Kampen för svensk hockey går vidare

Dela gärna!

I mitten av oktober gick den samlade supporterrörelsen i svensk elithockey samman med en enda röst, i ett öppet brev som publicerades av flera stora medier. Efter initiativ från oss i Järnkaminerna och Supporterklubben (Södertälje) samlade vi ihop supporterföreningarna för samtliga lag i SHL och Hockeyallsvenskan under följande fem punkter för ett bättre Hockeysverige:

  • Gör det lättare att åka ur och gå upp i SHL respektive Hockeyallsvenskan
  • Låt endast sportsliga kriterier avgöra vilka som får chansen att gå upp i seriesystemet
  • Riv upp alla krav på arenakapacitet för att få spela i respektive serie
  • Utred en ihopslagning av SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan till en enda organisation som kan arbeta för hela svensk elitishockey istället för bara sina egna klubbar.
  • Ge landets hockeysupportrar mer konkret insyn och inflytande i svensk ishockey.

Nu har drygt en månad gått och arbetet efter brevet har gått ut på att svara på frågor, ta in tankar och idéer samt förbereda för ett större möte för supporterföreningarna där tanken är att bilda ett samarbete i någon form som kan vara användbart även på längre sikt.

Planen är ett möte en helg i mitten av december och förberedelserna för detta pågår.

Utredningen presenteras på fredag

På fredag den 23 november klockan 16.30 kommer utredningen av seriesystemet som Svenska ishockeyförbundet gjort att presenteras. JK och Supporterklubben har som initiativtagare till det öppna brevet fått träffa utredaren Ola Lundberg och berätta om de saker som de svenska ishockeysupportrarna är överens om.

Supportrarnas organisering och höjda röster runtom i landet har redan lett till att SHL bytt vd. Nu får fredagen visa om vi även lyckats påverka utredningen i rätt riktning. Utredningen ska sedan ut på remiss till inblandade klubbar och instanser och sedan röstas om av förbundets distrikt och SHL-klubbarna i vår, om allt går enligt plan.

Oavsett vad som presenteras på fredag är en sak säkert: Svensk ishockey behöver ett starkt supporterkollektiv.

Är du intresserad av detta arbete och vill hjälpa JK att arbeta vidare med det? Kontakta oss på [email protected]