Så fungerade JK:s arbete under 2016 – därför behövs din hjälp!

Dela gärna!

Det dubbla jubileumsåret 2016 går mot sitt slut och det är dags att summera vad vi gjort och vad vi hoppas på nästa år.

Det allra viktigaste att påpeka är detta: Allt nedanstående har vi lyckats åstadkomma på egentligen extremt få personer runtomkring föreningen. Med det i beaktning är det nästan ett under att året blivit så lyckat som det blivit.

Om JK ska fortsätta leverera är det sjukt viktigt att vi blir fler som hjälps åt – från styrelse till souvenirförsäljare och bussvärdar. Känner du att du vill bidra – kontakta oss på [email protected] eller kom fram och snacka på någon match. Det spelar ingen roll om du inte vet vad du kan bidra med – all hjälp behövs!

Låt oss gå igenom året utifrån några olika områden inom föreningen.

Ekonomi

Tack vare det höga medlemsantalet så har JK haft ett mycket bra år, också ekonomiskt. Medlemsavgifterna är vår enda större intäkt varje år.

Detta innebär att vi har kunnat sponsra reseklubben och få iväg fyra tåg trots ett nytt, dyrare och bättre bussbolag och även kunna bibehålla eller till och med sänka priset på vissa resor jämfört med föregående år. Den allra största delen av JK:s intäkter läggs på att sponsra resorna och göra dessa billigare för medlemmarna.

Men pengarna går också till en kontorslokal med tillhörande förråd som JK hyr. Där kan JK inte bara förvara souvenirer utan också skissa på nya! Vi kan också ha olika möten, skriva ut affischer och ha olika genomgångar. Ett kontor i någon form är numera helt nödvändigt för att föreningen ens ska kunna existera och leverera något som är värdigt Djurgårdens IF.

Era medlemsavgifter har även möjliggjort detta:

  • Vi betalar för PA-systemet som används på våra hemmamatcher och derbyn i fotbollen.
  • Vi ordnade två stora fester 125-årsfesten tillsammans med Sofialäktaren och vår egen 35-årsfest. Båda gick med, delvis planerad, förlust som täcktes upp av JK.
  • Vi har sponsrat Sofialäktaren Tifo ett par gånger.
  • Vi har betalat för musikanläggning vid parksamlingar i samband med Stadionmatchen och JK-dagen i fotbollen.

Och med vi menar vi verkligen vi. Du som medlem är med och bidrar till allt detta!

Tifon från de senaste JK-dagarna i fotboll och hockey.
Tifon från de senaste JK-dagarna i fotboll och hockey.

Varför är det så viktigt?

På tisdagen gick vi åter ut med en uppmaning till dig som inte förnyat eller nytecknat medlemsavgiften i Järnkaminerna att göra det, och att göra det nu.

Här får du lite mera kött på benen om varför våra intäkter är så viktiga, samtidigt får du även en inblick i hur organisationen jobbar och vad du kan göra för att vi skall bli ännu större och starkare.

Vi har två säkra ben att stå på när det gäller intäkter till föreningskassan och sen ett lite mera osäkert tredje ben.

  • Medlemsavgiften: Avgiften är satt till 150 kronor för 2017, likadan var den för 2016. Med lite systemavgifter och portokostnader till Föreningshuset som är leverantör av vårt medlemssystem så blir det cirka 140 kronor kvar. Cirka 3800 betalade medlemsavgiften 2016 vilket inbringade runt 530 000 kronor till föreningskassan. Dessa pengar fördelas sen mellan dom olika verksamhetsområdena såsom reseklubben, evenemang med mera. Härifrån tas även pengar till föreningens fasta kostnader såsom postbox, lokalhyror, abonnemang med mera.
  • Souvenirförsäljning: Det här är det andra benet som är en relativt fast inkomst. Föreningen tar fram olika former av souvenirer som vi säljer på matcherna samt andra av föreningen arrangerade evenemang. Som beskrivet nedan så gör vi en viss vinst på dom olika prylarna vi plockar fram som direkt går in i föreningskassan och stöttar upp dom olika verksamhetsområdena.
  • Övriga intäkter: Vi har bland annat samarbete med vår samlingspub En arena där vi vid utvalda tillfällen får kickback på sålda DIF-öl och mattallrikar. Motprestationen från JK är att vi gör reklam för stället och driver så många Djurgårdare som möjligt till stället. En annan intäkt som vi ibland tar del av är föreningsbidrag från olika organisationer som ibland kan ge en ganska betydande summa pengar. Om vi får pengar därifrån går dom oftast rakt in i reseklubbsverksamheten. Dessa pengar är dock sådana som inte är säkra utan de får vi eventuellt då och då.
enarena
Samling på En Arena.

Reseklubben

För att ni enklare ska förstå hur vi hanterar våra intäkter kommer här ett räkneexempel. Inför säsongen så adderade vi ett nytt bussbolag, Interbus, som har en större bussflotta och modernare bussar än vår andra leverantör som således också ger större driftsäkerhet. Inga bussar har drabbats av stopp under året som gått vilket vi vet är ett värde som inte kan mätas i pengar för våra resenärer.

I exemplet visar vi Malmö-DIF i fotboll som gick av stapeln i slutet av april. Matchen slutade dessvärre med en förlust på planen med 1-0.

I vanliga fall räknar vi på en buss med 49 platser varav 47 betalar då minst två är bussvärdar som tar hand om resan och åker således med gratis. Anmälningarna visade sig bli fler än en 49-mannabuss men för få för två stycken. Vi valde då att ta in en 57-mannabuss där vi hade 55 potentiella betalande.

Bussen kostade 32 450 kronor.

I vårt medlemssystem som Föreningshuset tillhandahåller kan man anmäla sig via “Mina sidor” och betala med kort (snart även med swish). Bokningsmotorn är dock förenad med en del transaktionsavgifter när man betalar med kort, som på vilken annan webshop som helst.

Vi ville ta 395 kronor för resan av våra resenärer. Föreningshuset tar en fast avgift på 10 kronor per bokning. Föreningshuset tar också en rörlig avgift på 2,5% av respriset. Totalt landade avgifterna därmed på 1 145 kronor.

Vi fick till slut ihop 49 betalande som var och en betalade 395 kronor, totalt fick vi alltså in 20 145 kronor. Bussen kostade 32 450 kronor plus Föreningshusets avgifter 1 145 kronor. Totalt 33 592 kronor delat på 49 resenärer blir 686 kronor avrundat.

Vi tog ändå 395 kronor för resan, alltså sponsrades resan av föreningens kassa med 291 kronor per person eller totalt 14 259 kronor för hela bussen.

Ovanstående subventionering av resan tas alltså direkt från era medlemsavgifter och eventuella merintäkter såsom souvenirintäkter.

Det är bland annat därför det är så viktigt att du betalar din medlemsavgift i tid och ser till att alla dina Djurgårdsvänner gör samma sak. Du som åker med ofta på våra resor tjänar in din medlemsavgift på nolltid.

De som inte åker lika ofta sponsrar sina Djurgårdskompisar som kan åka på resorna till ett mycket bra pris. Ofta när det är bortamatch så fylls de olika DIF-forumen av kommentarer från de som inte har möjlighet att vara på plats som ”Fan vilken stor DIF-klack”, “Jag är så stolt över de tillrestas höga sång” och så vidare. Genom att betala medlemsavgiften även om du inte kan åka är du alltså ändå en del av dom på plats då din medlemsavgift bland annat har sponsrat dina DIF-bröder och -systrar.

På samma vis subventionerar vi resten av resorna med allt från 10 kronor per resenär till flera hundra kronor som i ovanstående exempel.

Under glansdagarna i början av 2000-talet när vi hade som mest bussar (rekordet är 103 bussar på en säsong) så kostade en buss till Malmö cirka 15 000 kronor, idag det dubbla. Då kunde vi göra tyngre satsningar på en utvald resa och fortfarande ha vettiga priser priser på resten av resorna, men idag måste vi fördela pengarna jämt över en hel säsong och subventionera alla för att få ett vettigt pris på resorna.

Vad ett ökat medlemstal till minst 5 000 medlemmar skulle kunna bidra till på våra respriser kan vi bara fantisera om…

2016

Hockeyresor
3 bussar – 133 resenärer
1 tåg till Frölunda – 248 resenärer
2 minibussar – 14 resenärer
Totalt 395 resenärer till hockeyn

Fotbollsresor
20 bussar – 962 resenärer
3 tåg (Häcken, Östersund & Sundsvall) – 1 455 resenärer
Totalt 2 417 resenärer till fotbollen

bussenn
Resa till Gävle i våras.

Souvenirer

Alla föreningar och organisationer måste ha någon form av ytterligare inkomstkälla och i vårt fall är det vår egen souvenirproduktion i form av t-shirts, halsdukar, pins med mera som ger ett välbehövligt tillskott till föreningskassan.

Låt oss även här ta ett räkneexempel för att ni skall förstå varför vi gör en vinst på försäljningen och vad dessa pengar går till.

Vi har en tröja med en JK-sköld på som ingår i vårt standardsortiment som vi säljer på matcherna samt även i våran webshop på nätet. T-shirten kostar 200 kronor för medlemmar och 250 kronor för de som inte är medlemmar. I webshopen får man som medlem alltid tio procents rabatt på ordinarie pris när man anger en speciell medlemskod.

Järnkaminernas inköpspris för den här t-shirten är 79 kronor och där är trycket inkluderat. Som tidigare nämnt kostar t-shirten 200 kronor för medlemmar. Vi gör alltså en vinst på 121 kronor per t-shirt.

Dessa pengar går inte till löner eller arvoden om någon nu trodde det (allt JK-arbete görs helt ideellt, utan ersättning) utan de trycks direkt in i föreningskassan och fördelas ut på de områden som för tillfället behöver pengarna mest. Genom att köpa en tröja så sponsrar du dig själv om du nyttjar någon av våra aktiviteter såsom resor, fotbollsturneringar med mera för då blir dessa billigare eller i bästa fall gratis. Nyttjar du ingen av våra aktiviteter så sponsrar du och möjliggör en skön och aktiv läktarkultur runt Djurgårdens IF.

Förutom att souvenirernas syfte att ge ett extra tillskott i kassan är det ju givetvis med att ni skall hitta sköna prylar att ha på er när DIF spelar och tävlar.

Om alla de cirka 3 800 medlemmarna från 2016 köpte ovanstående t-shirt skulle vi göra en vinst på 459 800 kronor, vad vi skulle kunna göra för er medlemmar för dessa pengar kan vi bara fantisera om… Köper varje medlem ytterligare en t-shirt eller halsduk…ja ni förstår.

Våra souvenirer hittar du alltid på hemmamatcher samt många bortamatcher och givetvis även i vår webshop.

Souvenirförsäljning på tåget till Häcken borta.
Souvenirförsäljning på tåget till Häcken borta.

Evenemang

Under året har vi genomfört tre stora tillställningar. I mars firade vi att Djurgårdens IF fyllde 125 år med en fest arrangerad av Järnkaminerna och Sofialäktaren. Festen innehöll uppträdanden av Blå Blues, Noice, Alpis och Chrippa och Vanadisco. En kväll som efter hårt jobb av ett antal människor blev mycket lyckad.

I augusti var det sedan dags för den årliga Kaknäscupen. Tack vare det goda medlemsantalet bjöd vi på mat och dryck för endast 10 kronor per vara och ett välfyllt Kaknäs fick se Haninge vinna cupen för andra året i rad.

I november var det sedan dags att fira 35 år med Blue Saints/Järnkaminerna med en fest på En Arena. Festen krävde stor planering där vi hade en nostalgihörna, prisutdelning av bland annat ett säsongskort på Sofialäktaren, intervjuer, rabatterade priser i baren, uppträdande av Alpis och Simon Superti samt utsmyckning där banderoller målades kvällstid i garage.

Att arrangera sådana evenemang kräver mycket planering, tid och engagemang. Detta är något vi gör som tack till våra medlemmar, och med er hjälp i form av idéer och engagemang kan vi i fortsättningen göra dessa evenemang mycket större, roligare och enklare. Det finns många idéer som vi skulle vilja genomföra kommande år, men det är en liten grupp människor som har dragit ett mycket stort lass.

För att kunna fortsätta skapa stora arrangemang och bibehålla kvalitén behöver vi även er fysiska hjälp! Ni är varmt välkomna att kontakta [email protected] om ni känner att det finns något ni kan bidra med.

1255
Alpis och Chrippa på 125-årsfesten.

Ordförandens ord

Att vara ordförande i en förening som Järnkaminerna innebär att i princip ständigt vara i kontakt med olika personer i och runt Djurgår’n. Man är ansvarig för kommunikationen utåt mot medier och andra intressenter men också internt mot olika DIF-sektioner, inom JK:s organisation samt med andra supportergrupper.

Under ett år med fem derbyförluster, en sparkad tränare och en kräftgång under hösten för hockeyn är det inte en lika tacksam uppgift som det kan vara. Vi har under året fått ta en del tuffa men väl genomtänkta och i efterhand korrekta beslut.

Efter derbyförlusten på Friends i våras grodde ett missnöje inom supporterleden som behövde komma till utlopp på ett konstruktivt men ändå tydligt sätt. Lösningen blev en 13 minuter lång protest under hemmamatchen mot Kalmar då Sofialäktaren ekade tom. En väl genomförd aktion följt av 100 procent kärlek till DIF både under den matchen och resten av våren. Något som inte minst märktes i utmaningen mellan Slaktis och Sofia mot Helsingborg (matchen efter Kalmar) och tåget till Häcken borta innan uppehållet. Vi är övertygade om att det utlopp protesten gav ledde till att ett tränarbyte senare kunde ske smärtfritt och värdigt Djurgårdens IF. DIF är den förening det är, och utifrån detta hanterades det här mycket bra och gav många positiva ringar på vattnet.

Detta samt vårt val av att inte dela ut Årets Järnkamin i fotboll 2016 fick givetvis vissa reaktioner. Men båda dessa beslut är grundade i att styrelsen, som är vald för att representera JK:s medlemmar, med hjälp av sin erfarenhet och kontakter med andra supportrar gjort det som varit bäst för DIF på både kort och lång sikt. Nästa år hoppas vi givetvis att vi kan få fokusera på att hylla spelarna efter derbysegrar eller planera var guldfesten ska hållas.

Protesten på Sofialäktaren i början av DIF-Kalmar.
Protesten på Sofialäktaren i början av DIF-Kalmar.

Hjälp oss bli ännu bättre!

Till sist kan det inte nog påpekas hur viktigt det är att fler hjälper oss att växa och bli ännu bättre. Går du på matcherna i hockey och fotboll i vått och torrt har du egentligen allt som krävs för att hjälpa till. Det kan handla om att bära souvenirer, sälja eller sätta upp affischer. Om att sköta om en buss som bussvärd eller en vagn på ett tåg som tågvärd.

En souvenirförsäljare hos oss bidrar till att dra in pengar som kan gå till nya souvenirer eller våra resor. Till sin hjälp finns alltid andra mer erfarna försäljare, flera olika enkla verktyg för kort- och swishbetalning, olika hjälpmedel för transport av souvenirerna med mera. Det enda man behöver göra är att visa sin vilja att hjälpa till och fysiskt vara på plats i samband med matcherna, ibland före, ibland efter. Det är också riktigt kul att stå och sälja då man får kontakt med många olika Djurgårdare och kan hjälpa andra Djurgårdare på flera sätt.

En bussvärd är den som tillsammans med en annan person är ansvarig för en buss på en resa. Med detta kommer bland annat ansvaret att gå igenom bussen före och efter avfärd, sätta upp sopsäckar, se till så att toan fungerar, ha kontakt med chauffören och se till så att resan går (relativt) lugnt till. Det är helt okej att själv ta några glas och man får ofta kontakt med många nya Djurgårdare i bussen. En lyckad bussresa är guld värd för JK då vi ju bättre vi sköter oss kan få en bättre relation med bussbolaget och förhoppningsvis billigare priser i framtiden.

Detta är två exempel på vad man kan göra för att hjälpa JK men det finns så klart mycket annat. Återigen, hör av dig till [email protected] eller snacka med oss på någon match. Din hjälp kommer att behövas! Om vi kunde leverera ett 2016 i mycket hög klass på orimligt få personer – tänk då vad vi kan göra med bara ett par händer och hjärnor till!

Glöm inte att du kan hjälpa till även om du bor utanför Stockholm, exempelvis med skisser, texter och andra funktioner som går att lösa bara med hjälp av en dator.

BLI MEDLEM I JÄRNKAMINERNA NU!

JK-banderoll på 35-årsfesten.
JK-banderoll på 35-årsfesten.