Så arbetade Järnkaminerna under det märkliga året 2020

Dela gärna!

Med guldfesten från 2019 i färskt minne, inleddes verksamhetsåret 2020 med en seger på JK-dagen i hockeyn och skulle ha fortsatt med en tågresa till fotbollspremiären. Men så blev det inte. Supporterlivet har på många sätt stått på paus. Vi vill här berätta om vårt arbete under 2020 och vad vi fokuserar på inför 2021.

JK-dagen, barbojkott och tågsläpp

Efter att ha rundat av 2019 med bland annat supporterguldfest och fullsatt Globen visste vi nog att det skulle bli svårt att toppa ett år då vi gick till final i hockeyn och vann guld i fotbollen. Ingen kunde då ana vad 2020 skulle innebära.

Det känns som en evighet sedan men året inleddes i alla fall med bra drag. I början av januari fyllde vi tillsammans Hovets kurva, kastade konfetti och sjöng fram DIF till tre sköna poäng på JK-dagen. Det blev startskottet för en rätt bra avslutning på serien för hockeylaget, framför allt på hemmaplan där vi var i princip oslagbara. Vi fyllde också en buss till Brynäs borta och säsongskorten på Sofialäktaren sålde slut. Tillsammans med DIF Fotboll så var vi inblandade i planeringen och marknadsföringen av säsongskorten.

I februari väntade DIF-dagen Vinter, dock utan den vanliga samlingen bakom Sofialäktaren då vi och UCS gått ut med en bojkott av arenans kiosker och barer med anledning av Spendrups samarbete med Hammarby.

Senare under månaden inleddes Svenska Cupen som blev ett fiasko. Till kryssmatchen mot Sandviken arrangerades årets andra och tyvärr även sista bussresa när cirka 60 medlemmar reste dit med Reseklubben. JK kunde också presentera en finfin nyhet inför den allsvenska premiären mot Örebro borta – ett tåg! När nyheten om detta släpptes precis i början av mars var ännu mycket oklart runt coronaviruset, trots detta bokade hundratals snabbt in sig på resan. När det tyvärr var dags att inse att det inte skulle bli någon resa (eller någon fotboll på plats) hade över 400 redan bokat tågplats, en fin siffra sett till förutsättningarna. En del av de närmaste veckornas arbete efter det bestod i att ge alla dessa rätt möjlighet till ersättning.

Den sista matchen med publik spelades i hockeyn hemma mot Rögle den 10 mars. Den avslutande bortamatchen mot Frölunda spelades utan publik, SM-slutspelet sköts upp och ställdes till slut in. Innan beskedet om inställt slutspel kom, inleddes ett arbete med ett öppet brev bland supporterföreningarna då de flesta inklusive Järnkaminerna ansåg att slutspelet skulle ställas in om det inte kunde spelas med publik. JK har under året varit mycket engagerade i uppstarten av en supporterunion i hockeyn, som nu är formellt bildad under namnet Hockeysupporterunionen, HSU.

Efter det inställda slutspelet delade vi ut Årets Järnkamin till Henrik Eriksson innan spelarna lämnade Hovet för semester.

Årsmöte och nya styrelseledamöter

När de första coronarestriktionerna infördes i Sverige sköt DIF Fotboll upp sitt årsmöte. Styrelsen i JK valde en annan väg. Detta dels för att JK:s årsmöte troligtvis
inte skulle bryta mot normen om de 500 personer som då gällde, och dels för att vi bedömde att det kunde genomföras på ett säkert sätt. I backspegeln anser vi också
att det var rätt beslut baserat på hur året utvecklat sig med restriktioner och smittoläge.

På årsmötet tackade medlemmarna av de avgående styrelseledamöterna Jonas Widing och Jerry Lundberg. Tor Brisfjord, Jonas Högefors, Daniel Hübinette och Mikaela Hellström (tidigare suppleant) valdes in i styrelsen. Tor har under 2020 verkat som souveniransvarig och Daniel som ansvarig för dialogen med DIF Hockey. Jonas och Mikaela var tänkta att fokusera mest på Reseklubben men har under året fått prioritera andra frågor precis som resten av styrelsen. På årsmötet röstades också en motion enhälligt igenom om att JK ska verka mot införandet av videodomare/VAR i svensk fotboll.

På styrelsemötet efter årsmötet konstaterades att Sverige och världen nog står inför en ganska lång paus när det gäller stora publika evenemang som fotbolls- och hockeymatcher. Det var det sista fysiska styrelsemötet som genomfördes 2020, resterande möten har varit helt digitala, en gång i månaden.

#TillsammansförDIF, viktiga ställningstaganden och souvenirsläpp

Under 2020 har vi haft tre viktiga fokusområden:

  • Stötta DIF-föreningarna ekonomiskt på olika sätt genom kampanjer för att klara sig genom krisen
  • Ta ställning i viktiga frågor som rör våra ideal
  • Ställa om och fokusera mer digitalt, till exempel gällande souvenirförsäljning, möten och stödbiljetter.

Den första stora kampanjen som vi tillsammans med DIF Fotboll och DIF Hockey lyfte upp var #TillsammansförDIF där de båda föreningarna delade på intäkterna. Det blev en succé och miljonbelopp samlades in. Under året, när matcherna väl drog igång inför tomma läktare, har vi också hjälpt till att marknadsföra stödbiljetter. Under våren stöttade vi också ett initiativ för att köpa matlådor från Östra och dela ut till vårdhjältarna på Stockholms sjukhus, ett initiativ som gick under namnet Tillsammans för Stockholm på sociala medier.

Tidigt under den allsvenska säsongen ordnade vi också egna swishkampanjer i samband med bortamatcherna mot Malmö och Göteborg, två resmål som brukar vara populära. Totalt gav insamlingen till dessa båda “resor” 90 000 kronor till Reseklubben som är öronmärkta för att läggas på nästa gång vi kan arrangera bortaresor till Malmö och Göteborg i fotbollen.

Diskussionerna kring matchspel, publik och restriktioner har sedan präglat i princip hela året. JK har vid flera tillfällen tagit ställning, ofta tillsammans med UCS. Inför premiären gick vi ut med en kommuniké om att vi i grunden är emot spel utan publik, men har förståelse för att klubbarna måste spela för att få in andra intäkter.Under sommaren och hösten följde vi noga utvecklingen i publikfrågan, som trots vissa små öppningar till slut stängdes helt igen när den andra vågen av coronaviruset drog fram. När det första beskedet om en viss publikkapacitet kom ut gick vi ut med en kommuniké ihop med UCS, som dock snabbt blev ganska inaktuell när nya restriktioner infördes.

Inför fotbollspremiären lanserade vi också “Stadsdelströjans dag” med Facebookevent och spridning i sociala medier, för att visa stödet till DIF hemifrån.

Inför SHL-premiären i hockeyn gick vi från JK:s sida ut med en kommuniké som i princip följde det uttalande som vi gjorde inför fotbollen. På premiären på Hovet hade vi även lagt ut budskapsbanderoller i Hovets kurva på samma tema.

I september skrev vi också ett öppet brev på vår hemsida riktat till idrottsminister Amanda Lind där vi framför allt tog upp vikten av ekonomiskt stöd till idrotten och särskilt då elitidrotten som blöder värst ekonomiskt i dessa tider.

En del av verksamheten har kunnat ställa om och genomföras digitalt: souvenirerna. Under hösten släppte vi en exklusiv JK-guldpiké som blev en succé. Vi har också släppt flera nya halsdukar och pins under året, bland annat en hyllning till Sergels torg. All marknadsföring och försäljning har skett via nätet och sett till förutsättningarna har det gått bra. Om du missat någon av våra souvenirer så hittar du allt här i webbshopen!

En ljuspunkt som avslutade fotbollssäsongen 2020 var att Haris Radetinac utsågs till Årets Järnkamin och fick motta sitt pris på sista matchen mot Varberg.

När året skulle summeras för vår del hade vi nått en bit över 5 300 medlemmar, en väldigt fin siffra med tanke på omständigheterna. Stort tack till alla er som stannat kvar som medlemmar!

2021 – ett jubileumsår oavsett vad som händer!

Nu blickar vi framåt mot 2021, året då det är 40 år sedan Blue Saints bildades! Det har varit vår viktigaste punkt på de senaste styrelsemötena och vi håller på att bilda olika arbetsgrupper som ska arbeta med jubiléet och olika scenarion beroende på om och när vi kan ses i verkliga livet igen allihop. Vi vill hedra vår historia och vad vi kommer ifrån under hela året. Redan nu kan vi avslöja att det kommer en rolig och nostalgisk liten nyhet i början av 2021 och att vi kommer att ta fram den allra första Blue Saints-collegetröjan till försäljning i begränsat antal.

Vi håller på att arbeta med en rad olika områden, som sociala medier, video, intervjuer, souvenirer, evenemang och mycket annat. Om du är intresserad av att vara med och bidra inom något område – mejla oss på [email protected] så kontaktar vi dig! Vi söker också er som har gammalt bild- och filmmaterial från framför allt 1981 och fram till en bit in på 2000-talet. Kontakta oss via [email protected]!

Det viktigaste du kan göra för att det ska bli ett bra jubileumsår är att bli medlem! När 2020 närmar sig sitt slut har över 2 100 medlemmar betalat medlemskapet för 2021, och vi siktar på att slå rekord och nå över 6 000 för första gången! BLI MEDLEM HÄR!

Till sist: Vi önskar alla Djurgårdare där ute ett blått nytt år! Vi hoppas och tror att 2021 blir bättre och roligare!

/Järnkaminernas styrelse