Lär känna ditt JK: Dan Blomberg, ordförande

Dela gärna!

Namn: Dan Blomberg
Född: 1981
Yrke: Webbredaktör
I styrelsen sedan: 2009
Mailadress: dan[a]jarnkaminerna.se

 

Du är invald i JK:s styrelse och brinner för DIF men är det något mer specifikt som du brinner för inom JK?

 – Förutom de “självklara” sakerna som att skapa bra förutsättningar för stämning på våra läktare, arrangera bortaresor, haussa matcher med mera, så vill jag jobba aktivt för att Järnkaminerna ska bli en självklar part i diskussioner om större frågor som påverkar oss supportrar. Det kan till exempel vara den senaste tidens debatt om polisinsatser, men kan lika gärna handla om relationen mellan förbund och oss i publiken, eller mediebilden av supporterkultur och DIF.

Vad är din personliga målsättning som ordförande i JK?

 – Som ordförande blir min målsättning att alltid se till att JK:s agerande utåt blir så genomtänkt och så bra för oss själva och för DIF som möjligt. Jag vill att våra medlemmar ska känna sig trygga i att de har en supporterförening som talar för dem, och gör det bra.

Du har nu varit ordförande i cirka sex månader. Hur har tiden som ordförande varit än så länge?

– Intensiv, är nog det ord som beskriver det bäst. För det mesta väldigt kul men kanske mer tidskrävande än vad jag trodde på förhand. Men allt är värt det de gånger jag känner att jag/JK gjort något som hjälper DIF. Det är trots allt grunden i varför vi gör det vi gör.

Vad tycker du har fungerat extra bra under den här tiden? 

 – Sakta men säkert har vi börjat få fler och fler att bli delaktiga i JK:s arbete. Allt från kommunikation med enskilda djurgårdare via mejl och sociala medier, till personer som på olika sätt direkt erbjudit sig att ta en aktiv roll inom JK. Jag hoppas att det tyder på att JK känns mer lockande och lättillgängligt för allt fler, och att det vi gör tilltalar många djurgårdare.

Vad har inte fungerat så bra och måste förbättras?

 – Vi har fortfarande mängder av små (och en del stora) frågor av mer praktisk karaktär att ta hand om. Exempelvis medlemskapet som behöver förbättras i allt från den praktiska försäljningen, till vad ett medlemskap i JK ger i mervärde till den som är medlem. Vi behöver bli en bättre redaktion med både fler skribenter och bättre planering. Kortfattat tror jag att JK måste jobba på vår framförhållning i allt vi gör, ligga några månader före hela tiden. Det har vi varit dåliga på.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha som ordförande i Järnkaminerna och vilka av dessa besitter du?

 – Två grejer tycker jag är särskilt viktiga – förmågan att vara ansiktet utåt och tala för JK i allt från möten till kontakter med media, samt förmågan att leda och organisera det dagliga arbetet. Som talesperson känner jag mig bekväm, men jag behöver definitiv bli bättre på att ha överblick och leda det interna arbetet i Järnkaminerna. Men som tur är finns det många andra inom JK som täcker upp mina brister.

Tidigare har Järnkaminerna ibland blivit anklagade för att lägga sig i DIFs arbete för mycket och att man ska sköta sitt. Vad tycker du om detta och hur göra man bäst den här avvägningen i JK, dvs. ha åsikter om DIF och föra fram dem till DIF men samtidigt inte lägga sig i allt DIF gör?

 – Sjukt svår fråga som det inte finns något klart svar på. Jag tycker JK ska jobba nära DIF i frågor som rör publiken i allmänhet och ståplatspubliken i synnerhet. Jag tycker inte vi ska lägga oss i andra delar av DIF:s arbete, t.ex. det sportsliga. Vi försöker dock enbart vara ett stöd och bollplank för DIF, vi kan och ska inte försöka diktera hur DIF ska sköta sitt arbete.

Du har under den senaste tiden blivit väldigt hyllad för dina klockrena svar och framträdanden i massmedia, vad har du för bakgrund som gör att du är så bra på att svara på frågor och debattera?

– Äsch då. Jag är utbildad journalist så kanske har jag tack vare det en del koll på hur media fungerar och hur man formulerar sig bäst för att få genomslag. Sen med tanke på de skeva samtal man tar sig igenom med djurgårdare på pubar och resor så är det en lätt match att snacka i media.

Vad anser du vara de största utmaningarna för JK under de närmaste åren?

– Vi ska bli fler medlemmar än någonsin, till att börja med. Inte för att det är ett självändamål att vara många medlemmar utan för att vi med många medlemmar enklare kan göra det vi vill, till exempel skicka iväg mängder av bortabussar och se till att på alla sätt göra det enklare och roligare att vara djurgårdare.