Intervju med helsingborgare – "hoppats på något av de större lagen"

Dela gärna!

Vi tog kontakt med en helsingborgare och lät honom ta ton inför deras hemmapremiär mot DIF.

Namn: Ted Hundborg
Ålder: 38 vårar

Vad blev din reaktion när det blev klart att ni fick oss hemma igen i premiären?
– Sjukt tråkigt. Hade hoppats på något av de större lagen. I övrigt med förra årets resultat i gott minne så förväntar jag mig samma överkörning i år.

Hur är tempen nere i Helsingborg just nu inför säsongen?
– Den kunde varit högre men vi har en klubb som talar ett helt annat språk än supportrarnas och gör allt för att dämpa intresset med hemliga träningsmatcher, hemvändande bosmanlirare m.m. Men bortsett alla snedtramp och konstig supportersyn så växer intresset för varje dag. Detta till största del är vår supporterklubbs stora förtjänst som arbetar stenhårt med evenemang och sprida kontinuerlig information.

Berätta gärna mer ingående om Helsingborgspubliken.
– Vår sittplatspublik är som alla andra småstäders, en pengako som skall bli underhållen och struken medhårs. Dock! När vi släppte på garden förra säsongen så visade sig i alla fall Östra sitt att de är med på noterna och det är något vi kommer försöka bygga vidare på.

– Kärnan går från klarhet till klarhet. Med en ny besättning i styrelsen som verkligen brinner för sitt arbete har supporterklubben gått från dryga 500 medlemmar 2012 till förra årets 1100.

– Sånger ligger vi i toppskiktet i Sverige, inspirationen hämtas i 9 av 10 fall från brittiska öarna. Dock på senare år har vi fått en ultrasgruppering i form av Bortom Sans som tillför lite mer sydländsktinspirerat.

– Vårt bortastöd är bra, de som åker ger alltid allt på läktaren. Men vi vill bli fler, inte bara när vi skall hämta nya pokaler. Detta till trots var vi i snitt 490 på plats runt om i Sverige enligt officiella siffror förra säsongen. Bra med tanke på hur usel vår höstsäsong var. Vår styrka- och samtidigt svagheter är väl att vi är en gnutta elitiska. Vi är benhårda med att hålla kvar vår brittiskinfluerade mentalitet vilket jag tror många gånger ligger i fatet att locka den vanlige HIFaren att engagera sig. Svensken/skåningen vill ha en massa lallande medans vi hellre ser fyndigheter och lite innehåll i ramsorna som specialitet.

Vad tror du om ert läktarår 2014, vad hoppas du på och vilka matcher ser mest fram emot?
– Jag hoppas att vi fortsätter få med oss fler på bortamatcherna. På hemmaplan har sektion 37 till den här säsongen förvandlats till en ren ståplatssektion och ökat från 500 platser till 900. Man skall också om jag uppfattat allt rätt ta bort barriären mellan sektion 36 och 37 vilket förhoppningsvis kommer ta bort lite av vi/dom-känslan och på så sätt få en större sjungande del av Olympia. Vi hade hoppats på att vi skulle kommit igång med bygget av nya södra, vilket jag är övertygad om kommer bli en av Sveriges bästa när den står färdig, som i sin tur kommer bidra ytterligare till utveckling av vårt stöd.

– Matcherna som jag personligen främst ser fram emot är vår bortapremiär mot Peking samt den i Borås. Hemma spelar det mindre roll, när HIF lirar på Olympia är alla matcher lika intressanta.

Hur ser du på säsongen sportsligt för Helsingborg?
– Jag tror om vi kan hålla fokus hela säsongen och har lite tur med oss kan det leda jävligt långt, kanske hela vägen. Vi har inför den här säsongen 14 spelare i A-truppen som är “egna produkter” mer- eller mindre vilket är enormt i dagens fotboll. Bara det är guld värt, de vet förväntningarna, de vet vad som krävs och vet vad HIF betyder för folk i regionen.

Hur ser du på DIF sportsligt 2014?
– Ni verkar helt klart ha något på gång. Ni bör slippa kval i alla fall.

Någon/några DIF-spelare du vill att Helsingborg ska se upp extra med?
– Jawo, i övrigt skrämmer ingen.

Vi har stuckit ut hakan och sagt att vi ska bli 5000 DIF i Helsingborg, kommentar på det?
– Ni har bra tradition att kunna mönstra en jävla massa. Dock tror jag 5000 är en gnutta i överkant. Ni var många förra året också men hördes förvånansvärt lite sett till antalet. Hoppas givetvis på en repris 2014 från er.

Hur ser du på Djurgårdspubliken?
– Er sittplatspublik har allt det vår saknar. Klart i toppskiktet i Sverige, engagerade och inte rädda för att öppna truten och stå bakom sin klubb.

Hur tror du det går på plan, och läktaren 30 mars?
– På plan vinner vi av tradition och det bättre spelarmaterialet. På läktaren, med tanke på hur många ni blir hoppas jag som sagt att ni kör en repris på 2013, skitmånga men förvånansvärt tysta.

Du är väl medlem i Järnkaminerna 2014? Om inte, köp ditt medlemskap HÄR eller på våra hemmamatcher i fotboll och hockey.