Supporterintervju inför DIF-Helsingborg: Christoffer, aktiv sittplats

Dela gärna!

Den andra supporterintervjun inför Helsingborg hemma på måndag, om matchen senast, om arenan och om förhoppningar framöver.

Köp biljett härNamn: Christoffer Litzell
Ålder: 26
Sektion på arenan: 310

Hur upplevde du stämningen på premiären mot Norrköping?

– Jag var på plats inne i arenan väldigt tidigt, och redan innan klacken hade börjats fylla på så tyckte jag att det blev riktigt bra tryck när de få som var inne började sjunga. Då började man ana vad som väntade. När arenan sen var fylld var det bland det mäktigaste jag varit med om. Finns det en match man kan applicera utrycket “Partizanstämning” på så är det väl denna. I alla fall stundtals. Kan vi komma i närheten av detta i alla matcher så lämnar vi resten av supporter-Sverige bakom oss. Så dyk upp och gör detta möjligt!

Någon del av matchen du minns särskilt, eller ramsa som satt extra bra?

– Helt otroligt imponerande av tifogruppen att kunna organisera och genomföra ett tifo av den magnituden med så lite tid och kunskap om läktarna. Så hatten av. Sen är det väl framförallt växelramsorna mellan klacken och aktiv sittplats som satt riktigt bra. Bollandet Djurgården – Djurgården mellan läktarna må vara simpelt, men i sin simpelhet var det helt fantastiskt. ‘Vi é från Stockholm’ lät också fantastiskt bra och man blev väldigt emotionell av den, jag hoppas den fortsätts att sjungas länge, den ramsan är en stor del av våran läktarkultur, i alla fall senaste decenniet. När det gäller matchen tyckte jag att vi stundtals spelade riktigt bra fotboll, kunde mycket väl ha gjort 2-1 långt före Norrköping gjorde 1-2. Men sådan är fotbollen, jag är dock säker på att med det spelet vi har visat upp i många matcher, även förluster, så kommer nedflyttning aldrig vara aktuellt senare i höst. Med våran kära norrman vid rodret tror jag att vi går mot väldigt ljusa tider framöver, och då är det bra att vi har en arena att växa även publikt i.

Övriga intryck av arenan, postivt som negativt?

– Efter att ha stått i klacken sedan 2001 så har jag i och med denna flytt flyttat tillbaka till sittplats så bara det var en ganska ovan känsla. Men är det en arena man ska göra det på så är det denna. Herregud vad bra den var i många aspekter. Lätt att ta sig dit, lätt att ta sig in. Fantastisk utsikt bakom arenan när man ska ta sig in. Bra säten, även om det slutade med att man stod upp 90% av matchen i alla fall. Akustiken verkar det inte vara något fel på och var man än sitter på arenan så ser man bra. Tänk om man var bunden i 10 år till en pseudo-inomhusarena, med kass akustik och jumbotron i taket. Det hade varit en mardröm.

– Det är klart att man fortfarande bär på drömmar om att spela på en egen arena på Östermalm i framtiden men som situationen är nu är detta optimalt och för någon som mig som började min karriär som Djurgårdare med hockey i mitten av 90-talet så är Globenområdet långt ifrån främmande. Ifall jag ska avsluta med något negativt om arenan så verkar det ha varit problem med ett par av stolarna inte riktigt satt fast och lossnade, hände bland annat en person två rader nedanför mig och jag hörde att det var ett problem runt om arenan både på vår och på Bajens match.

Vad hoppas du se på måndag mot Helsingborg, sportsligt, läktarmässigt och när det gäller arenan?

– Ska vi börja med det sportsliga så vet jag inte riktigt vart vi står, men det är klart att man är skeptisk till våra möjligheter när vi möter serieledarna och 2 av våra bästa spelare är avstängda. Men på senare år har vi haft det relativt enkelt mot Helsingborg på hemmaplan och går spelarna in i matchen med samma jävlaranamma som de visade mot Malmö tidigare i år (efter första minuten) så tror jag absolut att vi kan rubba dem. Erton minns Helsingborg hemma förra året och gör hattrick igen. Sen blir de så bittra av torsken att de biter samman och vinner resten av sina matcher så gnaget inte tar guld. Så, jinxat och klart. Publiksiffran kommer nog tyvärr vara ansenligt mycket lägre än senast men jag hoppas på en välfylld klack och en mental aktiv sittplats som skapar en lika bra stämning som senast. Sen tycker jag det är på tiden att det sjungs “Per-Mathias Järnkaminer”. Arenan har jag inga förhoppningar om, där vet jag nu att det kommer bli grymt!

JK tackar Christoffer för intervjun och uppmanar alla som vill få chansen att återskapa Partizanstämning att fixa biljett till matchen på måndag snarast.