Supporterinfo inför APOEL-DIF på Cypern

Dela gärna!

Djurgår’n är i playoff i Europa Conference League, det sista steget innan gruppspelet! Hemmamatchen mot cypriotiska APOEL vanns med 3-0 på Stockholmsarenan och vi har därmed ett fint utgångsläge inför returen i Nicosia på tisdagskvällen den 23 augusti.

Inför resan, matchdagen och vistelsen på Cypern finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Ska du ned till matchen så läs igenom hela denna guide noggrant. Om du gjort det vågar vi lova att vistelsen blir riktigt grym för dig och alla Djurgårdare! Vi ses där!

Inför resan – resvägar och regler

– Eftersom Cypern som bekant är en ö så finns få möjligheter att resa dit från Sverige utan att flyga. Det finns tre större flygplatser på ön: Larnaca, Nicosia och Pafos. De flesta smidiga resvägar till Cypern är nu helt fullbokade, men på flightconnections.com kan du se vilka flygplatser som har direktflyg till Cypern och på så sätt försöka pussla ihop en resa.

– Precis som till Kroatien och Rumänien så har JK undersökt möjligheterna att arrangera ett charterflyg, men så som flygbranschen mår just nu har det återigen inte gått att hitta något alternativ till ett ekonomiskt hållbart pris, inte ens i närheten tyvärr.

– APOEL är från huvudstaden Nicosia, som ligger i mitten av ön. De andra två flygplatserna ligger närmare kusten och många Djurgårdare lär även bo i exempelvis Larnaca eller andra orter vid kusten. Om man inte bokat en charterresa med hotell kan man boka boende på till exempel Hotels.com, Booking.com eller Airbnb.com (om man vill hyra lägenhet eller liknande).

– Cypern är med i EU men är inte med i Schengen. Därför behövs pass eller nationellt ID-kort för att kunna resa till landet. Det går inte att använda körkort som ID-kort på resan.

– Sedan i somras har Cypern tagit bort alla krav på vaccinationsbevis eller krav på negativt test angående covid-19. Däremot kvarstår ett obligatoriskt krav på munskydd i lokaler inomhus samt i kollektivtrafik och inom sjukvården. Den som inte bär munskydd kan bötfällas med 300 euro. Det är dock oklart hur hårt detta krav tillämpas, men det kan vara bra att i alla fall ha munskydd med sig i packningen.

– Om olyckan är framme är det bra att ha med sig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som säkerställer att du får rätt vård inom EU. Det går att beställa hem gratis från Försäkringskassan om du inte redan har ett.

– Cypern är en gammal brittisk koloni och har därför eluttag av brittisk typ. Därför behöver man ha en adapter för att t.ex. kunna ladda mobiltelefon och annat. Adaptrar går att köpa i alla hemelektroniksaffärer m.m.

Matchdagen – bussar och biljetter

APOEL FC spelar på GSP Stadium som tar in drygt 20 000 åskådare. DIF har rätt till fem procent av kapaciteten men hittills har 200-300 biljetter sålts. OBS! När du köper biljett måste du ange passnummer eller nummer på nationellt ID (inte samma som personnummer!). Detta då det är en lag på Cypern som kräver att alla som går på idrottsevenemang registrerar sig temporärt. Läs mer och köp biljett här!

Då många Djurgårdare bor i Larnaca har DIF fixat bussresa från Larnaca till GSP Stadium (cirka en timmes resa) samt tillbaka till Larnaca efter matchen. Bussarna kommer avgå cirka 16.30 från centrala Larnaca, all information mejlas ut till resenärerna. För att få åka med bussen måste man boka plats för 100 kronor per person. Alla som köpt matchbiljett har fått mejl med info och bokningslänk om bussresan!

– APOEL FC är en cypriotisk storklubb som tidigare bland annat spelat Champions League-gruppspel och vunnit den inhemska ligan 20 gånger. De spelar på GSP Stadium som tar knappt 23 000 åskådare.

– APOEL har en mycket aktiv kärna av supportrar som finns främst i Nicosia men även har lokala grupper på flera andra cypriotiska orter.

– Tänk på att vara vaksam och hålla ihop under vistelsen på Cypern och att ta hand om varandra oavsett tid på dygnet. Lämna aldrig en Djurgårdare ensam.

VI SES PÅ CYPERN!