Supporterguide inför FC Mariupol-DIF i Odessa

Dela gärna!

(Obs! Samlingsinfo kommer senare)

Efter tio års väntan är det äntligen dags igen. En Europaresa med Djurgårdsfamiljen, och vad grymt det ska bli! Ukrainska semesterorten Odessa väntar som värd för bortamatchen mot FC Mariupol. Hundratals Djurgårdare reser ned på egen hand för att stötta sitt lag. Vi lär bjudas på mycket bad och skönt häng under vistelsen.

Inför resan, matchdagen och vistelsen i Odessa finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Ska du ned till Ukraina så läs igenom hela denna guide noggrant. Om du gjort det vågar vi lova att vistelsen i Odessa blir riktigt grym för dig och alla Djurgårdare! Vi ses där!

Inför resan

– Se till att du vet vad som gäller för din resa. Inget visum krävs för svenska medborgare som reser till Ukraina i upp till 90 dagar. Dock bör man för säkerhets
skull kolla med sitt flygbolag gällande deras regler för giltighetstid på passet.

– Flera flygbolag (t.ex UIA) tar ut en avgift på flygplatsen om man inte skrivit ut boardingkortet i förväg eller har det nedladdat på telefonen.

– Se till att ha en giltig reseförsäkring (kan ingå i hemförsäkringen) och ta med en kopia på försäkringsbeviset. Tänk på att det Europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker Ukraina.

– Du måste på anmodan av polis kunna legitimera dig. Se därför till att ta med en kopia på passet att ha med dig när du rör dig på stan (passet rekommenderas att man låser in på hotellet).

– Köp matchbiljett! Endast innan avresa gäller. Inga biljetter kommer säljas på plats. Biljetterna skulle börja säljas på torsdagen klockan 10.00 men har blivit försenade. Håll utkik i DIF:s och våra kanaler för den senaste informationen.

– Att boka transport från flygplats till hotellet innan avresa rekommenderas. Många hotell erbjuder transferservice mot en avgift. Vill man förboka taxi rekommenderas att kontakta följande taxibolag: Taxi Joker +380 482 322 322

– Då Ukraina är ett land i krig kan händelseutvecklingen snabbt komma att förändras under vistelsen. UD har upprättat en så kallad ”Svensklista” som vi rekommenderar att man fyller i sina uppgifter på. I det fall något oförutsett skulle inträffa har svenska myndigheter koll på att du befinner dig i landet och kan meddela dig exempelvis via mail och sms om utvecklingen och vad som du behöver tänka på. Svensklistan hittar du på: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Svensklistan/Service-till-svenska-medborgare/Anmalan-till-ambassaden/Anmal-dig-har/.

– Googla innan avresa. Odessa är en vacker semesterstad och erbjuder många sevärdheter och historia.

– Läs gärna in dig och ta del av UD:s tips och råd via https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/ukraina/.

Matchen

– Vår tilldelade plats på arenan utgår från sektion 9 och kommer därefter anpassas storleksmässigt efter vårt följe. Vi har rätt till cirka 1500 biljetter om det behövs.

– Sektionen kommer att vara inhägnad av staket och bemannad av värdar och vakter (30-50 stycken).

– Inga väskor får medtas in till arenan utan kommer att låsas in i bussar utanför. Flaggpinnar accepteras endast om de är ihåliga och av plast (exempelvis PVC-rör).

– Man går igenom två visitationer. Den första innan biljettscanningen och den andra när man kommit upp i trapporna precis innan man går ut på läktaren.

– Kvinnor har egen visitationsfålla och kvinnor måste gå där (finns ingen valmöjlighet).

– Det finns endast en kiosk på vår sektion på grund av avspärrningar och arenans utformning. Det kommer att finnas dryck och lättare mat, typ korv. Endast kontanter (UAH) accepteras på arenan!

– Endast organiserade bussar kommer ända fram till vår entré. Taxi stannar en bit bort på andra sidan den närliggande parken. Detta är en säkerhetsåtgärd.

– Biljetter till Djurgårdare säljs i Sverige av DIF Fotboll. Inga biljetter säljs på plats.Biljetterna skulle börja säljas på torsdagen klockan 10.00 men har blivit försenade. Håll utkik i DIF:s och våra kanaler för den senaste informationen. Köp på andra sektioner resulterar i bästa fall endast till avvisning från arenan.

– Chornomorets Stadium-personal tror på en publiksiffra 9-10 000 varav 1 000 från Mariupol.

– Pyroteknik är olagligt även i Ukraina. Den som antänder pyroteknik riskerar straff från polisen.

– Observera att väldigt få poliser pratar engelska. I den kommendering om drygt 1 000 poliser som kommer att arbeta vid matchen har uppgetts att mellan fyra-fem poliser totalt kommer kunna engelska. Dessa ska enligt uppgift vara utmärkta på något sätt.

På plats i Odessa

– Det finns många möjligheter att äta och dricka gott i Odessa och det är en stor blandning av olika kök.

– Många av de Djurgårdare som ska åka ned bor vid den populära turiststranden Arcadia Beach, men en del bor även inne i staden.

– Stäng av roamingen på mobiltelefonen då mobilräkningen snabbt kan öka om datatrafik tillåts. Wifi är väl utbyggt och väl fungerande i Odessa och på offentliga platser; man kan också införskaffa kontantkort med datatrafik för en relativt billig penning. Om man behöver roaming uppmuntras i varje fall att man köper ett datapaket via sin mobiloperatör.
– Tänk på att INTE dricka kranvattnet eftersom det kan ge Hepatit A. Köp vatten på flaska! Se över dina vaccinationer inför resan, vaccination mot Hepatit A
rekommenderas enligt Vårdguiden. Notera även att ett av de vanligaste sätten som sjukdomen sprids på är via is i drinkar med mera.

– Det finns många löshundar i Odessa. Även om rabies inte hör till vanligheterna bör noteras att det inte finns något vaccin mot rabies i Odessa då ett rabiesutbrott skett i juli 2018 (Kherson, 30 mil nordöst om Odessa).

– Odessa är en stad med strax över 1 miljon i befolkning som ökar till 2,5 miljoner under sommaren mest tack vare inhemska turister. Som på alla semesterorter ökar då även antal ficktjuvar och personrån. Bär aldrig på dig mera pengar och andra värdesaker än du känner att du behöver. Ha inte med dig passet på stan men gärna en kopia.

– Undvik stora inhemska samlingar och demonstrationer. Det politiska läget i landet är på grund av krigssituationen väldigt ansträngt. Faktum är att det i Ukraina (inklusive Odessa) råder konstant ”rött läge” politiskt.

– Ukraina är som sagt ett land i krig, undvik helt att diskutera konflikten, Ryssland med mera.

– Det är inte accepterat att vara odrägligt full på gator eller allmänna platser, då plockas man oftast in av polis. Om inte polisen ”hinner” agera först bör det påminnas om att man i detta läge blir en lätt måltavla för personrån, sexualbrott, drogning m.m.

– Gällande korruption så är denna utbredd i Ukraina. Dock ser man idag allvarligt på försök att muta sig fri från polisen. Straffet för detta är mellan 1-2 veckor i förvar. Straff vid andra typer av beteenden kan vara allt från en dag till obestämd tid i
fängelse.

– Notera som sagt att väldigt få poliser pratar engelska. I den kommendering om drygt 1 000 poliser som kommer att arbeta vid matchen har uppgetts att mellan fyra-fem poliser totalt kommer kunna engelska. Övriga kan inte ett ord engelska. Engelskan är väldigt begränsad hos befolkningen i övrigt också och sträcker sig nästan endast till den yngre generationen.

– Gällande transporter på plats så rekommenderas Uber eller förhandla att om taxipriset innan ni sätter er i bilen. En resa runt stadskärnan med omnejd går på max fem euro. Taxi är alltid dyrare från Arcadia Beach.

– Tänk på att ta hand om varandra. Lämna aldrig en Djurgårdare ensam.