”Det kommer att bli ett jävla drag”

Dela gärna!

Inför kvällens 35-årsfest tog vi ett snack med Järnkaminernas veteran i styrelsesammanhang, Joel Andersson. Han har suttit med i olika styrelsekonstellationer på i princip alla positioner från tiden då vi hette Blue Saints till dagens Järnkaminerna.

joela
Joels medlemskort i Blue Saints 1992.

KÖP BILJETT TILL FESTEN HÄR!

Vad har du för förväntningar inför kvällens 35-årsfest?

– Först och främst att det blir ett lyckat arrangemang, det är en jävla massa folk som har slitit med att få ihop en skön mix av material, musik, DJ:s med mera som kommer fira av de hittills avverkade 35 åren och planera de kommande.

– Det andra jag hoppas på att det dyker upp en jävla massa folk från alla generationer som står eller stått i klacken. Jag vet att folk från 18 års ålder upp till dryga 70-strecket kommer dyka upp ikväll, så tvekar du, sluta tveka och kom på fest ikväll.

Du har suttit med i styrelsen länge, är det någon position eller ansvarsområde som du inte har tagit hand om?

– Haha inte sekreterare, för jag skriver sämre än en doktor. Jag har varit allt från suppleant till ordförande i två år (2005-2006) i den här föreningen vilket är en stor ära att ha fått förtroendet så länge. Sen är det som styrelseledamot svårt att bara hålla på med ”ditt” ansvarsområde för allt flyter ihop i en jävla soppa många gånger, Reseklubben gör souvenirer ibland och souvenirgruppen fixar resorna ibland och så vidare. Vill man vara med och styra saker får man räkna med att vara lite mångsysslare.

Souveniransvarig är en av de rollerna du har nu, välj en favoritsouvenir från förr.

– Läderkepsen, haha… Nej men det får bli två stycken. Absolut Helgon-t-shirten som släpptes 1996 var skön. Den klassiska enkelstickade Blue Saints-halsduken med ljusblå bakgrund som släpptes första gången 1986 och sedan kommit i några retroupplagor. Som bubblare finns givetvis fiskarmössan från Stadionderbyt 1992, något man kommer ihåg då verkligen ALLA på fondläktaren hade den på sig.

Att styra reseklubben är en annan sak du sysselsätter dig med just nu, någon resa du minns och vill lyfta fram från förr?

– Alla Europaresorna givetvis, svårt att rangordna, resan till Cork på Irland 2005 var den tråkigaste jag åkt på och då var den ändå jävligt rolig (förutom att skorna stoppade ett visst pubbesök…), då förstår ni nivån i Dublin, Turin, Berlin med mera.

– Synen den där novembersöndagen 2002 med 39 fulllmatade bussar mot SM-guld är givetvis något man aldrig glömmer hur mycket alzheimers man än kommer få.

– Men i tidernas begynnelse så var jag ju även ansvarig för Blue Saints Jönköping som sedermera blev JK Syd och första gången vi fick ihop en stor buss därifrån var en ganska grym känsla för det var en helvetes massa slit med att få ihop den bussen utan swish, internet och bokningssystem. Dock minns jag inte om den första gick till Västerås eller Karlstad.

Skillnader mellan då och nu med att vara med och styra JK/Blue Saints?

– Oj…. Allt och inget. När jag säger allt menar jag främst tekniken med swish, digitala bokningssystem och medlemssystem, sättet att ta betalt på som numera sällan innefattar kontanter. Personligen tror jag vi har kommit till en stilleståndspunkt med tekniken som kommer vara ungefär densamma i ett antal år framöver nu, precis som skrivmaskinen levde länge men sedan fick flytta på sig. Självklart gör alla sociala medier att vi som organisation får mycket gratishjälp när folk delar och skriver om saker vi gör och sysslar med.

– Förr var det som skrivmaskin, slicka på frimärken och kuvert (ja dom var inte självhäftande då) för att skicka ut informationen med brev och föra medlemsregister med kulspetspenna och papper i pärm.

– När jag säger inget så menar jag att hängivenheten då som nu ligger på samma nivå för då som nu är det en jävla massa slit med att få verksamheten att rulla och det funkar bara med en stor dos engagemang. Nu är det givetvis enklare med så många automatiserade tjänster som finns att tillgå, men det är ändå mycket som ska roddas som exempelvis inför kvällens fest. Men med dagens medlemssiffor (i skrivande stund 3829 stycken) så skulle vi behöva minst 20-30 pers till som hjälper till med alla prylar på daglig basis.

Roligaste minnet från din styrelsetid?

– Givetvis är det som en stor fet orgasm när den där resan, samlingen eller var det nu är man håller på med lyckas med maximalt resultat, inget snack om det men…Det roligaste är alla sköna skeva människor man träffar på läktarna, resorna, pubarna, samlingarna eller var man nu träffas och och lyckas få ihop det till en enhet som är jävligt stark tillsammans.

– Man umgås med människor med totalt olika politiska åsikter, synthare som hårdrockare, snickare som sömmerskor alla med olika bakgrund och inställningar till livet som under Djurgårdsflaggan lägger allt det där åt sidan och då är det Djurgår’n som gäller och vi ger tillsammans allt för föreningen i våra hjärtan med villkorslös kärlek till Djurgårdsskölden tills vi dör.

Avslutande ord inför kvällen?

– Tveka inte ens, kom bara. Ikväll kommer många sköna storys och minnen att delas och det kommer bli ett jävla drag med folk från alla generationer och ålderskategorier. Oavsett gruppering eller kategori så har ni alla era rötter i JK/Blue Saints för det är därifrån nya frön sås. Cirka 300 biljetter är sålda och jag tror det blir 500-600 blårandiga dårar som kommer köra ett party á la ”oxtokigt äkta” Djurgårdsstyle och det vill du inte missa!

KÖP BILJETT TILL FESTEN NU!