Intervju inför årets första match – "The Fonz"

Dela gärna!

Vi tar tempen på Djurgårdsfamiljen inför årets första match, det glödheta mötet med Union Berlin lördag 25 januari. Näst på tur står Martin “The Fonz” Lundgren.

Tjena Martin! Snart dags för fotbollspremiär, hur är det med fotbollsabstinensen såhär i mitten av januari?
Abstinensen är såklart helt olidlig. För första gången på många år tar vi med oss en stabil sportslig avslutning, en publiksuccé och en positiv känsla in i en ny säsong. Det har vi inte varit bortskämda med direkt. Med en riktigt spännande träningsmatch och känslan av att vi kommer vara minst 5000 i bortapremiären så känner man ju bara – kan säsongen börja någon jävla gång eller?

Träningsmatch mot Union Berlin på Stockholmsarenan – vad tycker du om det upplägget inför säsongen?
Jag gillar det här skarpt. Ett bra sätt att verkligen starta säsongen i full fart och dessutom en förnimmelse av spel i Europa. Vi får möjligheten att verkligen sätta ribban redan i första träningsmatchen.. Att Union räknar med att bli minst 1500 här är en alldeles lagom utmaning för oss. Jag tror att det verkligen är inspirerande för spelarna också – jag menar 4000 på Stadshagen i -5 grader eller 8000 på Stockholmsarenan och ett jäkla drag?

Vad känner du till om tysk supporterkultur, och Union Berlin och dess fans?
Jag vet extremt lite om Union faktiskt. Har fått för mig att de är lite av ett kultlag med fin historia, typ ÖIS eller Gais, och har bra stämning och mycket folk på matcherna. Tysk supporterkultur är jag mer bekant med – jag har varit inbjuden hos både Dortmunds och Osnabrücks Ultras. Tyskarna har en mycket bra supporterkultur generellt och är inte helt olik vår svenska i stil på ramsor och olika typer av grupper. I andra aspekter är den helt olik och det finns framförallt en helt annan mat- och ölkultur på arenorna.

Vad har du för förhoppningar på oss på läktaren mot tyskarna?
Jag har stora förhoppningar. Känns som att vi alla är väl medvetna om att motståndet är på riktigt och att några tyskar definitivt inte ska få ta sig ton eller friheter i Stockholm. Vi är svältfödda på fotboll, det är på vår hemmaplan och vi får motstånd. Bästa möjliga förutsättningar.

Hur mycket publik tror du det kan bli?
Vill det sig väl… 3500 i klacken, 2000 tyskar och 5000 på sittplats – drygt 10 000 då. Men under 7500? Aldrig.

Passar även på att fråga vad du har för förväntningar på Helsingborgsresan och läktaråret 2014?
Helsingborg borta? Alltså… Jag är så taggad att det är svårt att förklara. Kommer bli sjukaste på länge. Garanterat. Missar man det så kommer man ångra sig för evigt.

Året i stort? Sofialäktaren var bra förra året. Men det tar tid för klacken att verkligen få utväxling. Man måste ha tålamod, men samtidigt tror och hoppas jag att Sofia tar än mer plats i år och blir bättre. Om det händer och att stämningen från Slakthuskurvan inte bara var nyhetens behag… Då når vi nivåer ingen kan mäta sig med.