Lär känna ditt JK: Joel Andersson, reseansvarig

Dela gärna!

 

 

 

 

 

Namn: Joel Andersson
Född: För länge sedan…
Yrke: Säljare
I styrelsen sedan: 2012 men innan dess satt jag i styrelsen mellan 1999 och 2007.
Mailadress: [email protected]

Berätta om dig själv.

– Jag kommer ursprungligen från landsort där Djurgår’n från 3-4 års åldern varit en enormt stor del av mitt liv. På 90-talet bodde jag i Jönköpingstrakten och på bortamatcherna mot HV71 i den charmiga gamla Rosenlundshallen var vi alltid 2-300 Djurgårdare på plats trots att det många gånger inte gick några bussar från Stockholm. Att gå på Djurgår’n var alltid skoj, mindre kul var det att alltid sitta helt solo på swebuss express, SJ eller hur jag nu åkte till rikets alla hålor där DIF spelade så jag gjorde slag i saken och startade upp landsortssektionen ”Blue Saints Jönköping” (idag JK-syd) som än idag är en av våra starkaste landsortsfraktioner. Där satt jag som ordförande mellan 1994 och 2000.

1999 blev jag invald i Järnkaminerna Stockholms styrelse som vice ordförande fram tills 2004 och efter det avslutade jag som ordförande i två år. Suget att fixa bra grejer för Järnkaminerna och Djurgårdare i största allmänhet blev för stort så nu är jag tillbaka, denna gång som ansvarig för bortaresorna/reseklubben vilket jag tycker är en position som är jävligt roliga att jobba med.

Du är invald i JK:s styrelse och brinner för DIF men är det något mer specifikt som du brinner för inom JK?

– Givetvis så är bortaresorna något jag brinner för, att fixa bra arrangemang med attraktiva priser på bussarna. Pike skötte reseklubben galant på sin tid med mycket roliga prylar runtomkring resorna (läs Piggelinglass) + ett Djurgår’n i framgång (åtminstone i fotbollen) resulterade i väldigt starkt stöd på bortaplan med jävligt många bussar i JK:s regi under de åren. Jag hoppas på flera bussar helt enkelt!

Vad är din personliga målsättning som styrelsemedlem i JK?

– Som jag nämnt ovan är det främst en bättre reseklubb. Sedan är sammanhållningen en jävligt viktig grej för mig som vi tappat (även om det börjar bli bättre igen). Vi måste bli bättre på att acceptera varandra igen, en del gillar att fightas, andra gillar flaggor, några har kanske inte möjlighet att gå och åka på alla matcher, vissa tycker Djurgår’n alltid gör bra resultat trots att vi förlorar med 6-0 borta mot sillstryparna och andra visar ibland sitt missnöje på motsvarande sätt. Det som förenar oss alla är kärleken till Djurgår’n och till varandra som Djurgårdare.

Mer sammanhållningsaktiviteter tror jag på som Kaknäscupen, fester mm. Att hänga mer ihop utanför matcherna så att alla börjar ”andas” Djurgår’n ännu mer. Sen en grej som är jävligt viktig är att sjunga jävligt högt för Djurgår’n och att alltid hata solna aik. Mana på de som inte sjunger för i våra bästa stunder är vi riktigt grymma, det gäller bara att plocka fram det lite oftare och innerst inne är det vi alla vill.

Du har varit med vid många olika tillfällen i JK:s styrelse och även varit ordförande under två år. Vad är det som gör att du kommer tillbaka igen?

– Suget att göra bra grejer för andra Djurgårdare. Jag har alltid brunnit för att organisera och planera saker på något sätt i Djurgår’ns namn och då speciellt i klacken. Det är jävligt kul, förhoppningsvis uppskattar en del det jag gör och jag träffar alltid massa roliga skeva människor i de här sammanhangen. Tycker man saker och ting är dåligt eller bra, man kanske har förslag på förbättringar eller vill hjälpa till så kom gärna fram och snacka. Mig hittar man alltid på pubarna där vi samlas före och ibland även olidligt sent efter matcherna…

Hur har styrelsearbetet förändrats under de åren som du varit aktiv?

– Oj vilken fråga. Jag har varit med om det mesta i styrelseväg från gammalt hederligt slicka–på-kuverten och skriva adresserna för hand till som idag så håller vi på med sms, mail, twitter och facebook för att kommunicera med medlemmarna. Det är aningen enklare idag än det var förr om man säger så. Nuförtiden är styrelsen ganska seriösa och allvarliga med saker och ting vi gör, förr kunde man även se styrelsemedlemmar spåra ur med både det ena och det andra, fast det kanske det blir ändring på nu igen… Haha.

Vad är det viktigaste som du tagit med dig under de åren som du suttit i styrelsen?

– Kärleken till Djurgår’n och alla grymt sköna skeva snubbar och snubbor man träffat och har många roliga minnen med. Samt kanske att det har varit extra kul att ha ”varit en del” av att göra många av de minnena möjliga.

Priset på JK:s bussar är något som ofta diskuteras på olika forum, varför är det högre än för andra supporterföreningar? Vad gör JK för att sänka priset på bussresorna?

– När det gäller prissättningen skall vi ha en grej klar för oss. Prisindexet har ökat som med alla andra varor och tjänster i samhället. En buss till Göteborg kostade för 10 år sen mellan 13-15 000 kr och samma tur idag kostar 20-25 000 kr. Jämför du våra priser med exempelvis Swebuss Express så är resorna inte speciellt dyra. Men självklart så gör vi allt vi kan för att pressa priserna. Det svinas många gånger en hel del på bussarna vilket gör att när Järnkaminerna hyr bussar så väljer de ett extra påslag än när man ringer från t.ex. PRO.

Jämförelsevis så ligger vi ungefär på samma nivå som Black Army och Bajen Fans, när det gäller andra supporterföreninger ute i landet så har de oftast ett bättre stöd från det lokala näringslivet (och ibland även moderföreningen) där bussbolagen tycker det är jättekul att köra Häckens 23 supportrar till Mjällby. I Stockholm ser det däremot annorlunda ut där vi ska vara glad om vi hittar ett bussbolag som vill köra oss även om jag tycker vi sköter oss mycket bättre nu än förr.

Det du som medlem kan göra för att få billigare resor är att ge fan i att svina och slå sönder saker. Kröka och ha skoj men jag ser inte riktigt poängen med att ibland slå sönder ett säte eller en tv-apparat. Drick upp det du har i flaskan/burken istället för att slänga de halvfulla i sopsäckarna så blir städräkningarna inte så höga eller i bästa fall försvinner de helt. Festa och ha kul men tänk ett litet steg längre så får vi billigare resor.

Du som sitter på någon bra bussbolagskontakt som kan ge bättre priser, ta kontakt med mig omedelbart.

Vad kan vi göra för att få fler att åka på bortamatcher?

– Visa de andra hur kul vi har på resorna. Mera reportage på hemsidan och på DIF.se om hur resorna har varit samt även mycket bilder och filmer. Ett steg i den riktningen är bloggen vi startat där man kan följa vad som händer efter vägen i realtid. Senast mot Häcken så hade vi över 10 000 besökare på bloggen och jag hoppas några av dessa blev mer inspirerade av att hänga med på nästa resa (till Peking den 23 juni). Det händer alltid roliga prylar på resorna så om du inte vill missa detta, häng med.

Hur åker du ner till Peking den 23/7?

– Med busskaravanen givetvis. Skriv upp dig nu för vi har bokat 10 bussar till den fighten, vi ska väl behöva boka fler…?