En summering av JK:s arbete hittills 2018

Dela gärna!

Mer än halva 2018 har gått och Allsvenskan i fotboll drar igång igen. Det är läge att sammanfatta JK:s arbete under året hittills och försöka förklara vad vi gör för att göra det så lätt som möjligt att vara Djurgårdare och stötta laget på plats.

JK-dag och hockeyläktarna

Året inleddes som det alltid gör med Järnkaminernas dag på Hovet, denna gång mot Frölunda. Inför JK-dagen planerar vi mycket för att läktaren ska bli så bra som möjligt. Vi stöttar då även tifogruppen med arrangemanget och med att få ut budskapet till alla på läktarna.

I och med att hockeyn sedan gick väldigt bra sportsligt blev det många härliga slutspelsmatcher där vi dock endast stundtals nådde upp till en riktigt bra nivå på läktarna. Vi hade flera diskussioner kring detta. För att försöka vända en negativ trend på läktarna har vi tagit hjälp av några engagerade medlemmar som vill ha mer fokus på hockeyn. Detta arbete kommer fortsätta framöver tillsammans med DIF Hockey.

Möten, kommunikation och medlemmarnas röst

Under vintermånaderna hade vi även årets första möten med DIF Fotbolls kansli, som vi försöker ha tre-fyra gånger per år mer formellt. Där lyfte vi bland annat en del kritik mot kommunikation och aktivitet på sociala medier som många av våra medlemmar haft gentemot DIF. Denna fråga har vi fått återkomma till under de senaste åren. Detta har även lyfts i möte med DIF Fotbolls styrelse under våren.

På vårt håll har vi arbetat mycket med videoklipp, bland annat ett per dag inför premiären av Allsvenskan. Vi försöker se till att dels få ut all information DIF har kring matcherna men också försöka bygga klacken och läktaren med vår egna kommunikation. Hittills i år är vi nöjda med aktiviteten, men vi vill öka bredden i det material som läggs ut. Med fler personer som kan bidra till exempel till hemsidan och sociala medier kan vi få ut fler resereportage, supporterintervjuer och förbättra vårt sångarkiv. Vi skulle också kunna göra mer djuplodande DIF-reportage samt ha mer tävlingar och liknande.

Mötena med DIF Hockey och DIF Fotboll handlar i övrigt mycket om hur vi ska kunna samarbeta bättre tillsammans mot olika mål och hjälpa varandra. Vi har under våren även haft möten i olika konstellationer där vi diskuterar läktarfrågor med andra grupperingar. Vi ser det som viktigt att vi har en bred enighet på våra läktare och att alla kan arbeta tillsammans mot samma mål.

Alla möten vi har utgår från det vi är valda till att göra – vara medlemmarnas röst och representera våra medlemmars intressen. Arbetet gentemot olika grupper och instanser gör vi för att underlätta alla Djurgårdares supporterskap.

Tåg och resesubventioner

Under början av året skickade vi också ut inbetalningskort till de medlemmar som inte förnyat ännu, en process som tar en hel del tid men som är viktig för oss. Vi hade då redan fått in över 2000 medlemmar, mycket tack vare det sedan länge planerade premiärtåget till Östersund på påskdagen. Planeringen inför det, släppet av extravagnar och liknande tog upp mycket av tiden – men det är alltid mödan värt. Tåget släpptes den 30 januari och fylldes upp direkt.

Reseklubben la också upp budget för de spikade matcherna i Allsvenskan 2018 där vi på vårens bussar totalt la drygt 100 000 kronor i subventionering för att få ner priserna på resorna för våra resenärer. Detta är en mycket stor del av Reseklubbens arbete, då vi verkar i en värld där få bussbolag vill köra supportrar och där priserna hela tiden höjs.

Matchkrock och mediestorm

Samtidigt som hockeyslutspelet spelades ett gruppspel och ett inledande slutspel i Svenska cupen, där många nog minns semifinalen mot Gnaget där vi vann ett minst sagt efterlängtat derby och tog oss till cupfinal. Matchen föranleddes av en krock med den första kvartsfinalen i slutspelet för DIF Hockey på Hovet, något vi gjorde ett kritiskt uttalande till och även kritiserade berörda ansvariga parter. Efter hårt arbete lyckades vi tillsammans med DIF få fram bussar från Hovet till Friends Arena som möjliggjorde att de allra flesta hann se allt av båda matcherna.

Premiärtåget i Östersund gick väldigt bra och var fyllt till sista platsen. Vi hämtade hem tre sköna poäng och hade en jävligt rolig hemresa. JK:s tågvärdar och andra funktionärer är i princip vakna i ett dygn vid de längre tågresorna, med samling tidigt på morgonen för avresa till tåghallen samt hemresa efter en genomgång av tåget på centralen. Mycket kom sedan att handla om att ducka samtal från Östersunds-Posten. Det kan också vara en del av uppdraget med JK att välja att inte svara på oinsatta frågor. Vi lät istället det mycket väntade mediala fallet för en viss lokal fotbollsklubb där uppe tala för sig självt….

Årets andra tåg, till Malmö en vecka före cupfinalen, ledde tyvärr till en större ekonomisk förlust för Reseklubben. Många engagerade sig för att hjälpa till med att sprida material och liknande men vi tog med oss detta framöver gällande hur vi ska tänka kring tåg på exempelvis vardagar.

Hockeytack och cupsamlingen alla minns

Hockeyslutspelet slutade med en förlust i semifinalspelet mot Skellefteå men alla kände en enorm stolthet över hockeykrigarna, något vi även uttryckte i olika texter på hemsidan, samt direkt till spelarna via budskap i omklädningsrummet.

Den allsvenska våren 2018 blev kanske inte riktigt som vi tänkt, men när det kändes som tyngst var det dags för cupfinal. Open air-samlingen som Sofialäktaren råddade mycket med, med lite hjälp av oss, krävde stor planering för att allt skulle bli så bra som möjligt, men alla blev positivt överraskade över hur sjukt mycket blåränder som kom dit. Dessutom körde vi då en utförsäljning av gamla souvenirer som ledde till att vi denna vår slog rekord i försäljningen, trots få nya souvenirer i utbudet. Vi har sedan ifjol jobbat hårt för att få ned vårt utbud för att kunna fylla på med nya och mer limiterade souvenirer, ett arbete som inleds redan på JK-dagen med två nya släpp.

Efter Open air-samlingen rådde det ingen tvekan om att vi bara skulle kliva in och vinna den där matchen också. Sagt och gjort, 3-0 till DIF, skönsång, Malmöhån och planstormning samt en sjukt varm vårkväll som aldrig ville ta slut på pubar och barer runtom i Stockholm via En Arena. Det är titlarna som går till historien.

Cupsegern kändes verkligen som en vändning, och även bland supportrar levde samlingen och matchen kvar länge. Det blev fyra raka segrar innan VM-uppehållet, med den säkra 3-1-segern mot Göteborg borta och krossen mot Sirius i Uppsala inför tusentals blåränder som höjdpunkter.

“Uppehållet” och Europaplanering

Man kanske tror att vi under det allsvenska uppehållet också passat på att ta semester, men så är inte fallet. Samtidigt som vissa “gått in i VM-bubblan” har vi bland annat planerat nya souvenirer, satt reseklubbsbudget för hösten, planerat Stadionmatchen, Kaknäscupen och JK-dagen, haft möten med DIF Fotboll och DIF Hockey samt diskutera och planera inför Europaspelet. Vi har också haft möte under våren och sommaren med ett par mindre DIF-föreningar för att se vad vi kan göra för samarbeten med dem, däribland DIF Futsal.

Diskussionen kring organiserad resa till Ukraina och bortamatchen mot FC Mariupol har varit långt utdragen och haft många turer, till slut var vi dock tvungna att meddela att det inte blir någon resa till Odessa, något man kan läsa mer om här. Våra diskussioner kring detta fortsätter givetvis om vi skulle gå vidare.

Det har gått drygt sju månader av 2018 och det här är det vi jobbat med under året, förutom våra ordinarie styrelsemöten som vi har en gång i månaden.

Allt detta arbete, både av styrelsemedlemmar och funktionärer, görs helt ideellt, det vill säga oavlönat och på fritiden. Det är ett hårt arbete men det är också ett hedersuppdrag att få skapa så mycket glädje och så många minnen för så många Djurgårdare.

För att vi ska kunna göra allt mycket bättre, oftare och större behöver vi växa. Vi är på väg att passera 5000 medlemmar även detta år – men tänk om vi skulle nå 8000? Det skulle innebära nästan en halv miljon kronor till som skulle gå till exempel till fortsatt billiga resor, medlemsaktiviteter och souvenirer. Av våra verksamhetsområden är Reseklubben det där vi lägger allra mest resurser för att göra det som vi ser som ett av våra största uppdrag: Att se till att Djurgårdens IF har bästa möjliga stöd på plats, oavsett om vi spelar i Stockholm, Haparanda eller Trelleborg.

BLI MEDLEM NU!

Du kan också bli medlem genom att swisha 150 kronor till 123 160 55 18. Ange ditt personnummer och din mejladress som meddelande.

Vill du hjälpa Järnkaminera? All tid och kraft är välkommen! Mejla oss på [email protected]

Järnkaminernas styrelse, som består av:

Viktor Adolfsson, ordförande
Joel Andersson, vice ordförande
Anna Wennerholm, kassör
Jerry Lundberg, sekreterare
Jonas Widing, Reseklubben
Roberto Karlsson, souvenirer
Anna Berg, föreningsfrågor
Mikaela Hellström, suppleant