“Huliganlagen” – Positiva supporterkrafternas död

Dela gärna!

I april lämnade Järnkaminerna, AIK-alliansen och Bajengruppen in ett gemensamt yttrande gällande lagförslag Ds 2008:20.

“Huliganlagen” i sin nuvarande form är ett kraftigt hot mot den enskilde medborgarens rättigheter. Du som fotbollsbesökare kan utan att något brott begåtts, utan någon som helst utredning åläggas med en prick i belastningsregistret och delges tillträdesförbud till svenska arenor under lång tid. Det är vad Justitieminister Beatrice Ask nu inte bara står bakom utan även vill påskynda.

Huliganismen med dess våldsamma inslag, främst utanför arenor i samband med derbyn är ett problem för både samhället och fotbollen. Det är ett av många problem vi tampas med, men långt ifrån det enda. Vår oro har länge legat i att den politiska hetsjakten på att få bort allt våld i samband med fotboll kommer få allvarliga konsekvenser för så otroligt många helt oskyldiga. Den oron har till stor del besannats med lagförslag Ds 2008:20.

Vi har från supporterhåll, framförallt den senaste tiden haft en nära dialog med Polismyndigheten. Representanter från Järnkaminerna och andra lags supportrar deltar nu allt som oftast på Stockholmspolisens förmöten inför matcher. Även andra möten har hållits där idéer bollats och konstruktiv kritik riktats som i alla fall vi känner att Polisen börjat ta till sig av. Redan senaste derbyt såg vi en förbättring i hanteringen av “den stora massan” som är där för fotbollens skull.

Vi ser att fokus hos Stockholmspolisen återigen börjat hamna på kommunikation, attityd och bemötande. Under våren 2009 ska alla poliser som arbetar med fotbollskommenderingar i Stockholmsområdet genomgå en veckas utbildning med fokus på just detta. Samtalen med Polisen har börjat bära frukt och kan på sikt vara en avgörande faktor för att stoppa den nedåtgående spiralen. Vi hoppas innerligt att SvFF, SEF och media nu hakar på oss supportrar och Polisen i arbetet för att rädda svensk fotboll.

Det krävs förändringar och förtydliganden i lagen om ordningsstörningar i samband med idrott, inte minst på nationellt plan. Samhället måste dock bli medvetet om vilket dråpslag Ds 2008:20 i sin nuvarande form innebär för den enskilde besökaren och framförallt många av de positiva supporterkrafter som fortfarande finns kvar. Hastar man fram en lagändring såsom denna kompromissar man med medborgarnas rättigheter.

Fotbollsälskare runt om i landet kan framöver dras in i massgripanden och åläggas med en prick i belastningsregistret utan rättslig prövning. Det är fel väg att vandra och bygger inte förtroende för en vidare dialog med lagutövande myndigheter. Dialogen med Polismyndighet och andra instanser är en förutsättning för att vi ska kunna hitta lösningar på gemensamma problem.

/Järnkaminernas Styrelse