Fonz: "nya måttstockar för svensk supporterkultur"

Dela gärna!

En vecka återstår till Matchtröjans dag. Vi tog ett snack med färgstarka och högljudda läktarprofilen Fonz. Om ni inte blir taggade efter läsningen nedan kan inget bota er.

Många hävdar att vi är bättre än på länge just nu på läktaren, medan andra klagar och tycker det är för dåligt drag. Var står vi just nu i jämförelse med våra konkurrenter?
– Just nu är vi antagligen bäst i Sverige. Kombinationen av att vi klarar att hålla uppe publiksiffrorna under semestern, en välfylld och otroligt engagerad ståplats samt Sveriges i särklass bästa sittplats gör att vi kan mäta oss med de större klubbarna i Europa… Och det är inte min åsikt utan de hitresta fotbollsturisterna som säger det.

– Samtidigt känner jag mig inte nöjd, vi ligger fortfarande bara på 70% av vår egen kapacitet och det är egentligen den enda måttstock som vi bör och ska ha. Matchtröjans dag och derbyt kommer bli riktiga värdemätare för vår högstanivå och sannolikt nya måttstockar för svensk supporterkultur om alla gör sitt jobb.

Du som står på Slakthusläktaren, hur ser du på Sofialäktaren?
– Mycket, mycket bra. Generationsväxlingen har gått långt över förväntan både vad avser klass, antal och samspel med sittplats. Samtidigt tror jag att vi ändå bara är i början av något större – kan vi få lite sportslig medgång i kombination med att Djurgården börjar med aktiv publikrekrytering så finns potentialen för en klack som fyller Sofialäktarens båda etage. När det successivt sker kommer de som idag styr vara ännu röststarkare och synkroniserade… Framtiden är ljus.

– Men även på Sofia finns det saker att jobba med, samspelet med sittplats kan definitivt bli ännu bättre.. Framförallt vad gäller timing. Att inte de allra högsta topparna riktigt infunnit sig än kan lätt förklaras med att man tappat ett par hundra veteraner som återfinns på sittplats idag.

Vi möter Helsingborg i matchtröjans dag om en vecka och vi har gått ut med en satsning på 20 000 man. Hur många tror du att vi kan bli?
– Många är äntligen tillbaka efter semestrarna och avslutar hemma i stan. Vi är sugna på fotboll och det är en väldigt, väldigt speciell match av många anledningar som kommer betyda extra mycket för oss alla.

– Kan vi bara nå 13-14 000 några dagar innan känns inte en siffra upp emot 20 000 alls omöjlig. Men det krävs att alla tar sitt ansvar – köper biljett tidigt, drar med ett par polare och helt enkelt snackar om matchen. Believe the hype, typ…

När vi summerar våra tre blåblå matcher, vilken tror du blir den bästa?
Helt klart matchtröjans dag. Själva crescendot av kampanjen, rätt motstånd, rätt tidpunkt och rätt hausse. Stockholmsarenan kommer vara ett blå-blått sjungande hav.

Vad tycker du om Blå blå är kärleken som inmarschlåt?
– Jag älskar den. Otroligt vacker och säger samtidigt så mycket om Djurgårdsfamiljen. Ska jag vara helt ärlig så tycker jag att originalet är bäst, inte för sångarnas insats, men för att produktionen är lite trist. Men symboliken är viktigast..

Vilken ramsa tycker du är tyngst just nu?
– D-I-F. Känslan när hela arenan hakar på och det visuella… Gåshud.

Vilken färg tycker du är snyggast på läktaren – ljusblått, mörkblått eller blårandigt?
Allt har sin charm. Generellt är jag svag för teman och enhetligheten. Jag säger tumme upp för en “julgrans revival”. Mer souvenirer på folk, det ska synas på stan när det är match. Problemet där är ju att det knappt finns något utbud som inte platsar på Ullared eller sent 90-tal… Skärpning DIF.

Det saknades många säsongare mot både Elfsborg och Häcken, varför ska man ta sig hem från semestern för att kolla DIF?
Vadå? Bärs, häng i gäng och Djurgårdsfamiljen. Fattar inte frågan. Semestern planeras efter spelschemat. Det är sen gammalt.

Vi tackar Fonz för intervjun och uppmanar, nej vi KRÄVER, att alla som inte har löst sin plåt ännu gör det på en gång! Inte imorgon, inte på matchdag utan NU!!! Vi ska skapa magi på läktaren med ett hav av blårandigt. Du ska vara en del av det!

KÖP BILJETT HÄR!