Krönika: Dags att visa samma moral på läktarna som på isen!

Dela gärna!

I torsdags så var vi många, antingen på plats i Linköping eller via tv:n, som såg DIF bjuda på en i ärlighetens namn usel inledning på matchen för att sedan kriga på som dårar och sånär hämta upp ett underläge 4-0 till 6-6. Tyvärr lyckades vi inte med det, men Djurgårdsupplagan 2017/2018 gör verkligen skäl för namnet och krigar och kämpar till sista sekund – varje jävla match.

Från årets fotbollssäsong så är det bestående (trots torsk) minnet stämningsmässigt mot Malmö hemma. En galet taggad klack vilket redan märktes på dom olika samlingarna på pubarna i området där ALLA sjöng med i ramsorna. Egentligen hade det inte behövts några capos på räcket för den matchen för var klacken självgående från minut 1 till domaren blåste av matchen.

Låt oss hoppas på något liknande ikväll när vi åter tar emot Malmö fast nu på skridskor, låt oss avsluta 2017 på allra bästa sätt, låt Malmö-matcherna lägga grunden och ribban för vad vi skall prestera 2018!

Klacken idag

Laget på isen gör hittills sin absolut bästa insats sen 2010 men tyvärr kan man inte säga det samma om oss på läktarna. Vi får gå tillbaka till Globen-åren i slutet av 90- och början av 2000-talet för att ha varit så få i klacken med diverse tvetydiga val av ramsor som får liten eller ingen effekt alls. I dom bästa stunderna så finns kvantiteten där men kärnan i klacken är allt som oftast pinsamt liten.

Ramsor som “stå upp om du älskar DIF” femtielva gånger per match får rakt motsatt effekt. När de få som står i klacken vill att sittplats skall ställa sig upp många gånger så ger sittplats blankt fan i att ställa sig upp för man är less på att göra det när sången tappat effekt. Denna skall köras vid väldigt väl utvalda tillfällen så alla taggar till extra och det får maximal effekt.

Samma sak med ”tjockis/fetto” (som inte ens HV 71 skulle få för sig att sjunga) – det gör inte att fler ställer sig upp och sjunger. Tvärtom.

Vi har ett fett arkiv att plocka ifrån, använd dessa och gör det med omsorg och sjung rätt.

Ansvaret på att skapa bra stämning faller på oss alla att skapa bra stämning istället för att vänta på någon annan på räcket eller liknande. Ansvaret faller dock ännu tyngre på den eller de som väljer att starta sånger att ha någorlunda koll på hur låtarna skall sjungas, när dom skall sjungas så det blir hög sång med bra kvalité. Återigen det är allas vårt ansvar och det är allas vårt ansvar att rätta till när det blir fel.

Ett kokande Globen!

En del kommer ha inställningen att det inte går att få samma stämning i Globen som på Hovet på grund av diverse orsaker. Det är korrekt (enligt mig i alla fall ) att Hovet är nummer 1 och stämningen som skapas där är oslagbar men vi kan varken påverka valet av spelplats eller konstruktion ikväll.

Vad vi däremot kan påverka är vår egen inställning, inställning att ikväll vara den absolut tyngsta klacken som satt sin fot i Globen. Förresten så skall den inställningen finnas hos alla som ikväll besöker Globen, sjung er hesa och skyll på DIF på morgondagens eventuella nyårsfest.

Stå upp om du älskar DIF

Barer och pubar i Globenområdet kommer med största sannolikhet vara fullsmockade senast 16.00 i eftermiddag (förhoppningsvis också med en hel del sing-a-long) så var där tidigt om du vill få plats. Kanna på lagom för en optimal sånginsats på läktarna.

Jag var tidigare inne på att sången/ramsan ”Stå upp om du älskar DIF” missbrukas kopiöst framförallt på hockeyn så mitt förslag är istället:

HAR DU INTE FYSISKA/KROPPSLIGA HINDER SÅ SÄTT DIG INTE ENS NER OAVSETT VAR PÅ ARENAN DU BEFINNER DIG UTAN STÅ UPP DIREKT!

Effekten av en hel stående arena skapar ett massivt övertag redan från början både på Malmö och dess eventuella ditresta supportar.

Visar vi samma moral som laget gör på isen till sista sekunden så skall det mycket till för att vi skall torska.

Tillbringa förmiddagen med att kolla in sångarkivet, kolla in gamla matcher och originalsånger på våra ramsor (för att få rätt taktkänsla) på Youtube eller liknande.

Förbered er, kanna på lagom, var på läktarna och inte i barerna under matchens gång och ta med er en jävla grym inställning ikväll så kommer Malmö-matcherna vara det vi minns bäst av 2017 och som lägger grunden för 2018!

Vi ses ikväll!

Joel Andersson

Vice ordförande i Järnkaminerna

PS: Glöm INTE halsduken hemma, jag vill se nästan 14.000 halsdukar i luften under Super-Djurgår´n. DS.