Europainfo 2008 – FC Flora Tallinn, Estland

Dela gärna!

Reseinformation:

Järnkaminerna anordnar inte någon organiserad resa eftersom man enkelt kan åka dit själv med båt eller flyg. Redan nu har över 100 Djurgårdare bokat resan. Vänta inte för länge för platserna kommer säkerligen ta slut!

Med båt:

Boka resan direkt på http://www.tallinksilja.com/sv/. Bra att veta innan du börjar boka: En hytt tar 4 personer och det blir också billigast om man åker fyra och fyra. Hör med polarna och snacka ihop er! Du behöver namn och födelsedatum på samtliga som du bokar för. Betalning måste ske i samband med att du bokar online. Ha dina bankuppgifter redo!

Klicka på “Online bokning“, röda knappen till höger. Välj reguljärresa eller hotellpaket beroende på om du bara vill boka båtresan eller boka hotell samtidigt. Vi har fått in tips om att resan blir billigare om du bokar resan som kryssning på ditvägen och en vanlig hemresa på hemvägen. Kolla alltid priset som står för att se vilket som är billigast.
Välj avgångshamn Stockholm, ankomsthamn Tallinn. Båten går en gång om dan från varje håll klockan 18:00 och kommer fram dagen därpå 10:00. Vill du komma fram på matchdagen (31:a juli) väljer du utresedatum 30:e juli. Hemresan kan ske tidigast 1:a augusti, då är du tillbaka i Stockholm lördag 2:a augusti 10:00.

Klicka på fortsätt, välj hyttkategori, eventuella tillval och fyll i alla uppgifter. Sen kommer du till bekräftelsen och betalningssidan. Betala med din internetbank, sen är det klart!

Väljer du bokning med hotellpaket får du upp förslag på ett par hotell under bokningsproceduren men nedan finns en mer omfattande lista på hotell. OBS! Prisuppgiften behöver nödvändigtvis inte stämma helt men borde vara ungefärlig.

Med flyg:

Till Tallinn kan du åka med bl.a. Fly Norweigan, boka på http://www.norwegian.se.

Hotellinformation:

*****
Hotel Telegraaf
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 1700kr.

*****
Swissotel Tallinn
Pris dubbelrum per natt exkl. frukost: 1000kr.

****
Tallink Spa & Conference Hotel
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 1150kr.

****
Tallink City Hotell
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 1000kr.

****
Reval Hotel Olümpia
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 700kr.

***
Hotel Ülemiste
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 700kr.

***
St.Olav Hotel
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 650kr.

***
Reval Hotel Central
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 550kr.

**
City Guesthouse
Pris dubbelrum per natt inkl. frukost: 450kr.

*
Vana Tom
Pris dubbelrum per natt exkl. frukost: 400kr.
Pris per natt för säng i 10-bäddsrum: 125kr.

*
16€ Hostel
Pris dubbelrum per natt exkl. frukost: 300kr.

* BIljettinformation

Kommer senare.

* Fakta om Estland, Tallinn

Tallinn är som sagt huvudstad i Estland och ligger vid Finska vikens södra kust. Invånarantalet är ungefär 400 000, vilket gör dem till Estlands största stad. Valutan som används i Estland är estnisk krona (EEK) och värdet ligger i ungefär 0.6 ggr den svenska kronan.

* Liten parlör
Üks õlu = En öl
Kaks õlu = Två öl
Üks A.Le Coq tänän! = En A.Le Coq tack!

Estniskan påminner lite om finskan men utöver enstaka ord så har de generellt sett svårt att förstå varandra. Däremot talar en del finska.

Information om laget:

 

 

 


1998, 2002, 2003, 2004



 

 

 

 

 

 

 

Titlar: Meistriliiga: 1993-94, 1994-95, 1997-98, 1998, 2001, 2002, 2003 Estniska cupen: 1994-95, 1997-98, 2007-08 Estniska supercupen: 1998, 2002, 2003, 2004
 

FC Flora Tallinn, “Triibulised” (”de randiga”) bildades 10 mars 1990, alltså två dagar innan Djurgårdens IF:s 99-årsdag. Laget spelar i Meistriliiga, Estlands högsta division som består av 10 lag, men bara 6 av lagen är professionella.

Värt att nämna är att hela fem lag, alltså hälften av klubbarna är från huvudstaden Tallinn. Ligan bildades till säsongen 1991/92 och fram t.o.m. 1998 spelade man höst/vår för att sen gå över till vår/höst. Just 1998 spelads därför två mästerskap och Flora vann båda gångerna, dessutom vann man både estländska cupen och supercupen samma år, alltså fyra titlar på en säsong! Estniska kvadrupelmästarna är här… De är självklart estländska ligans mest meriterade klubb.

Rent titelmässigt har det gått tyngre i ligan under de senaste säsongerna men man har aldrig slutat sämre än fyra och i fjol slutade man tvåa, nio poäng bakom Levadia Tallinn. I våras vann man dessutom cupen, som fortfarnade spelas höst/vår.

Genom åren är man det lag som bidragit med flest spelare till landslaget. Några kända exempel är Mart Poom, målvakt i Watford (England), Andres Oper, anfallare i Roda JC (Nederländerna), Raio Piiroja, mittback i Fredrikstad (Norge) och Ragnar Klavan, mittfältare/back i Heracles Almelo (Nederländerna).

I nuläget består truppen av endast estländare med ett undantag, finska mittfältaren Juha Hakola. En spelare värd att hålla koll på då han efter sina 14 mål på 31 matcher blev utsedd till årets spelare i Meistriliiga. Två andra spelare som troligtvis blir jobbiga är det förmodade anfallsparet Jarmo Ahjupera, 1.96 meter lång och 17 mål i fjol och Vjatšeslav Zahovaiko, 1.87 meter lång och 14 mål i fjol. Se upp! Endast två spelare är födda på 70-talet, resten 80- och 90-talet.

Även om Estland som fotbollsnation kanske inte håller vidare klass betyder det inte att det här kommer bli en enkel match, se deras facit senaste tre åren här nedanför.

2007/08 UEFA-cupen: FC Flora – Vålerenga IF 0-1, Vålerenga IF – FC Flora 0-1
2006/07
UEFA-cupen: FC Lyn Oslo – FC Flora 1-1, FC Flora – FC Lyn Oslo 0-0
FC Flora – Brøndby IF 0-0, Brøndby IF – FC Flora 4-0
2005/06
UEFA-cupen: FC Flora – Esbjerg fB 2-1, Esbjerg fB – FC Flora 6-0

Ett bra resultat på råttsunda kommer bli oerhört viktigt.

Flora äger och sköter flera reserv- och farmarklubbar i olika divisioner i Estland. Tulevik Viljandi, sjua i Meistriliiga i fjol ägs t.ex av Flora. Spelare som inte platsar i Flora brukar därför skickas över till Tulevik för att spela av kontrakten. Fram till 2005 var Tervis Pärnu Floras reservlag men laget upplöstes och ersattes av FC Flora II inför 2006. I samband med att Valga Warrior åkte ur högstaligan så blev dem Floras andra reservlag. Utöver dem så ägs tre andra lag i näst högsta ligan, tre i treje högsta ligan, två i fjärde högsta ligan och ett i femte högsta ligan av Flora. Suspekt? Lite… Värt att påpeka är också att laget stöttas av regeringen.

Med tanke på att fyra av de fem bäst placerade lagen i Esiliiga, näst högsta ligan är reservlag till lag i högsta ligan så gick det lag som slutade trea upp direkt, medan sexan fick kvala (och lyckades gå upp dem med).

Lagets hemmaarena heter A. Le Coq Arena (döpt efter en ölsort), byggdes 2001 och är också landets nationalarena. Arenan har endast sittplatser tar 9 300 personer. Någon större brist på biljetter lär inte finnas då senaste matchen sågs av 270 personer. Högsta publiksiffran i år lär vara 2000 personer.

Floras huvudrivaler är FC Levadia och FC TVMK, vilka också kommer från Tallinn.