JK-bloggen: Så jobbar vi för att kunna ha ännu fler tågresor

Dela gärna!

Vi har länge varit dåliga på att berätta vad vi faktiskt sysslar med icke-matchdagar, saker som inte alltid syns utåt. Så här kommer lite uppdateringar från den senaste tiden med Järnkaminerna.

De svarta tröjorna

Vi kanske trodde att november skulle bli lite lugnare efter slutspurten i fotbollen och inledningen i hockeyn. Men för oss supportrar slog nyheten om att DIF Hockey skulle spela i svarta tröjor i en match ned som en bomb och det innebär hårt slit för flera av oss.

Jag tog omgående upp en dialog med hockeyn som tidigt visade vilja att fixa till beslutet, men det var sjukt viktigt att ligga på och även visa att det är många som delar vår åsikt. DIF ska spela i sina egna färger (eller möjligtvis vitt när det krävs). Detta delas även av de personer i styrelsen för Djurgårdsalliansen som jag haft kontakt med. Hoppas det kan skrivas in i framtida avtal.

Till slut blev det ändå mörkblåa tröjor och ett grymt drag i segern mot Frölunda med 5-2. Vi passade på att skänka 10 000 till DIF:s Movemberkampanj som “ersättning” för den dåliga PR de eventuellt fick när jag kanske twittrade lite väl hårda ord.

Jag vill tacka alla som hört av sig med lovord för att vi brydde oss och för att vi stod upp för supportrarnas åsikt. Det är så man orkar fortsätta trots att det är tufft. Tack särskilt till DIFENDERS som utsåg mig till “Månadens DIFENDER” i november.

SFSU:s årsmöteshelg

På tal om att vara med och påverka så var det årsmöteshelg för SFSU, Svensk fotbolls supporterunion, i helgen som var. Platsen var Norrköping och JK representerades av mig, vår andre vice ordförande Joel Andersson och vår kassör och styrelseledamot Anna Berg. På plats fanns även ett antal UCS-representanter.

Under helgen diskuterades flera viktiga frågor för fotbollssupportrar, däribland polisens repression och pyroteknik. På söndagens årsmöte avgick ordförande Tony Ernst och för oss välbekanta styrelseledamoten Lena Gustafson-Wiberg. De har gjort sjukt mycket bra för svensk fotboll och dess supportrar. Stort tack till er (och de andra avgående ledamöterna)!

Sofia Bohlin från Änglarna och IFK Göteborg valdes till ny ordförande. Hon har tidigare varit vice ordförande och jag tror hon kan leda den nya styrelsens arbete på ett bra sätt. Glädjande nog utsågs vår egen Ludde Frishammar till ny vice ordförande av den nya styrelsen. Han har tidigare varit styrelseledamot i JK och är väl numera mest förknippad med UCS och att stå och leda klacken från räcket. Ludde är en grym person att ha i vilken förening som helst och jag har mycket stort förtroende för att han kan representera oss och alla andra supportrar väl framöver. Hör gärna av er till honom och SFSU om ni har någon fråga ni tycker de borde jobba extra med! Det är vi medlemsföreningar som utgör SFSU och även våra medlemmar behöver visa vilja att driva svensk supporterkultur framåt!

Nytt medlemssystem och kanske fler tåg på gång

De senaste veckorna har flera i styrelsen arbetat intensivt med att få i ordning vårt nya medlemssystem, där vi nu samarbetar med Föreningshuset som är leverantör åt flera stora supporterföreningar i Sverige. Skulle vilja säga att det är bästa möjliga alternativ som finns på marknaden idag. Som ni säkert sett har det möjliggjort att man enkelt kan förnya sitt medlemskap via ett mejl. Det blir också mycket lättare för oss att kunna kommunicera direkt med våra medlemmar eller olika grupper av medlemmar.

Samtidigt har vi också fått i hamn ett tåg, det första i hockeyn på nio år. Hittills har cirka 150 personer bokat upp sig på Frölundatåget den 30 januari. Klart att du ska med också! Det är bland det roligaste som finns att åka tåg med Djurgårdsfamiljen, det vill du inte missa.

På torsdagen ska vår andre vice ordförande Joel Andersson träffa representanter från SJ för att diskutera förutsättningarna för ett mer ingående samarbete när det kommer till tågresor. Vi vill kunna arrangera fler än ett eller ett par tåg om året – och det kan vi kanske också göra med er hjälp och ert intresse!

OBS! SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT BLI MEDLEM OCH BOKA TÅG

Värdegrundsprojektet och DIF 125 år – engagera dig!

Mitt i allt detta har också arbetet med Djurgårdens IF:s stora värdegrundsprojekt fortlöpt. Nästa år fyller DIF 125 år och det ska firas på massa olika satt. Bland annat genom att göra detta avstamp tillsammans inför kommande 125 år. JK är en aktiv part i det arbetet tillsammans med en del andra aktiva supportrar – just för att försvara vår del av Djurgårdsfamiljens intressen och se till så att dessa inte åsidosätts. Men vi är också med för att faktiskt få chansen att utforma vad vi vill att DIF ska vara i framtiden.

Senast i tisdags var jag på ett av dessa möten och det var spännande – men det skulle behövas att fler yngre och aktiva supportrar kommer dit. Både tjejer och killar!

Det är sjukt viktigt att det blir en bra representation på de öppna möten som är en del av projektet. Se till att komma på måndag den 7 december. Här kan du läsa mer.

På tal om 125-årsfirandet så blir det så klart en hel del festande också. Vi får återkomma till det. Så sent som ikväll onsdag satt vissa av oss i möte med DIF Fotboll om vad som är viktigt inför säsongen 2016.

Men först och främst – köp biljett till JK-dagen då vi tillsammans skålar in det nya Djurgårdsåret – apans år!

/Viktor Adolfsson, ordförande

hovet

c2d08b2a95e11e6236165c21ddf06403