Bojkotten av kiosker och barer avblåst

Dela gärna!

I början av december utlyste vi i Järnkaminerna en bojkott av kioskerna på Hovet och Globen i protest mot de skenande priserna på mat och dryck för alla besökare. Även AIK:s supportergrupper hade gjort detsamma.

Båda lagens supportrar har nu träffat Stockholm Live och Stureplansgruppen Arena tillsammans med klubbrepresentanter. Där har vi framfört varför supportergrupperna uppmanat sina medlemmar och klubbarnas supportrar att bojkotta Hovets kiosker. Under mötet presenterade Stockholm Live och SPGA ett antal åtgärder utifrån våra synpunkter och en plan för en framtida dialog. Detta har nu diskuterats och vi vill meddela följande:

Järnkaminerna och AIK:s supportergrupper blåser nu av bojkotten av kiosker och barer på Hovet.

Vi är medvetna om att det knappast är några reapriser som nu införs, men en del alldeles för dyra styckespris ersätts av olika menyer och vissa produkter sänks. Vi gick in med förslag på större sänkningar och i vissa fall anser vi fortfarande att priserna är för dyra. Numera ligger dock i princip allt i nivå med priserna på Friends Arena och Tele2 Arena.

Här är de viktigaste åtgärderna som nu kommer införas efter vår aktion, redan till nästa hemmamatch:

  • Barnmenyer kommer att gå för 30 kronor per meny. Dessa är Mer 20 cl samt en liten popcorn, toast eller korv. Detta kostade tidigare mellan 50 och 75 kronor (popcornmenyn har redan införts). Toast blir samtidigt en nyhet i utbudet.
  • Matmenyer kommer att gå för 100 kronor per meny, detta gäller på all mat utom pizzan, där ett lite dyrare menyförslag ska införas. Valfri dryck samt pasta/tacobåtar/hamburgare gäller – detta kostade tidigare 126 kr, 129 kr samt 116 kr.
  • Styckpriserna på flaskvatten, Mer 50 cl och popcorn kommer att sänkas till prisnivåer som finns på Friends Arena och Tele2 Arena samt i Göteborg och Malmö. 44 kr/39 kr/ 57 kr blir nu 39 kr/ 35 kr/ 50 kr. Här gick vi in med förslag på större sänkningar och vi anser fortfarande dessa priser vara för dyra men vi är fortfarande medvetna om det Stockholm Live och SPG redovisade i deras jämförelse med de andra arenorna.

Priserna i barerna har inte varit en stor diskussionsfråga den här gången, då priserna där ligger i linje med motsvarande arenor i storstäderna. Innan match är ölen till och med lite billigare än på andra ställen. Vi hoppas dock kunna påverka både erbjudanden och utbud där i vår framtida dialog.

Vi har också fått fram en chans till bra dialog av denna bojkott. Supporterrepresentanter från både AIK och DIF kommer att ha möte med Stockholm Live och SPGA efter säsongen för att gå igenom vad man upplevt efter att vi avblåst bojkotten. Vi kommer även att ha ett möte inför kommande säsong för att följa upp. Här ber vi våra medlemmar i respektive supportergrupp att få feedback från våra medlemmar som vi kan framföra. Kontakta oss om ni har åsikter eller tankar!

Inget hade förändrats om det inte vore för er, alla våra medlemmar och andra supportrar som valt att visa sitt stöd, själv bojkotta eller engagera sig i frågan.

Låt också detta vara vårt sätt att säga att bara för att vi blåser av bojkotten är detta inte över. Vi kommer alltid att ha ett vakande öga mot Stockholm Live och SPGA. Vi kommer se till att planen och löftena hålls, att dialogen blir starkare och att vi faktiskt kan påverka när det krävs.

Vi kommer aldrig tveka på att att använda supportrarnas kraft igen om det sker liknande höjningar eller avsaknad av dialog i framtiden.

För mer information, frågor eller synpunkter, kontakta oss på [email protected]