"Hej MP, DN och Kenny!"

Dela gärna!

På fredagen publicerade DN ett öppet brev från en äldre supporter om Magnus Pehrsson. Här är svaret – från Martin Lundgren.

Hej MP, DN och Kenny!

Jag börjar med att rikta mig till Sveriges största morgontidning. Eftersom ni gjort er av med majoriteten av er sportredaktion så förstår jag verkligen att det är lite svårt att producera eget material. En smidig och modern lösning är ju att låta användarna själva generera innehållet, för att prata ett språk som används kring sociala media. Översatt till gammelmedia betyder det, japp, ni tänkte rätt: insändarsidor!

Så eftersom det numera är er tradition och arbetssätt så tänkte jag helt enkelt åberopa rätten till genmäle enligt god publicistisk sed. Speciellt eftersom ni låtit en individ svara för resten av Djurgårdsfamiljen på ett helt uppslag. Låter det rättvist? Härligt, då kör vi!

Magnus, jag hade enorma förhoppningar på dig när du kom hit. Äntligen en tränare med stort djurgårdshjärta, ett modernt sätt att se på idrott och elitidrottares ansvar utanför själva sporten och med stor förståelse för oss i Djurgårdsfamiljen som lider tillsammans med vårt fotbollslag.

Jag är så oerhört tacksam för att du infriat mycket av det vi hade hoppats skulle komma, speciellt på så kort tid. Visst, jag är väl inte helt nöjd med att vi inte gått lite bättre sportsligt. Men förra sommaren när vi inte förlorade en match på 16 raka gav förhoppning om en ljusare framtid. Utvecklingen av Emil, Tibbling, Amartey och Oyal visar ju dessutom att du verkligen kan bygga spelare från grunden till stabila allsvenska spelare innan dom är i närheten av att få gå på bolaget. Keene och Daja svider naturligtvis. Det kunde skötts snyggare. Framförallt kring den senare. Där är vi väl överens?

Samtidigt; med den ekonomi som du tillsammans med vår vd Johan Ahlborg fick ta över med en förening som stod på brinken till konkurs så måste man lyfta på hatten. Från -25 miljoner kronor för tre år sen till ett +/-0 i år samtidigt som vi hänger kvar och har knutit till oss riktigt attraktiva spelare som Adde Johansson, Höie och inte minst Erton ger ju onekligen löften om att du kommer leverera ytterligare med en ekonomi i balans och rätt förutsättningar kring värvningar och försäljningar.

Det här med spelsystemet däremot. Jag har en hel del att säga kring det. Jag spelar trots allt en hel del Fifa och Football Manager. Dessutom kollar jag internationell fotboll minst ett par timmar i veckan utöver det jag ser med Djurgår’n i U-laget och Allsvenskan.

Å andra sidan. Jag har ju inte det här som yrke och karriär. Så jag lämnar nog det ändå.
Dina föregångare däremot – Jeglertz och Jonevret dom kunde det här med att bygga ett spelsystem och hålla sig till det. Problemet var att… ja, dom hade ju 5-6 var. Glöm det, det var inget.

Om jag tänker än lite längre tillbaka för att hitta en vettig jämförelse med dig som tränare så måste jag kolla på Zoran och Snuffe. Det du gör nu påminner så oerhört mycket om utrensningen 1999-2001. Dom sanerade ekonomin och tog år 2000 in 8 nya spelare och gjorde sig av med 13 man – däribland ikoner, djurgårdshjärtan och lagmaskiner som Jon Persson, Zoran Stojcevski, Stefan Alvén, Micke Borgqvist (som lirade ett derby med en Djurgårdssköld inrakad i bakhuvudet året innan) för att nämna några.

Inför nästkommande säsong tog vi in ytterligare 7 spelare på mindre än ett halvår. Så fortsatte det även under 2002 och hur det gick sedan minns vi nog alla mycket, mycket väl. Även dom hade ett tydligt och starkt ledarskap med ansvar för rekryteringar med hjälp av den karismatiske, unga och genialiska Bosse Andersson, inte alls olik Khaleds lite oortodoxa stil.

Eftersom jag vet att du inte bara har ett Djurgårdshjärta utan uppriktigt är Djurgårdare och en viktig del av Djurgårdsfamiljen så vet jag att allt du gör är med föreningens bästa för ögonen. Men om jag ber dig att gå lite varsamt fram med dom yngre killarna eftersom man inte alltid är så smarta i den åldern så kan du väl ta det till dig?

Sen vill jag säga att vi är väldigt många där ute som tror på dig, på dina metoder och på att det är du som kommer föra oss fram till en ny storhetstid. Du ska inte heller lyssna så mycket på gamla sura gubbar som har åsikter om allt från spelsystem till vilka som ska spela. Sedan de lärde sig hantera email så har hela världen blivit deras ljugarbänk.

Ett sista råd på vägen – gå omvägar runt Tommy Engstrand. Annars riskerar du att få skavsår i öronen av all skit han häver ur sig. Detsamma gäller för Uffe Adelsohn och kompani.

Kenny,

Jag vet vilka namnen du rapar upp är. Några av dom. Resten antar jag är vänner och bekanta.
Om jag frågar dig så här – hur tror du att Knivsta och Baloo (må de vila i frid) ser ner på dig från sin himmel när du går ut och snackar skit om Djurgår’n i pressen för ditt eget höga nöjes skull?

Jag förlåter dig. Det gör min kompis V-mak, Hebbe, mina kollegor Johan och Patric också. Tror alla killarna (Joel, Dan, Johan, CH m.fl.) jag kommer hänga med innan premiären gör det också.

Du, precis som resten av gubbmaffian på mazarinläktaren, är en del av Djurgårdsfamiljen. Men ni måste lära er att visa respekt för er omgivning.

Vänliga hälsningar från ståplats,

Martin Lundgren, 28 år

Martin Lundgren
28 år gammal
13 året i rad med säsongsplåt på ståplats
Fd styrelseledamot i Järnkaminerna, medlem i fd DPA (Djurgårdspublikens Arenagrupp), fd ordförande i Ultras Sthlm (dåvarande tifogruppen), grundare av Fabriken (fd tifogruppen), tidigare arbetande inom Djurgårdsandan och sedermera Djurgården Fotboll. Gör idag allehanda ideellt arbete för olika former av positiv läktarkultur och publikrekrytering för Djurgården Fotboll
Fortsätter gärna diskussionen på Twitter: @ZeFonz