Styrelsen om vägen framåt

Dela gärna!

Järnkaminernas styrelse skriver om det som har hänt, våra tankar, en urspårad debatt och derbyt på onsdag.

Vägen fram efter Helsingborg

Det har nu gått en tid sedan tragedin i Helsingborg och här vill vi i Järnkaminernas styrelse berätta hur vi ser på tiden som varit, diskussionerna som vi fört och vägen fram.

Att säga att det som hände påverkade oss djupt är en underdrift. För många djurgårdare var detta den mörkaste dagen i våra liv och något som för alltid kommer ha satt spår i oss. Vi kan heller inte föreställa oss den sorg som Stefans familj känner och alltid kommer att känna, vi kan bara uttrycka våra djupaste sympatier och kondoleanser.

Vi beslutade tidigt att inte delta i någon debatt alls efter händelsen, eftersom vi kände att vi inte skulle klara av att föra några vettiga resonemang i svallvågorna av händelsen. Den efterföljande debatten har varit stundtals hätsk och obehaglig och vi tror att vi gjorde rätt som inte spädde på den. Vårt fokus har varit att försöka hedra Stefans minne så gott vi kunnat och att försöka klara av de mest grundläggande sakerna som vi i Järnkaminerna ansvarar för.

Järnkaminerna har också likt många Djurgårdare och supportrar i allmänhet gått igenom en hel del självrannsakan. Kunde vi ha gjort något för att förhindra det som skedde? Har vi direkt eller indirekt bidragit till att möjliggöra för de individer som går långt över gränsen för vad som är okej? Kan vi i framtiden göra något annorlunda för att se till att det fruktansvärda som skedde i Helsingborg inte upprepas?

Vad vi tror på

Några slutgiltiga svar på de svåra frågorna har vi inte än, mer än att vi kan konstatera att vi måste ställa de här frågorna till oss själva i Järnkaminernas styrelse, till våra medlemmar och till alla i Djurgårdsfamiljen. Vi tror att det finns saker i vårt arbete och vår retorik som kan förbättras för att skapa ett bättre klimat i framtiden. Vi tror på att låta den här processen ta tid. Vi tror på att fortsätta våga stå emot pressen från väldigt många håll om att komma med bergsäkra påståenden och aktioner om allt från våld till bengaler och bortasupportrars vara eller icke vara.

Vi kan inte påverka andras vilja att tvärsäkert tycka till i oerhört komplexa frågor, men vi i Järnkaminerna är gärna öppna med att vi helt enkelt inte har några svar just nu. Arbetet för att hitta svaren är en process som vi tillsammans med alla Djurgårdssupportrar vill genomföra, och något vi ber att få återkomma kring hur vi rent konkret vill gå tillväga.

Om vår kultur

Vad vi också tror på är att vår supporterkultur är en god och positiv kraft och något vi inte tänker ge upp. Järnkaminernas kanske främsta uppgift är att främja läktarlivet runt Djurgården, hemma som borta. Parallellt med vår egen självrannsakan tror vi fortfarande benhårt på att det bästa sättet att motverka destruktivitet är att främja den positiva supporterkulturen, den vi upplever i den absoluta merparten av alla matcher. Vi tror på rivalitet som en hörnsten i det som gör fotbollen fantastisk, vi tror på att derbyn och andra stormatcher är det som får fotbollen att leva och att det är draget runt svensk fotboll som i hög grad kan inspirera och engagera barn och ungdomar, generation efter generation. Vi tror på att supporterkulturen ger tusentals Djurgårdare och supportrar till andra lag en meningsfull fritid och gemenskap, nätverk och vänskapsband som sträcker sig långt utanför matchdagen och arenan, famnar att ömsom jubla i, ömsom gråta i.

Kanske är det som många gör gällande, att en handfull ideellt arbetande personer i supporterföreningar som Järnkaminerna, Kärnan, Black Army eller Bajen Fans ska lösa problemet med våld. Det finns om inte annat många som påstår att vi borde det och vi tänker inte säga bu eller bä om vad andra säger i nuläget. Men vi tror att det stora antal människor som engagerar sig i Järnkaminerna utgör en god kraft för Djurgården, för svensk fotboll och för samhället. Tjejerna och killarna som arbetar ideellt och säljer souvenirer, är bussvärdar, engagerar sig i Sofialäktaren tifo, står på räcket, jobbar med Järnkaminernas hemsida, och sitter i otaliga möten varje vecka är var och en konkreta exempel på det fantastiska med kulturen vi brinner för och livet vi lever. Det goda arbetet tänker vi fortsätta med, samtidigt som vi själva måste titta noga på vår spegelbild för att se vad vi kan behöva förändra.

Vi tänker också fortsättningsvis vara sparsamma med vårt deltagande i debatten. Frågorna kring våld, vår supporterkultur och idrottens roll i samhället är för viktiga för att spolas bort i den massa av tyckare som i våra ögon skamlöst utnyttjat en hemsk tragedi för att plocka poäng för sina egna ofta illa underbyggda påståenden och förslag. Det som hände i Helsingborg gör att alla steg framåt förtjänar största möjliga respekt och det är något vi i Järnkaminerna kommer att ta ansvar för.

Ett stort tack

Omtanken som visats upp från många andra klubbar och supportrar runt om i Fotbollssverige har varit rörande. Järnkaminerna vill särskilt tacka alla de klubbar och supporterföreningar som bidragit till insamlingen för Stefans familj.

Derby

På onsdag har vi ett derby mot Solna aik. Precis som vanligt gäller nolltolerans mot inkastade föremål och stök på läktarna, men vi vill påminna om att just matchen imorgon antagligen är viktigare än någonsin ur denna aspekt. Vi behöver alla ta ansvar på läktarna, utan undantag. Det är inte någon annan som kan göra det, det är bara du själv som kan dra ditt strå till stacken. Även runt arenan vill vi att du tar ansvar för att minska trycket vid eventuell trängsel vid insläppen och för att se till att området arenan blir en miljö som alla kan vistas i oavsett ålder eller supportertyp. Vi tror att vi som supportrar har både möjlighet och skyldighet att ta ansvar inne på arenan och direkt utanför, låt oss visa att vi kan ta det ansvaret.

Precis som vanligt ska vi också göra allt i vår makt för att ännu en gång skapa en av de tyngsta läktarupplevelserna som går att uppleva i fotbollsvärlden. Vi ska sjunga högt och ge 110 procent från avspark till slutsignal. Vi tror som sagt på vår supporterkultur och vi tror att ett derby är den bästa arenan för att visa upp hur fantastisk den är. Låt morgondagen bli en manifestation i det fantastiska som är ett Stockholmsderby och låt oss visa varför vår supporterkultur är värd att försvara.

Hör av dig!

Järnkaminerna kommer som sagt att återkomma i hur vårt fortsatt arbete i frågorna denna text tar upp fortskrider. Det kommer även att ges tillfälle för öppna forum där vi gemensamt kommer kunna mötas, diskutera och planera för framtiden.

Tills dess hoppas vi att den som vill hjälpa oss i Järnkaminerna, eller bara göra sin röst hörd, hör av sig på [email protected]

Om du tycker att våra resonemang och vårt arbete är vettigt och konstruktivt hoppas vi att du visar det genom att bli medlem. Det är som medlem du kan påverka Järnkaminerna, och det är med många medlemmar som Järnkaminerna kan påverka omvärlden.

Järnkamineras styrelse

Har du ingen biljett till derbyt? KÖP BILJETT HÄR – innan det är för sent!