Dan Blomberg: "Tack för äran att ha fått vara er ordförande"

Dela gärna!

Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg ställer inte upp till omval nästa söndag. Läs intervjun med honom här.

dan-blomberg-jk

Du har suttit i JK:s styrelse sedan 2009. Om du blickar tillbaka, vad är det för bilder som dyker upp i huvudet?

– I första hand känner jag att det har varit en ganska tuff tid som Djurgårdare, inte minst sportsligt. Samtidigt har jag fått vara med om en grym resa där jag upplever att vår supporterkultur växer sig starkare för varje år, trots uteblivna framgångar i både hockeyn och fotbollen de senaste åren.

När det gäller enskilda händelser är givetvis det som hände i Helsingborg 2014 det som påverkat mig mest. Både som JK-representant och som människa. Den sorgen vill jag aldrig uppleva igen.

När det gäller JK:s utveckling tycker jag vi är starkare idag än under alla de år jag varit engagerad i föreningen. Ett par gamla rävar och många yngre Djurgårdare som lägger ner massvis med tid på att skapa bättre förutsättningar för oss supportrar. En ideell förening är bara så stark som människorna som lägger sin fritid på att driva den och där tycker jag att vi har riktigt bra möjligheter just nu.

Sedan mitten av 2011 har du varit ordförande. Hur har det varit att ha den rollen?

– Ibland tufft, inte minst under perioder som när Magnus Pehrsson och Tommy Jacobson lämnade föreningen. Då blåste det snålt runt DIF och som högste pamp i supporterföreningen blev det väldigt viktigt att väga uttalanden och agerande på guldvåg hela tiden. Men de tuffa perioderna vägs upp av alla de gånger jag fått vara med och skapa grymma grejer som bortainvasioner, läktarkrossar på derbyn, eller agera språkrör för Djurgårdsfamiljen. Att vara ordförande innebär mycket ansvar när det går tungt men också mycket ryggdunk när det går bra, och de där ryggdunkarna betyder i slutändan alltid mest.

Du har nu valt att inte ställa upp till omval. Vad ligger bakom det beslutet?

– Livet i stort med familj och jobb gör att jag numer får pussla mycket för att kunna komma loss till matcher och det har blivit omöjligt att lägga ned all den tid som krävs för att driva JK framåt. Då känner jag att JK mår bättre utan mig, och förändring i sig tror jag är viktigt när man sysslar med supporterkultur. Men jag hoppas kunna stötta den nya styrelsen och JK i stort som vanlig engagerad medlem även framöver.

Har du någon hälsning till medlemmarna som du representerat de senaste åren?

– Tack för äran att ha fått vara er ordförande. För tio år sedan kunde jag aldrig ha drömt om att vara ordförande för JK, men några bananskal senare så blev det så. Känslan av att ha fått dra mitt lilla strå till stacken för att hjälpa Djurgårdens IF är guld värd och något jag är genuint lycklig över att ha fått vara med om.

Jag vill även uppmana alla som tycker att Djurgårdens IF gynnas av en stark supporterförening att bli medlemmar. Det är en så enkel men oerhört viktig sak för JK, många medlemmar betyder många fler chanser att göra bra saker för vår supporterkultur.

Vad tror du om JK:s framtid?

– JK och vår supporterkultur i stort har tagit stora steg senaste åren och den utvecklingen kommer att fortsätta. Nu gäller det att så många som möjligt hoppar på the Groovy Train och bidrar till att se till att DIF alltid är störst, bäst och vackrast i alla avseenden. Det är summan av alla Djurgårdares engagemang som är det allra viktigaste för vår framtid.

Läs hela valberedningens förslag till styrelse här.

En intervju med vice ordförande Viktor Adolfsson, som föreslås till ordförandeposten, kommer under kommande vecka.