Kommuniké om det nya beslutet kring publikkapacitet

Dela gärna!

Igår kväll gick DIF Fotboll ut med en artikel om hur man kommer hantera det nya regeringsbeslutet om ökad publikkapacitet till 300 personer. Inför våra två återstående hemmamatcher kommer man alltså att lotta ut 150 biljetter bland säsongskortsinnehavarna, och varje utlottad person ges möjlighet att bjuda med en person till, förutsatt att denne är säsongare. Mer om detta går att läsa på DIF:s hemsida.

Vi är, som de flesta vet, skeptiska till en fotboll som spelas inför sänkt publikkapacitet. Bortsett från villkor som att man har en betald biljett och arenans maxkapacitet, så bör fotbollen som nationalsport och folkrörelse vara villkorslös när det kommer till vilka som välkomnas in på läktarna.

Denna idé rotar sig i en övertygelse av att svensk fotboll mår som bäst när den är demokratisk. Vi accepterar inte några villkor som baserar sig på exempelvis individuella attribut, ekonomiska gräddfilar eller godtycklighet. När DIF nu kommer att lotta ut biljetterna ser vi dessvärre ett exempel på det sistnämnda. Det är dock betydligt mer motiverat än i polisens kollektiva bestraffningar, för att ta ett annat exempel på godtyckliga villkor. Men vårt ideal är ändå kompromisslöst oförenligt med en fotboll där antalet åskådare är inskränkt.

Med det sagt så har DIF lidit alldeles för hårt ekonomiskt för att en stenhård ’’alla eller ingen’’-princip skulle vara praktiskt möjlig nu. Än mindre tänkbart vore det att fylla läktarna mitt under en pågående pandemi. Varken 50, 300 eller 500 åskådare kommer att innebära en inkomst som räddar föreningen. Däremot kan det finnas långsiktiga fördelar, särskilt inför framtida höjningar av åskådarantalet. Dels genom att man får visa hur man kan genomföra smittsäkra evenemang, men också för att inte tappa för många säsongskortsköpare inför nästa säsong.

Kvar står vi med 300 åskådare och utlottade biljetter som ett nödvändigt ont. Med bakgrund av detta har vi ingen annan bättre idé kring hur klubben borde agera. Det vi däremot har är ett förslag på hur du som Djurgårdare kan göra det bästa av denna situation.

Gynna tillväxten på våra läktare – skänk din biljett till Apberget och ungdomslagen!

I den aktiva kärnan på Sofialäktaren tror vi det finns en utbredd konsensus om att inte utnyttja en utlottad biljett under dessa omständigheter. Därför har vi, genom god dialog med klubben, tagit fram ett alternativ där du som utlottad kan vända situationen till något konstruktivt. Genom att skänka din biljett till de yngre blåränderna i Apberget och ungdomslagen, som du kanske hellre unnar att se matchen, så kan du aktivt bidra till att stärka tillväxten på våra läktare!

Om du vill vara en del av det initiativet gör du på följande vis:

– Om du har fått en biljett lottad till dig, maila [email protected]. Våra SLO:er sköter sedan det administrativa.

– Klicka INTE ’’nej’’ när du får upp erbjudandet om biljett. Det kommer bara innebära att biljetten lottas vidare till en ny säsongskortsinnehavare.

– Sprid ordet och uppmana dina vänner att stödja initiativet!

Respektera andra Djurgårdare och deras val

Även om vi hoppas att så många som möjligt följer vår uppmaning kommer alla inte tycka likadant. Vi kan inte nog understryka vikten av att hålla god ton och respektera andra Djurgårdares sätt att förhålla sig till sitt supporterskap. Detta gäller givetvis inte bara i den här frågan, utan också andra vägskäl man ställs inför under denna märkliga tid. Det sista som behövs i det här läget är interna splittringar.

Håll ut – heja Djurgår’n!

Järnkaminerna
Ultra Caos Stockholm