KRÖNIKA: Dags för årets bästa läktarinsats!

Dela gärna!

Elfsborgsmatchen fick ett snöpligt slut när Elfsborg kvitterade i slutminuterna, och frustrationen var stor hos många djurgårdare. Nu gäller det att kanalisera den frustrationen på rätt sätt och leverera årets bästa läktarinsats hemma mot bajen på söndag!

För det är onekligen inte vilken match som helst som väntar. Det är en match mot de som tidigare mest var ett ”charmigt” (läs: patetiskt) klacksparksgäng som aldrig vann något och var stolta över det. Men som nu på senare år har tagit sig ton och numera försöker vara något man inte är, ett storlag med topplagsambitioner. Det är laget som det har gullats med i årtionden i vår kvällspress och som via program som Café Bärs blivit hela Sveriges favoritlag. Alla vill vara en del av det Södermalmsromantiserade arbetarklasskollektivet och få stå med halsduken ovanför huvudet och sjunga ”Just idag är jag stark”, när man i själva verket är inflyttad dalmas, köpt en bostadsrätt på Södermalm för åtskilliga miljoner, och tjänar långt över genomsnittet.

Det är supportrarna som inte vet när de bildades, inte vet om deras färger är grönvita eller gulsvarta, och vars största legendar Nacka Skoglund spelat i både Aik och Djurgården. Det är supportrarna som fortfarande tror att man har bäst stämning i Allsvenskan, trots att man i derbyn mest hör deras trumma och de inte börjar sjunga förrän de har gjort en mirakulös vändning.

Kommer ni ihåg första bortaderbyt mot bajen efter att de gick upp igen, när varenda djurgårdare som stod på Sofialäktaren hade bestämt sig för att sjunga bajarna hela vägen tillbaka till Dalarna? Där vi redan innan matchen förnedrade dem totalt med vår ”Leksand och Bajen”-ramsa. I den matchen visade vi bajen hur en riktig läktarkultur ser ut, inte en där man står med sin halsduk och viftar ett par gånger per match och sjunger lite mellan trumslagen, utan en läktarkultur där 5000 djurgårdare, utan trumma, sjunger konstant i 30 minuter innan match och sedan i 90 minuter på det, där folk överallt på den södra läktaren står och hetsar varandra att sjunga högre, och överröstar 25 000 bajare inklusive deras specialimporterade trummor från Sydamerika. Där och då spräckte vi myten om bajen och deras stämning, och det sved långt in i deras förtappade själar.

Nu är det dags att krossa deras drömmar om att bli ett topplag, det är dags att punktera deras tro att de har övergett sin identitet som Stockholms största förlorarförening och skrattobjekt, och påminna dem om vilka som presenterar sina nyförvärv i ett smockfullt pokalrum och vilka som presenterar dem på en sunkig kvarterskrog. Det är dags att spräcka bajarnas hybris och ta revansch för de senaste årens vidriga derbyupplevelser där våra spelare har vikt ner sig på plan gång efter annan!

Vi supportrar kan göra skillnad. Derbyt ligger på en söndag, men det ska inte stoppa oss från att leverera en av de bästa läktarprestationerna någonsin på Stockholmsarenan. Tänk tillbaka på taggingen inför första hemmaderbyt mot Solna aik på Tele2, hur vi gav oss fan på att visa dem att det var vår borg och att de inte var välkomna. Det är den inställningen vi ska ha på söndag. Bajens spelare och klack ska känna att de är på bortaplan. De ska känna att arenan de kallar ”sin” och som de försöker defenda är lika mycket vår, och att när vi har hemmamatch så är vi överlägsna. Vi ska få dem att känna sig underlägsna, att de möter en stor och stark fiende som har gett sig fan på att köra över dem både på plan och läktare.

Låt oss även visa bajen vilka som har hemmaplan genom att färga arenan blå, ta på er matchtröja eller en blå jacka/tröja så att bajen möts av en blå vägg både på kortsidan och långsidorna. De ska känna att de är på bortaplan, och om resultatet går vår väg på söndag ska vi förnedra dem fullständigt och ta en gruvlig revansch för de senaste årens derbyn. De är serieledare och har en ”derbysvit” att försvara, vi däremot har allt att vinna!

Fyll Sofialäktaren så ser vi till att skapa det bästa draget någonsin på söndag!

/DIF Västerort (@DIF_Vasterort på Twitter)

KÖP BILJETT HÄR!