Supporterinfo inför Sepsi-DIF i Rumänien

Dela gärna!

Djurgår’n tog sig vidare till Europa Conference Leagues tredje kvalomgång efter seger med 4-1 i dubbelmötet mot kroatiska Rijeka. Alla som var nere i Kroatien (både i buren på arenan och på stan) skapade en fantastisk stämning! Nu är det dags för nästa bortaresa, den är något mer komplicerad men lär bli minst lika rolig för de som åker! Närmast väntar Sepsi OSK från rumänska orten Sfântu Gheorghe.

Inför resan, matchdagen och vistelsen i Rumänien finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Ska du ned till matchen så läs igenom hela denna guide noggrant. Om du gjort det vågar vi lova att vistelsen blir riktigt grym för dig och alla Djurgårdare! Vi ses där!

Inför resan – resvägar och regler

– Eftersom det är kort varsel på denna resa så är tyvärr de billiga och enkla flygalternativen förhållandevis få. Rumänien är ett stort land och staden ligger ungefär mitt i landet, vilket gör att det är rumänska flygplatser som är aktuella om man ska flyga. Utöver huvudstaden Bukarest kan man också flyga till Cluj och Sibiu. Närmast är Sibiu, men mest tillgänglig är Bukarest.

– Precis som till Kroatien så har JK undersökt möjligheterna att arrangera ett charterflyg, men så som flygbranschen mår just nu har det återigen inte gått att hitta något alternativ till ett ekonomiskt hållbart pris, inte ens i närheten tyvärr.

– Sfântu Gheorghe är en liten ort, men ligger cirka 30-40 minuter från den större staden Brasov, där det finns ett större utbud av hotell med mera. Staden har runt 250 000 invånare och är ett populärt turistmål. Ett par mil utanför staden finns slottet Bran, mer känt som “Draculas slott”.

– Rumänien är med i EU men är inte med i Schengen. Därför behövs pass för att kunna resa till landet. Även nationellt ID-kort ska fungera men pass är att föredra då rumänska gränspolisen är strikta. Det går inte att använda körkort som ID-kort på resan. Körkort går inte heller att använda som ID när man t.ex. ska växla pengar, besöka offentliga byggnader eller liknande.

– Om man vill stanna kvar i Rumänien dagarna före/efter matchen så är det bäst att bo antingen i Brasov eller i Bukarest. På till exempel Hotels.com, Booking.com eller Airbnb.com (om man vill hyra lägenhet eller liknande) kan man boka boende.

– Sedan i våras så har Rumänien tagit bort de allra flesta coronarestriktionerna men rumänska myndigheter rekommenderar ändå att man bär munskydd på platser där många människor vistas. Håll koll på den aktuella informationen om covid-19 och om reseinformation generellt på svenska UD:s hemsida.

– Om olyckan är framme är det bra att ha med sig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som säkerställer att du får rätt vård inom EU. Det går att beställa hem gratis från Försäkringskassan om du inte redan har ett.

– När det gäller resor inom städerna och inom landet så har Bukarest en välutvecklad kollektivtrafik och tåg- och busstrafiken mellan städer är också väl fungerande. Däremot är punktligheten inte särskilt bra, enligt svenska ambassaden är tidtabeller närmast att se som riktvärden, särskilt när det gäller busstrafiken.

Biljetter

Sepsi OSK spelar på en arena som invigdes 2021 och har kapacitet för 8400 åskådare på Europamatcherna. DIF har rätt till fem procent av kapaciteten vilket blir cirka 420 biljetter. Dessa har nu släppts upp till försäljning via DIF Fotboll. Man måste vara både säsongare och medlem i JK (för klacken) eller DIF Fotboll för att kunna ansöka.

Läs mer och köp biljett här!

På plats – uppmaningar och info om Sepsi OSK

– Sepsi OSK är en relativt nystartad klubb (2011) men hade senaste Europamatchen 7 600 åskådare på arenan.

– Tänk på att vara vaksam och hålla ihop under vistelsen i Rumänien och att ta hand om varandra oavsett tid på dygnet. Lämna aldrig en Djurgårdare ensam.

VI SES I RUMÄNIEN!