Öppet brev från Järnkaminerna till Djurgårdspubliken

Dela gärna!

Nu på söndag den 30 juni är det dags, dagen som många av oss hatar att behöva uppleva, men ändå vilar det något stort och högtidligt över denna söndag. Den sista matchen på Stockholms Stadion – någonsin!

Detta är dagen då samtliga på Stadions läktare, oaktat vilken sektion vi befinner oss på skall ge vår älskade tegelborg det värdigaste av avslut. Vår publik på Stadion är väldigt aktiv och en stor del bidrar till stämningen. I våra bästa stunder har det varit fenomenalt drag på Stadion och vi har piskat upp en stämning som är få förunnat. Vi hoppas dock att alla som kommer på söndag har inställningen att vi skall bräcka, spräcka, knäcka och lyfta stämningen till en nivå som aldrig tidigare skådats på en svensk fotbollsarena. Vi vill uppmana samtliga besökare att stå upp och sjunga för DIF och Stadion, sektionerna A-P såväl som Fondläktaren.

Vi vill att ni tänker på följande

Dagarna fram till söndag
På söndag ska ingen känna sig tveksam till melodin eller texten på de sånger som sjungs. I vårt sångarkiv (länk) hittar du alla våra ramsor. Lär dig texterna och lyssna även in dig på takt och ton på Youtube eller en annan lämplig sida där du hittar orginalsångerna. Hittar du inte originalsången: sök efter ramsan på Google, fråga en kompis, fråga på JK-forum eller liknande. Detta är extremt viktigt om vi skall kunna synka alla sektionerna för en optimal sånginsats. På senare tid har en del ord i våra ramsor fallit bort och vissa kan inte texterna alls. Inget band gör en kanonspelning på scen utan övning, ej heller vi. Plugga in text, takt och melodi och gör sen så gott du kan på läktaren.

På läktaren
Till att börja med vill vi uppmana alla att vara på läktaren senast 16.30 på söndag. Sången skall pulsera och vibrera långt innan matchstart. Vi kommer att ha storsamling i Humlegården innan match och marschera tillsammans till Stadion cirka kl. 16.00 (läs mer om samlingen och marschen här). Väl på plats på läktarna: Läs noga på infolapparna vid era platser. Detta är ett krav för att tifot ska bli så lyckat som vi alla vill.

När det gäller vår läktarinsats på söndag gäller följande: Öva in våra sånger ordentligt för en optimal insats. Ta ifrån tårna, sjung jävligt högt och ge fan i att mumla. Ingen ramsa låter bra om man mumlar fram den. Sjung ut vartenda ord och varenda bokstav i sångerna och återigen, här gäller det att man verkligen tar i för kung och fosterland.

Kan du inte sången eller känner dig hemma på melodin, var tyst och lyssna in dig i sången och kliv in så fort du känner dig redo, detta är den enda anledningen som är godkänd för att vara tyst på läktaren. Lika viktigt är att du lyssnar på takt och tempo i sången så att du synkar med de andra. Lyssna på klackledarna och mana på de som står med händerna i fickorna och inte sjunger, denna kväll är det beteendet inte acceptabelt.

Det visuella blir också väldigt viktigt. Se till att ha på dig matchtröja så färgar vi Stadion blåblå en sista gång!

Sammanfattning
– Läs in dig på ramsorna

– Kom tidigt till läktarna

– Följ instruktionerna på lapparna

– Sjung högt och tydligt, i rätt takt, ton och melodi

– Lyssna på klackledarna

– Mana på dina bänkgrannar att sjunga högre

– Ge Stadion ett värdigt avslut

– Ha på dig matchtröja

Detta är den absolut sista chansen vi har att ställa till med en läktarshow på Stadion och hedra arenan som betytt så oerhört mycket för oss alla. Konserter, mässor, friidrottsgalor och andra saker som ägt rum på Stadion skall blekna rejält i jämförelse med söndagen. Alla är inbjudna till denna högtidliga, totalt utsålda fest och nu vill vi att ALLA STÅR upp och tar chansen att överträffa förväntningarna som finns på denna dag. Kan du förlåta dig själv om du inte vaknar hes på måndag? Vill du vakna och känna känslan ” Fan! Jag gav inte allt igår, jag kunde gjort det bättre”? Vi får aldrig mer den här chansen och det här tillfället att hedra Djurgår´n, oss själva och framförallt vårt älskade Stockholms Stadion från 1912. 101-åringen skall få ett avslut som bara vi och ingen annan i hela världen kan ge!

”Vi har stått här tillsammans i alla år, och nu hyllar vi Stockholms Stadion med en skål! Alla minnen som du gett mig, evig kärlek ger jag dig! Vi e Djurgår´n från Stockholms Stadion”