Styrelsen om derbyn på Hovet utan bortapublik

Dela gärna!

På lördagen meddelade DIF Hockey och Solna aik att derbyna i Kvalserien kommer att spelas på Hovet utan bortapublik. Här är ett uttalande från JK:s styrelse.

Precis som många andra är vi också väldigt besvikna över beskedet. Vi ställer oss starkt emot beslut om att spela matcher utan att tillåta bortasupportrar på något sätt.

Sedan derbyn i Kvalserien började bli mer och mer troliga har Järnkaminerna varit nära involverade i processen med DIF Hockey. Därför fick vi också tidigt reda på att Globen skulle vara mer eller mindre ospelbar.

Andra evenemang prioriteras av SGA

Vår uppfattning är att detta beror dels på Hockeyallsvenskan, dels på polisen och dels på arenabolaget Stockholm Globe Arenas (SGA). Speldatumen är fastställda av Hockeyallsvenskan och går inte att rucka på.

Polisen tillåter inte derbyn i slutomgångarna och SGA vägrar lägga ett derby i Globenområdet samtidigt som ett annat evenemang – oavsett om det aktuella evenemanget är i Annexet, Hovet eller på Tele2 Arena.

På SGA:s egen hemsida listas några av de evenemang som är i Globenområdet på speldagarna. Bland annat är det korvfestival på Annexet. Men alla evenemang är inte öppna. Därför har JK tagit reda på mer för att säkerställa att det verkligen inte finns möjliga lediga speldagar – då det även är uppbokade företagsevent i Globen och Annexet.

Vi vill ha bortafans på Hovet

Då kvarstår alltså Hovet, där polisen föredrar ett arrangemang där klubbarna får varsin långsida och kortsidan stängs av. Detta testades i ett tidigare derby mellan Bajen och Gnaget. Med det upplägget skulle inte ens alla DIF Hockeys säsongskortsinnehavare få plats – därför är den lösningen utesluten.

Vi har krävt att alla möjligheter för att kunna ha en bortaklack, oavsett om det bara skulle vara 150, skulle kollas upp av klubbarna. Vad vi förstår går det ändå inte rent säkerhetsmässigt.

Stockholmsområdets två största ishockeyföreningar vill alltså spela på Globen med två klackar. Men tvingas spela på Hovet – utan bortapublik. Vi vill inte ens tänka på vad det innebär för intäkterna av derbymatcherna.

Det är inget annat än en ren och skär skandal.

Ska Stockholm titta på när hockeyn blöder?

I vilken annan stad hade klubbarna behandlats på det här sättet?

Den här Kvalserien hade kunnat bli stunden då vi alla visade upp varför Stockholmshockeyn behövs i Sverige. Nu blir den återigen nedprioriterad av makthavarna.

Så länge politiker, kommunala bolag och polisen inte kan sluta upp bakom Stockholmshockeyn kommer det dröja innan vi ser den blomstra igen.

Med det sagt: Vi ska göra vårt hemmaderby till en hockeyfest utan dess like. Hovet är vår borg i fem matcher. Ingen ska vilja komma dit och möta Djurgår’n.

Ur spår bönder!

/Järnkaminernas styrelse