”Vi behöver JK-dagen mer än på länge”

Dela gärna!

Nästa lördag, den 12 januari, är det dags för Järnkaminernas dag hemma på Hovet när Linköping kommer på besök. Inför dagen passar JK:s ordförande Viktor Adolfsson på att svara på lite frågor om JK-dagens dåtid, nutid och framtid.

Varför har vi Järnkaminernas dag?

– Den allra första JK-dagen, som väl då egentligen bara hette “storsatsningen” var precis efter nyår 2006, mot Färjestad. Bakgrunden var att hockeyn länge haft en icke-existerande läktarkultur efter många långa och tråkiga Globenår. Långt och hårt arbete från flera personer i och runt Järnkaminerna gav upphov till idén och samtidigt att DIF valde att flytta tillbaka till Hovet. Efter att vanliga matcher fått allt mer publik har dagen gått mer mot att vara en manifestation för vår supporterkultur och dess historia. Tyvärr är läktarna på Hovet inte alltid vad vi vill att de ska vara – men den här dagen ska det vara bästa tänkbara!

Hur viktig är dagen för JK och för DIF Hockey?

– Jag tror att vi behöver JK-dagen mer än på länge, och att den faktiskt ska bli riktigt bra. Det vore så fint om vi då också kunde få en seger på isen, det är vi ju inte helt bortskämda med. Hockeyns supporterkultur generellt har haft en annan utveckling än vår egen och fotbollens kultur. Det är svårt att vända på och vara de supportrar som alltid står upp för vad vi tror är rätt, men på JK-dagen kan vi visa vad vi vill att läktarna ska handla om. Gör vi det bra ger det alltid ringar på vattnet till kommande storsatsningar och slutspelsmatcher.

Hur laddar du upp inför matchen?

– Det blir självklart ett par kalla vår samling på Harry B James i Kungsträdgården från öppning vid 11.00 ungefär. Kommer göra ett inhopp på scenen och bli intervjuad räknar jag med och vi hoppas få det flera andra sköna gäster. Sedan tar vi oss tillsammans till Globenområdet och Hovets kurva.

Vad ska man inte missa på lördag?

– Var inne på läktarna i tid och se till att hänga med i sångerna oavsett var på Hovet du står. Låt oss skapa ståplats över hela Hovet på lördag – vi börjar med en magisk SFGD och kör hårt därifrån!

KÖP BILJETT TILL MATCHEN HÄR

LÄS MER OM SAMLINGEN HÄR

GÅ MED I SAMLINGSEVENTET PÅ FACEBOOK HÄR

Stanna kvar och heja fram damerna!

Efter SHL-matchen som startar 15.15 är det dags för vårt damlag att också möta just Linköping. Biljetten till herrmatchen gäller även på dammatchen och det är bara att stanna kvar på Hovet då dammatchen börjar klockan 18.20 – deras värmning börjar direkt efter herrarnas match.

Passa under dammatchen på att köpa hembakt fika från lagets föräldrar och släktingar – billigt, gott och alla intäkter går direkt till damernas verksamhet.