saker som fördelning av TV-pengar och liknande bör ta större hänsyn till hur pass stor publik (och TV-tittare) lagen har. Järnkaminerna tycker det ska bli spännande att följa SEF:s utveckling under nytt ledarskap och hoppas att SEF vågar ta tydligare ställning för de föreningar som drar lejonparten av publiken och låter dessa bli en motor för fotbollen.

* Möte med Björn Eriksson och Stefan Dellså, som ligger bakom regeringens utredning om idrottsrelaterat våld. Även här skedde mötet tillsammans med de andra supporterföreningarna i länet. Vi konstaterade att utredningens första delbetänkade är bra på det stora hela och underströk att vi gärna är mer delaktiga i processen framöver, då det slutliga arbetet presenteras våren 2013. Även om det finns mycket tveksamheter i förslagen anser vi att delbetänkandet är en bra början på att höja nivån i debatten kring det som kallas “idrottsrelaterat våld” och vi är glada att man bland annat poängterar att det negativa runt idrotten minskar och att föreningar och supportrar har stor del i detta.

* Möte med Anders Sigurdsson, säkerhetsansvarig på SVFF. Ett bra möte där vi fick ge vår syn på de senaste årens problem med avbrutna matcher. Sigurdsson visade en god förståelse för våra synpunkter och instämde i att det var fel att bryta matcher för pyroteknik och menar att detta nu bara kommer ske om det rent fysiskt blir för svårt att se planen för rök eller vid extremt allvarliga händelser. Detta ser vi som ett stort framsteg och vi är glada att SVFF nu har denna inställning. Sigurdsson är också gammal polis och kommer förhoppningsvis kunna fungera som länk i det framtida arbetet med att förändra Stockholmspolisens i våra ögon havererade insatser det senaste året.

* Igår hölls en debatt i landstingshuset med anledning av Dellsås/Erikssons delbetänkande, där Järnkaminerna deltog. Inte särskilt mycket nytt framkom men vi kan konstatera att det finns en bättre medvetenhet om frågor som berör oss supportrar än tidigare men att det är en bit kvar att vandra innan vi helt lyckas förmedla hur illa Stockholmspolisens taktik fallit ut när den drabbat många oskyldiga människor på ett oacceptabelt sätt. Hela debatten kan ses här.

Till sist vill vi påminna er om att skriva upp er till Häcken 20 maj, köpa biljett till Södra mot Solna Aik (sista bortaderbyt på råttis någonsin!) samt att tjata med polarna till nästa hemmamatch, Kalmar på Stadion söndag 29 april.

/Järnkaminernas styrelse

Frågor eller synpunkter tas enklast emot på styrelsen[a]jarnkaminerna.se.