Om händelserna vid derbyt

Dela gärna!

Efter derbyt i torsdags har en hel del fokus varit på en del brister i logistiken runt arenan och på övervåld från ordningsmakten. Vi vill kort kommentera detta och ge några exempel på vad som skett.

Till att börja med – ingen förnekar att vissa supportrar beter sig illa runt ett derby. Det är något både supportrar och själva föreningarna, DIF och andra klubbar, ständigt jobbar med, vilket också leder till ständig förbättring. Idag är en fotbollsmatch jämfört med de flesta andra typer av evenemang väldigt lugn och säker. Men tyvärr möts denna förbättring med överdrivet dimensionerade och våldsamma insatser från polisen. Vi såg det efter cupfinalen och vi såg det i torsdags. Järnkaminerna kan bara beklaga att Djurgårdare kommit till skada, och för att ge en bild av vad som skett är här några vittnesmål och bilder.

Vittne 1:batong-derbyt

“Jag stod vid den första avspärrningen vid annexet. Det var väldigt hetsigt vid ingången så jag o en polare gick en bit åt sidan, när vi stått där ett litet tag så kommer en batong o träffar mig i pannan.”

Vittne 2:

“Jag hamnade mitt i tumultet på väg till tunnelbanan. Polisen gjorde brutalt många övertramp och använde sig av så mycket övervåld. Jag såg minst 3 personer slåss blodiga i huvudet av batongslag. Största problemet är att polisen slår på allt och alla. Jag, min lillebror och många andra “vanliga” supportrar som försökte ta oss från arenan, till tunnelbanan den väg vi blivit instruerade att gå, fick motta batongslag och stora moln av pepparspray. Vid ett tillfälle höll jag på att bli nedtrampad av en polishäst som kommer galopperande i full fart rakt in i folkmassan.”

Vittne 3:

“Ingen jättebra bild men såret fortsätter upp en del också, [batong]slaget var inge back/forehand utan rakt framåt som om du ska spika en spik med all världens kraft och en jävla pricksäkerhet”

Vittne 4:

“Skulle hjälpa en kille upp från marken där han låg och blev slagen av flertalet poliser. Resulterade i en bruten tå, en mun full av pepparspray, ett antal batongslag mot nacke och ben samt tacklad av en häst och påkörd av en polisbuss.”

Detta är ett axplock av de uppgifter vi tagit del av. Huruvida dessa och hundratals andra ljuger, stormatch efter stormatch, lämnar vi åt dig som läsare att avgöra. Vi i Järnkaminerna är trötta på att det här fortsätter att upprepas, det måste få ett slut. Allt våld är förkastligt och idag är det tyvärr framför allt polisen som skadar den som vill gå på fotboll, i många fall med ett väldigt grovt våld.

Vad händer nu?

DIF ordnar fika i Klocktornet imorgon onsdag där den som vill kan lyfta frågor kring derbyt. Vi hoppas kunna jobba tillsammans med DIF för att se till att insläpp och utsläpp fungerar bättre nästa match, och om möjligt minska risken att utsättas för polisvåld. Inte minst omständigheterna kring utsläppet från norra läktaren där vissa Aik-supportrar släpptes ut rakt ut där djurgårdare gick från matchen är en fråga där ansvar måste redas ut.

Om du är drabbad:

Anmäl! Även om det tyvärr sällan leder till något är det viktigt att anmäla när du till exempel blivit slagen med batong eller pepparsprayad. Om tillräckligt många gör det så kan det kanske leda till åtal mot de ansvariga. Enklast att göra detta är direkt till polisen på telefonnummer 114 14.

Du som observerat felaktigheter i den större insatsen eller exempelvis har bilder på poliser som fällt upp nackskydd eller på annat sätt vill lyfta något som inte är direkt brottsligt av enskild polisman men som ändå är felaktig myndighetsutövning kan anmäla detta till Justitieombudsmannen, gör det här: www.jo.se.

Du som inte vill göra en anmälan men som har bild eller filmmaterial på det som hände får gärna höra av dig med det till [email protected]. Vi lämnar inte vidare eller publicerar något material utan ditt tillstånd.

Med allt detta sagt – ses på Stockholmsarenan på söndag för matchen mot IFK Göteborg!