Leve föreningsdemokratin – bekämpa AFC!

Dela gärna!

MONEY CAN’T BUY ME LOVE

– Leve föreningsdemokratin, bekämpa AFC Eskilstuna!

Inför lördagens match mot AFC Eskilstuna kommer Järnkaminerna och Ultra Caos Stockholm dela ut flygblad runtom på Stockholmsarenan. Anledningen är att vi anser att våra motståndare för dagen också hotar det vi alla älskar med svensk fotboll.

Många européer ser på svensk fotboll med avund. På stämningen vi skapar på läktarna, och för att vi har förmånen att äga minst 51 procent av våra idrottsföreningar. Djurgårdens IF bildades på Alberget 4A 1891 och drivs av dess medlemmar. Vi har möjlighet att göra vår röst hörd, gå på medlemsmöten och årsmöten och påverka föreningen i den riktning vi vill. Oavsett vilken division vi spelar i.

Föreningsdemokrati är grunden som svenskt föreningsliv står på. Men den är under attack.

AFC Eskilstuna är en förening som är en motsats till det DIF står för. AFC är en förening som på alla sätt försöker begränsa medlemsdemokratin till ett minimum. AFC har extremt höga medlemsavgifter och stadgar som bryter mot svenskt föreningslivs praxis då ordföranden måste väljas med 4/5 majoritet och dessutom väljs på en tid av 10(!) år. Fram till nyligen gick det inte att bli medlem i AFC via hemsidan utan endast via ansökan per mejl till styrelsen. Även nu måste varje medlem godkännas på förhand – och det kostar 1000 kronor (överlägset dyrast i Allsvenskan).

AFC är en klubb som styrs ohederligt och har tagit sig dit de är idag genom att ta över klubbar och hoppat sig upp genom seriesystemet. Det började med att AFC tog över Atletico Husbys plats i division 4 2010. Två år senare övertogs (köptes) Väsby Uniteds plats i division 1 och AFC bytte namn till AFC United. Ifjol slogs AFC United samman med Eskilstuna City och AFC Eskilstuna bildades.

AFC är en klubb som inte har någon historia, supportrar eller respekt för föreningsdemokratin. Allt de har är en mans pengar. Hans namn är Alexander Ryssholm. Han har i princip avfärdat all form av kritik med att hans klubb är en ny sådan och har reagerat på supporterprotester med att kalla andra lags supportrar för “osportsliga”.

Samtidigt har Ryssholm och AFC fått svidande kritik från såväl Riksidrottsförbundet, lokalpolitiker och journalister.

AFC Eskilstuna bör bekämpas. Missnöjet mot denna förening bör visas tydligt. Men det vi också ska göra är att göra allt det som AFC försöker åsidosätta inom svensk fotboll och svenskt föreningsliv. Det gör vi bäst genom att fortsätta gå på medlemsmöten, årsmöten och genom att vara medlemmar i DIF.

Föreningsdemokratin är inte en självklarhet, vi måste fortsätta kämpa för den!

Järnkaminerna Stockholm
Ultra Caos Stockholm