Kommuniké om den allsvenska starten

Dela gärna!

Nu står det klart att den allsvenska fotbollen kommer att dra igång med spel inför tomma läktare, efter klartecken från Folkhälsomyndigheten.

Även om vi som Djurgårdare så klart gläds åt mål och framgångar tvingas vi tyvärr konstatera följande: Den här fotbollen kommer knappast att spelas för vår skull.

Publiken är den svenska fotbollen. Det är vi som är dess lungor och dess hjärta. Utan publik blir den något helt annat. Vi kommer inte bidra till olika påhitt för att försöka låtsas som att de här matcherna inte enbart spelas för tv-kamerorna.

Den fotboll som kommer att spelas är endast ett nödvändigt ont för att rädda klubbarnas ekonomi. De regerande mästarna tvingas försöka försvara guldet under ovärdiga förutsättningar, där både spelarna och supportrarnas betydelse åsidosätts till förmån för de monetära intressen som håller vår sport i ett järngrepp. Vi hoppas att den fotboll som reser sig efter pandemin är en mer hållbar och demokratisk sådan.

Vi ställer oss också kritiska till delar av det system som Svensk Elitfotboll lagt fram för att fasvis återuppta Allsvenskan med publik. Bland dessa fem faser finns ett fjärde steg uppdelat i tre delar, där varje del innebär olika grader av åskådarkapacitet enligt de restriktioner som råder. Vår mening är, och kommer alltid att vara, att fotboll är en sport som spelas inför ett oinskränkt publikantal, där både hemma- och bortalaget har varsin ståplatssektion. Om detta inte går att genomföra ska fotbollen helst inte spelas alls, men om man nu är tvungna att spela för att rädda klubbarnas ekonomi skall detta ske med tomma läktare (hur tråkigt det än låter) till dess att samhällsläget tillåter spel inför publik utan villkorad kapacitet igen.

Oavsett hur fotbollen spelas fortsätter dock vårt arbete med att försvara allt som vi står för och tror på. När det här är över kommer det vara ännu viktigare att till exempel slå vakt om 51%-regeln när klubbar i ekonomisk knipa riskerar att tas som gisslan. Det kommer vara ännu viktigare att belysa och bekämpa polisens villkorstrappa vars ultimata effekt vi nu faktiskt får tillfälle att se på nära håll.

Med rådande lagar och rekommendationer kommer vi dock inte anordna några samlingar eller initiativ för att se matcher ihop. Vår verksamhet utgår från läktarna – och de är stängda.

Vi hoppas att vi tillsammans i Djurgårdsfamiljen kan ta oss igenom den här svåra tiden. Vi kommer att arbeta hårt för att se till att vi supportrar kommer vara redo med full kraft den dag vi alla får möjlighet att gå på fotboll som vanligt igen.

Till alla supportrar, spelare, ledare och andra runt föreningen: Håll ut – heja Djurgår’n!

Järnkaminerna Stockholm
Ultra Caos Stockholm