JO-anmälan mot polisen från Järnkaminerna och 243 privatpersoner

Dela gärna!

På onsdagen lämnade Järnkaminerna in en JO-anmälan efter polisingripandet vid Solna station efter derbyt i söndags på Friends Arena. JO-anmälan skrivs också under av 243 privatpersoner, en blandning av människor som varit på plats och som sett videoklipp från händelsen. Nedan kan du läsa hela JO-anmälan som lämnats in. Längst ned finns också flera anonymiserade vittnesmål som kommit in som också skickats med som bilaga till JO.

Anmälan mot Polismyndigheten i Stockholms län

Denna anmälan skrivs under av Järnkaminerna (org nr 802410-8501), officiell supporterförening till Djurgårdens Idrottsförening. Ytterligare 243 personer står med som medanmälare.

Beskrivning av ärendet

Anmälan gäller ett polisingripande på pendeltågsstationen Solna station söndagen den 3 oktober 2021 cirka 17.30-19.40 efter fotbollsmatchen AIK – Djurgårdens IF på Friends Arena.

Till Stockholmsderbyt på Friends Arena hade drygt 42 000 åskådare tagit sig denna dag för att gå på fotboll igen efter att coronarestriktionerna släppts. Efter matchen, när de sista kvarvarande Djurgårdssupportrarna från Friends bortaläktare skulle ta sig hem från arenan via pendeltåget blev det upprört mellan supportrar och polis i anslutning till stationen norra ingång. Situationen lugnades dock ned av egna supportrar och personal från Djurgårdens IF Fotboll.

Det som följde efter detta är att en lugn grupp av människor, blandade åldrar och kön samt flera som inte ens varit på matchen utan kom från Mall of Scandinavia, följde polisens instruktioner och gick ned mot perrongen. Där väntade en till grupp av poliser, som hindrade människor från att gå ut till plattformen. Den blandade gruppen av människor stängdes in mellan poliserna som hindrade dem från att gå ut på plattformen, och poliser som kom bakifrån från spärrlinjen vid stationsentren. De bakre poliserna bokstavligen föste människor framåt mot poliserna som hindrade utgång till plattformen.

I videoklipp som spridits på sociala medier (https://www.instagram.com/p/CUktkTzIlVh/) ses hur gruppen av människor står lugnt mellan de två grupperna av poliser när flera av de kravallutrustade poliserna tydligt använder pepparspray aggressivt mot hela gruppen av människor, i väldigt stor skala. Pepparspray är vapenklassat och ska användas varsamt, vilket ej gjordes av poliserna i videoklippen. Flera av poliserna i kravallutrustning har dessutom nackskydden uppfällda och döljer därmed sina identifikationsnummer på hjälmarna. Minst en av poliserna på plats ska även ha haft sitt nummer bortskrapat enligt vittnesuppgifter.

Enligt Polismyndighetens föreskrifter (PMFS 2016: 6, FAP 104-4) om OC-spray får denna ”inte användas mot en person som endast gör passivt motstånd utan att använda egen kroppskraft” (14§). Dessutom får OC-spray ”inte användas generellt mot en folksamling eller grupper i en folksamling, utan ska i möjligaste mån individualiseras. Innan OC-spray används mot en person eller personer som ingår i en folksamling måste särskilda överväganden göras beträffande konsekvenserna av ett sådant användande” (15§).

Filmklipp från ingripandet visar tydligt hur flera poliser bryter mot dessa båda föreskrifter. Vidare skrivs även i Polismyndighetens föreskrifter om OC-spray att ”när en polisman har använt OC-spray mot en person ska polismannen, om det är möjligt, snarast se till att personen saneras från sprayen” (16§). Detta ska enligt flera vittnesmål ej ha skett efter ingripandet utan en stor del av personerna på plats erbjöds inte någon sanering överhuvudtaget.

Ingripandet av polisen i sin helhet vid pendeltågstationen saknar propornalitet, en myndighet får inte använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet. Polisman får endast ingripa då det är nödvändigt (behovsprincipen) samt måste välja det lindrigaste alternativet för ingripandet om det finns flera olika alternativ (proportionalitetsprincipen). Se RÅ 1999 ref. 76 p. 5.5.

Ytterligare videoklipp som visar ovanstående händelseförlopp:

https://www.youtube.com/watch?v=il6cwfvVnnY

https://twitter.com/vids_video2/status/1444755041546539012

https://twitter.com/vids_video2/status/1445284951470059520?s=19&fbclid=IwAR1fo5a6dD8E0UokesbsLkuZdffW-8kCKtsW4DrkO-Cifb-lFdCtbb62xHE

Vi vill med denna anmälan belysa:

att ingripandet i sig är oproportionerligt, situationen krävde inte de åtgärder som polisen vidtog. Åtgärderna bryter mot proportionalitetsprincipen samt behovsprincipen.

att Polismyndigheten utan tanke på att helt oskyldiga och utomstående personer kunnat komma i kläm agerat gentemot en grupp av människor snarare än några individer.

att flera poliser precis som många gånger tidigare tycks ha satt i system att vid idrottsevenemang dölja sina hjälmnummer genom att ha skrapat bort siffror eller fällt upp de nackskydd som alltid ska vara nedfällda av säkerhetsskäl.

att flera poliser vid ingripandet på Solna station använt OC-spray på flera sätt som bryter mot Polismyndighetens föreskrifter. Sprayen har använts mot en folksamling eller grupp av människor, mot personer som inte gör något aktivt motstånd och utan hänsyn till andra oskyldiga och förbipasserande.

att Polismyndigheten brutit helt mot sina föreskrifter när det gäller OC-spray genom att inte ens erbjuda sanering till en stor del av de personer som fått OC-spray i ögonen, på kroppen eller på kläderna.

att det som skedde vid Solna station ska ses i perspektiv att under fotbollsmatchen skett flera demonstrationer mot Polismyndighetens myndighetsutövande mot idrottsarrangemang, den så kallade villkorstrappan. Av supportrar på läktarna men även spelare på plan. Händelsen kan ses som en bestraffning för tidigare demonstration.

Bilaga: Vittnesmål

Vittne 1

“Efter Stockholmsderbyt söndagen den 3e oktober 2021 var jag på väg hem från matchen och när jag är vid stationens spärrar så märker jag att de är konstig stämning så jag går ner mot mot tåget och möts av poliser som drar mig tillbaka till en klunga men jag lyssnar och går tillbaka håller upp händerna för känner mig inte bekväm alls av deras agerande så jag vänder mig och sen en annan polisklunga trycka folkmassan ihop från andra sidan mot oss och ber oss sätta oss ner. Det är väldigt trångt så han inte vara jättesnabb ner på marken. Men eftersom folk satte säg ner så lyckades ena polisen på andra sidan spreja OC-sprej i mitt ansikte även fast jag stod längst ut på andra sidan. Kände att polisen är ju nåt jag inte kommer vända mig till efter de här. Poliskvinnan längst fram som var klädd i svart av någon anledning verkade verkligen gilla att spreja folk i ansiktet med OC-sprej då jag såg henne göra de mot folk som redan hade fått sprej på säg samt folk som stod med panik i den inträngda folkmassan. Man ser det på videon också.”

Vittne 2

”Jag har vit mössa på mig i mitten/vänster i klungan. Jag kunde inte se på ungefär 2-3 timmar efter händelsen och fick sedan hjälp av ambulanspersonal som fanns i närheten. Jag var tvungen att kasta både mössa och jacka eftersom de blivit helt förstörda utav all pepparspray. Det jag kände mest oro över var när den kvinnliga polisen gick på kvinnan i rulltrappan, jag såg hur hon drog henne i håret och knuffade henne. Det kunde slutat hur som helst”.

Vittne 3

”Var på väg ner för trappan när runt 15 poliser från ingenstans springer över och puttar ner mig och andra för rulltrapporna. Sprayar mig i hela nacken och sidan av ena ögat helt oprovocerat. Jag försöker förklara för dem att jag inte gjort något och att jag endast är 15 år gammal polisens enda svar är sätt dig eller ska du ner i backen sen sprutar han ännu mer spray både på mig och min kompis. Min kompis blir först sprayad lite och lägger sig ner och skriker efter ett tag försöker han få tag i vatten och reser sig upp och då tar en av poliserna fram sin spray och sprayar honom rätt in i ögonen från max 1 meters avstånd. Till sist förstår dem att vi är minderåriga och får gå med en av poliserna upp där väntar ytterligare 6 poliser. Var en av dem tydligen skulle ta hand om oss minderåriga vilket han gjorde som ett skämt. Hans kollegor trycker upp mig mot väggen och visiterar mig tar min telefon och vill ha koden när jag vägrar säga koden tar den ena polisen tag i mitt huvud och vrider de mot kameran så att han ska kunna komma in på min telefon. Då kommer dem in på telefonen och sedan går iväg och kommer tillbaka 10 min senare och säger att jag ska få stå mitt kast att en anmälan till soc och polisen är gjord. Enligt honom ska jag varit med i ett upplopp och umgåtts med huliganer som han kallade de”.

Vittne 4

”Jag och en kompis till mig skulle bara hem efter fotbollsmatchen med pendeln. Vi ser våra supportrar småhetsa mot polisen som då sprutar hejvilt med pepparsprejen. Men supportrarna väljer senare väljer att gå lugnt ner mot tåget. Där nere kommer poliserna från varsitt håll, trycker ihop oss, skriker att vi ska sitta ner samt kommer pepparsprejen fram. Jag blev inte träffad i ögonen, utan får bara svårt att andas av den. Men min kompis fick i tyvärr ögonen, 17 år gammal. Vi var två helt oskyldiga tjejer. Tack vare våra fantastiska supportrar som skrek att vi var oskyldiga blev vi släppta efter ett tag. Men vi tappade vår oskyldiga kompis där inne som fick vara kvar i en timme tills han lyckades smita av misskommunikation hos polisen då alla skulle bli ivägkörda, trots om de var oskyldiga”.

Vittne 5

”Vi gick i grupp, när vi kommer uppför trappan till Solna station så börjar poliser som står på rad dra fram batonger och även dra upp sina nackskydd redan där blir det en hetsk stämning , det utbryter ordkonfrontationer och sedan börjar polisen göra rusningar emot oss in i själva biljetthallen, de flesta av oss börjar åka ner i rulltrappan men möts där av polis som även där står med visir nedfällda och batonger framme .. samtidigt som poliser kommer bakom och knuffar folk nedåt.

Väl nere så trycker dom ihop oss, vissa försöker komma ut men går ej, helt plötsligt går polisens från båda håll loss och sprayar pepparspray över allt och alla.

Jag själv fick mycket över mig och kunde knappt öppna ögonen på 10-15 minuter, samtidigt som alla beordrades att sitta ner. I detta kaos är det en av oss som svimmar av och polisen ignorerar detta totalt”

Vittne 6

”Vi blev först tydligt hänvisade till Solna Station, sedan blev vi hänvisade att gå nedför trappan, men väl där nere så stod det ett batteri av polisen med batonger i högsta hugg för att mot oss tillbaka mot rulltrappan. Det såg även konstigt nog ut som att det spärrat av Solna Station för oss med tejp? Längst bak nedför rulltrappan kommer då ett flertalet väldigt aggressiva poliser och det känns som att samtliga, inklusive jag själv, blev pepparsprayade till alla satt/låg ner. Detta gjordes trots att ingen gjorde något som helst motstånd. Detta pågick i vad som kändes som flera minuter. Några fick ordentliga skador av sprayen samt tidigare batongslag. Vissa behövde efter det uppenbart läkarvård men polisen såg ut att bara le åt våra supportrars elände. Jag klarade mig förhållandevis bra men sedan fick vi i timmar sitta i hopplösa ställningar och även sitta ute på blöt asfalt när regnet började ösa ner. Hela situationen kändes helt meningslös och de flesta som blev utsatta har aldrig haft något med våld att göra tidigare. Många var även unga pojkar och flickor som drabbades av polisens hänsynslösa metoder”.